Les étangs de Fontargente, zilveren meertjes in de Vallée d’Aston

Halverwege het dal van Tarascon-sur-Ariège en Ax-les-Thermes, in het departement Ariège, slaan veel mensen rechtsaf in de richting van Plateau de Beille, voor weidse uitzichten op de omliggende Pyreneeëntoppen. Maar neem je een afslag eerder, dan kom je terecht in een lange en onherbergzame vallei, waar aan het eind enkele mooie beloningen op je wachten.

We nemen daarvoor bij het dorp Aston een bergweggetje zuidwaarts. Die wordt, hoe verder je in het dal komt, steeds een stukje smaller en bochtiger. Hij is aangelegd voor de bouw en het onderhoud van twee stuwmeren verderop, maar er wordt ook door vissers en wandelaars dankbaar gebruik van gemaakt. Tot enkele jaren geleden was de weg na het laatste stuwmeer onverhard en in slechte staat, om de natuurliefhebbers tegemoet te komen gaf het departement wat geld uit om aan het eind van het dal een kleine parkeerplaats aan te leggen en de weg ietwat te verbeteren. Nog steeds is het een hobbelige weg die niet iedereen met veel plezier zal nemen, maar het brengt je wel waar we moeten zijn: op een ideaal startpunt voor een niet al te inspannende wandeling naar een van de mooiste plekken van de streek: les étangs de Fontargente.

Zilver

De naam van deze in totaal drie meertjes komt van ‘Fontaine argentée’, wat zoiets betekent als zilverkleurige bron. Nu zul je er geen zilver vinden, maar met een beetje verbeelding zie je het zilver wel terug in de kleur van het water.

Nadat we de auto hebben achtergelaten op de parkeerplaats bij Plat des Peyres, op ongeveer 1700 meter hoogte, begint onze wandeling eerst in zuidelijke en vervolgens in zuidoostelijke richting. We lopen een rondje met de klok mee, dat in totaal ongeveer drie uur in beslag neemt en zo’n vijfhonderd hoogtemeters overbrugt. Wil je langer wandelen dan kan dat ook, het rondje valt uit te breiden met een bezoek aan de berghut Refuge du Ruhle (ook wel Ruille genoemd).

Andorra

Op de Jasse de Pinet (1900 meter) slaan we af naar de meertjes, die we via de doorgang Le Malpas bereiken. De drie meertje liggen op ongeveer 2150 meter, een punt dat we zo’n anderhalf uur na het begin van de wandeling bereiken. De meertjes vormen een ideale plek voor een lange pauze, met een schitterend uitzicht op de omliggende bergtoppen en het door inmiddels verdwenen gletsjers uitgesleten landschap.

Rondom het meer barst het van de bloemen en planten, waaronder ook de zeldzame gele Lis des Pyrénées. Aan de overkant van het meer onderscheiden we al snel de Port de Fontargente, de laagste pasovergang tussen Frankrijk en Andorra. Omdat we deze reis ook wel even over de grens willen kijken, besluiten we om de ongeveer honderd hoogtemeters die ons van Andorra scheiden ook in de wandeling op te nemen. In de oorlog schijnt dit een route te zijn geweest die door vluchtende verzetsmensen en geallieerde militairen genomen werd, op weg naar de vrijheid.

Vanaf de pasovergang kijk je zo een langzaam dalende vallei in met op de achtergrond de skipistes van het dorpje El Tarter. Het uitzicht terug is dan nog wat mooier, met onder je twee van de drie meertjes, gescheiden door een smalle strook gras en rotsen. Op de terugweg betrekt het weer, zodat we het het laatste deel van onze wandeling met een stuk minder uitzicht moeten doen.

Wil je deze route zelf wandelen? Alle details van deze route vind je op onze andere website Bergwandelroutes.nl.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur