Voorjaar

Vakantietips! Bestemmingen voor het voorjaar in Frankrijk

Hou je ook zo van het voorjaar, le printemps? De dagen die langer worden, de bladeren die terugkeren op de bomen, de bloemen die opschieten in de velden, de dieren die zich weer beginnen te roeren… Waar moet je in Frankrijk heen om het opbloeien van de natuur in volle glorie te kunnen bewonderen en om volop van het lekkere weer te kunnen genieten? Vijf van mijn ideale bestemmingen voor de lente!

Het klimaat in Frankrijk is heel divers, vooral in het voor- en najaar. In de Alpen en Pyreneeën kan in de lente nog lang sneeuw op de berghellingen blijven liggen, terwijl het kwik dan in andere delen al de twintig of zelfs dertig graden kan aantikken. Je kunt bijvoorbeeld in maart of april nog prima lenteskiën, maar ook heel goed aan het strand van de Middellandse Zee alvast aan het zomerkleurtje van je huid werken.

Opaalkust

Niet alleen mensen trekken massaal weer aan het reizen als de temperaturen stijgen. Ook vogels laten zich beïnvloeden door het weer. In het voorjaar kun je met name langs de kusten van Frankrijk heel wat vogels bewonderen die met hun halfjaarlijkse trek bezig zijn. De Opaalkust, en verder naar beneden de Picardische kust, zijn de uitgelezen plekken om hiervan te genieten.

Maar ook om andere redenen is de Opaalkust een leuke bestemming voor een vakantie in het voorjaar. Ontdek de glooiende groene weiden en akkers waar de gewassen weer op beginnen te groeien, de bloemen en bomen die weer opbloeien, de visserij die op gang komt, beleef het zomerseizoen dat in aantocht is. Maak bijvoorbeeld een wandeling bij Cap Blanc-Nez of ga lekker eten in Tardinghen, of zet je strandstoeltje neer op een van de stranden van de streek.

Tardinghen
Tardinghen

Auvergne

Een van de beste plekken om de ontluikende bergnatuur te bekijken is de Auvergne. Ga je bijvoorbeeld in mei, dan kun je genieten van hellingen waar de planten volop in bloei zijn gekomen. Vrijwel alle sneeuw is dan wel verdwenen, of het moet erg tegen hebben gezeten wat het weer betreft. Bovendien liggen er tal van leuke stadjes en dorpjes waar je urenlang doorheen kunt struinen.

Maak een roadtrip door de Auvergne of boek een stedentrip naar Clermont-Ferrand, en vergeet dan niet met het treintje naar boven op de Puy de Dôme te reizen. Het vulkanische landschap in deze streek brengt je keer op keer weer in verwondering.

Puy de Dôme
Een vulkaankrater in het landschap rondom de Puy de Dôme.

Stedentrip: Toulouse

Een unieke plaats voor een fantastische stedentrip is Toulouse, in het zuidwesten van het land. Het ligt midden tussen de Auvergne en de Pyreneeën, en heeft een lekker relaxte uitstraling en sfeer. Je kunt er genieten van culinaire specialiteiten, een lekker lentezonnetje, leuke oude gebouwen en prachtige musea. De opbloeiende natuur kun je bekijken in een van de vele stadsparken. Maar helemaal leuk is het om een fietstocht te maken langs het Canal du Midi, in de richting van het zuidoosten. Na een half uurtje fietsen kom je in een heerlijk landelijk landschap.

Canal du Midi
Canal du Midi

Gorges du Verdon

Prachtig weer gegarandeerd, en ook nog eens een indrukwekkende omgeving. Je zit hier op twee uurtjes van Nice en op ruim een uurtje van hoge Alpentoppen. Je kunt alle kanten op dus. Wat niet mag ontbreken is een prachtige roadtrip door de Gorges du Verdon. Vanaf ongeveer april is het gemiddeld al zeker twintig graden in deze streek, en met een beetje geluk heb je een hele week een stralend zonnetje.

Je kunt hier je culinaire hart ophalen met heerlijke Provençaalse gerechten, en daarbij volop genieten van allerlei leuke schilderachtige dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Voor wandelingen is deze streek ook uitermate geschikt. Ik maakte er zelf bijvoorbeeld in april onder een stralend zonnetje een prachtige wandeling over groene hellingen en rotsachtige heuvels bij Castellane in de buurt, maar ook een sneeuwwandeling bij Allos, in de Alpen. Zo’n veelzijdige vakantie heb ik niet vaak gehad!

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon

Atlantische Loirestreek

Ben je op zoek naar een zonnige streek aan de Franse kust, op maximaal tien uur rijden vanaf Nederland, dan is de Vendée de bestemming voor jou. Langs de kust, van Noirmoutier tot ongeveer aan La Rochelle, vind je veel prachtige zandstranden, leuke dorpjes en steden, en voor jong en oud genoeg activiteiten.

Bezoek bijvoorbeeld het gemoedelijke Les Sables d’Olonne, of rij naar Île de Ré, het mooie eiland met de vele vissersdorpjes en maak daar een mountainbiketocht. Ook heel leuk is de stad La Rochelle, of iets verder weg, Nantes. Vergeet ook de lekkere specialiteiten van de streek niet, waaronder natuurlijk de vele visgerechten.

Les Sables d'Olonne
Les Sables d’Olonne

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant