Le concert – Radu Mihaileanu

Le concert vertelt het verhaal van de Russische dirigent Andreï Filipov. Eens was hij dirigent van een van de beste orkesten ter wereld, maar nu is hij gedegradeerd tot schoonmaker. In deze soms hilarische en vaak ontroerende komedie maakt hij zijn come-back.

Synopsis
Ten tijde van Brejnev stond Andreï Filipov aan het hoofd van het wereldberoemde Bolshoï Orkest en was hij de meest befaamde dirigent van Rusland. Omdat hij weigerde de joodse muzikanten uit het orkest te zetten, werd hij op het hoogtepunt van zijn carrière ontslagen. Dertig jaar later werkt hij nog steeds voor het Bolshoï Orkest, maar wel in de schoonmaakploeg.

Op een avond ziet Andreï toevallig een fax waarin het Théâtre du Châtelet het orkest officieel uitnodigt voor een concert in Parijs. Andreï krijgt een waanzinnig idee. Waarom zou hij zich niet samen met zijn vroegere collega-muzikanten, die zoals hij leven van klusjes, voordoen als het Bolshoï Orkest en met hen naar Parijs gaan? Eindelijk is het moment gekomen waarop ze wraak kunnen nemen. Het is het begin van een muzikaal avontuur.

De regisseur
In 1980 ontvluchtte regisseur Radu Mihaileanu het Roemeense regime van Ceauşescu, eerst naar Israël, om uiteindelijk in Frankrijk uit te komen. Hij was de zoon van een Joodse journalist en werd na een filmopleiding assistent-regisseur. In 1993 maakte hij zijn debuutfilm. Met Train de vie uit 1998 kende hij een eerste succes, in een film waarin hij veel van zijn eigen cultuur legde. Vervolgens veroverde hij in 2005 de harten van veel filmkijkers met het drama Va, vis et deviens. Le concert is zijn recentste bioscoopfilm.

Waarom moet je de film zien?
Omdat het een wonderlijk sprookjesachtige, soms komische, vaak mooie, en aan het eind tranentrekkende film is, met het hart op de juiste plaats.

Enkele reacties:
Daar ligt meteen misschien wel het sterkste punt van de film.-de-muziek. Niet gek voor een film die Le Concert heet, maar Mihaileanu had hier gemakkelijk steekjes kunnen laten liggen. Had, want hij heeft het werkelijk fenomenaal gedacht. Zonder de muziek was-le-Concert een goede film geweest, maar nu is het een geweldige. Deadline.nl

Wanneer het slotconcert in het Théâtre du Châtelet start sijpelen al snel de muzikale tonen van Tsjaikovki’s vioolconcert je poriën binnen en dringen deze door tot in elke vezel. Kijkend naar het kippenvel op je armen realiseer je je dan dat je toch echt iets moois hebt gezien. Movie2movie.nl

Voordat uiteindelijk Tsjaikovski’s Vioolconcert zelfs bij de meest cynische toeschouwer de tranen zal laten stromen, moeten de orkestleden eerst in Parijs nog wat bijverdienen als straatmuzikant of illegale kaviaarverkoper. NRC Handelsblad

close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50
SHOP
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close