Les Eyzies, hoofdstad van de prehistorie in Frankrijk

Ben je in de Dordogne? Dan mag een bezoek aan Les Eyzies niet ontbreken. Dit dorp, voluit Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, ligt middenin het dal van de Vézère en je duikt er helemaal onder in de fascinerende geschiedenis van duizenden tot tienduizenden jaren geleden. Bijzonder om te bedenken dat er in die tijd al mensen hier rondliepen!

Wel zag de omgeving er hier toen nog heel anders uit. Historici hebben ontdekt dat er hier in de prehistorie een steppelandschap was, met veel minder bossen en vooral veel uitgestrekte kale vlaktes. De mensen die hier leefden, woonden in de ingangen van de grotten. Dieper in de grotten trokken ze om rotsschilderingen en gravures te maken. Om welke reden is moeilijk te achterhalen, volgens sommigen was het een soort ritueel, volgens anderen simpelweg graffiti, en mogelijk ligt de waarheid ergens tussenin. Wat wel duidelijk is: de tekeningen vind je op heel veel plekken in Frankrijk en daarbuiten, met vaak overeenkomende symboliek. Maar juist omdat er hier in dit dal in de Dordognestreek zoveel aangetroffen zijn, trekt deze streek de meeste bezoekers. Je vindt er in de grotten vooral tekeningen van dieren, van onder andere mammoeten (die hier toen leefden), paarden, leeuwen en beren.

Les Eyzies in de Dordogne
Les Eyzies in de Dordogne
Les Eyzies in de Dordogne
Het dorp zelf is behoorlijk toeristisch, vol met restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

Halverwege mei was ik in de Dordognestreek tijdens een verblijf op Domaine de Lanzac, en natuurlijk kon ik het niet laten om ook een bezoek te brengen aan Les Eyzies! In deze blog vertel ik je wat ik daar gezien heb en ontdek je de hoogtepunten die je niet mag missen.

Grot Les Combarelles

Een van de meest leuke dingen die je hier in de omgeving kunt doen is het zelf bezoeken van een van de vele grotten met rotstekeningen. Nadat we eerder al in de grot Pech Merle, in de Lot, geweest waren en verschillende rotstekeningen had bewonderd, kozen we dit keer voor de Grotte des Combarelles. Dit is een bijzondere grot, waar je wel een beetje geluk voor moet hebben om er in te kunnen. Er mogen per dag namelijk maar ongeveer 40 mensen in. Het beste wat je dan ook kunt doen is zo vroeg mogelijk op de dag in de rij gaan staan bij de ticketverkoop (bij de grot Font-de-Gaume, voor allebei de grotten). Het is echt wie het eerst komt die het eerst maalt, dus in het hoogseizoen is de kans een stuk kleiner dat je er in komt. Maar ik had geluk, het was nog voorjaar en zo rond tien uur waren er nog een paar losse kaartjes over. Kom je met meerdere mensen, dan kan het gebeuren dat je je moet opsplitsen, omdat ze vaste tijden en kleine groepsgroottes hanteren.

Les Combarelles bestaat uit een 250 meter lange gang met tekeningen en gravures, waarvan sommigen zijn ingekleurd. Er zijn honderden afbeeldingen met vooral veel paarden, maar ook zeldzamere dieren als mammoeten, rendieren en katachtigen. Er zijn zelfs enkele tekeningen ontdekt met menselijke vormen, op een karikaturale manier. De tekeningen worden ongeveer gedateerd op tussen de 13.000 en 16.000 jaar oud, oftewel het Magdalénien, zoals ze die periode noemen.

De rondleiding door de Grotte des Combarelles duurt ongeveer driekwartier en gebeurt onder leiding van een gids die je de mooiste tekeningen laat zien, in groepjes van maximaal ongeveer 8 mensen per tijdsslot.

De ingang van de Grotte des Combarelles
De ingang van de Grotte des Combarelles
De ingang van de Grotte des Combarelles
De ingang van de Grotte des Combarelles

Museum van de Prehistorie

Nadat je een van de grotten in de omgeving bezocht hebt, is het een goed idee om ook het museum even binnen te duiken. Je kunt dan veel beter plaatsen wat je allemaal in de grot gezien hebt en krijgt er een beeld van hoe de mensen hier vroeger geleefd hebben. Het Musée National de Préhistoire ligt in Les Eyzies aan de voet van een kasteel uit de zestiende eeuw, dat tegen de rotswand boven het dorp uitsteekt. Je kunt er superveel archeologische vondsten bewonderen van tienduizenden tot honderdduizenden jaren terug (echt rij aan rij met botten en gebruiksvoorwerpen achter elkaar) en ontdekt er ook hoe historici nu denken dat de prehistorische mensen en Neanderthalers eruit gezien moeten hebben. Ook leuk is het om naar buiten te lopen het terras op, voor een uitzicht over de omgeving van het dorp en de bijzonder gevormde rotswanden eromheen.

Musée National de Préhistoire
Musée National de Préhistoire

Musée National de Préhistoire
Musée National de Préhistoire
Op het terras van het Musée National de Préhistoire
Op het terras van het Musée National de Préhistoire

Overige bezienswaardigheden

Als je wilt kun je je hier in de omgeving helemaal uitleven wat betreft de grotten en rotstekeningen. Je zult dan ook geregeld mensen spreken die zowat alle grotten al gezien hebben en er bijna nog meer vanaf weten dan de gidsen zelf. Naast Les Combarelles is bijvoorbeeld Font-de-Gaume ook een aanrader. Ook zijn er enkele grotten alleen op afspraak of reservering te bekijken, zoals de Grotte de Bernifal waar je onder meer een mooi vormgegeven paard kunt bewonderen. Ook leuk is het om de plek ‘La Madeleine’ te bezoeken, een holendorp uit de negende eeuw, met in de buurt ook nog een prehistorische vindplaats. En ga je nog iets meer naar het noordoosten in het dal van de Vézère, dan vind je daar Lascaux IV, de kopie van de wereldberoemde Grotte de Lascaux, sinds 2016 geopend.

Door het dal van de Vézère lopen ook enkele wandelroutes, en daarnaast is het een leuke optie om een kajaktocht over de rivier te maken en op die manier de omgeving te verkennen.

Les Eyzies
Les Eyzies
Les Eyzies
Les Eyzies

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid