Larressingle, het kleine Carcassonne van de Gers

Wanneer je Larressingle voor het eerst ziet liggen, heb je zomaar even het gevoel verderop naar het zuiden te zijn aanbeland, bij de mooie ommuurde stad Carcassonne. Niet voor niets wordt dit vestingdorp in de Gers wel eens aangeduid als klein Carcassonne. Maar als je beter kijkt, zie je ook al snel de verschillen. Ik liep een rondje door dit bijzondere dorp en ontdekte de geschiedenis ervan.

Zo van een afstandje, en op foto’s vanuit de lucht, lijkt het kleine ovaalvormige dorp Larressingle een onneembare vesting. De hoge muren en de stevige kasteeltoren geven het idee dat de inwoners zich hier betrekkelijk veilig moeten hebben gevoeld. En dat was in feite ook zo, want in de loop der tijd is het slechts eenmaal veroverd.

Villa

Historici zijn ervan overtuigd dat deze plek al in de Romeinse tijd bewoond was. Er zijn kleine restanten van een mozaïek teruggevonden, nu in het gemeentehuis, en dat doet vermoeden dat er hier een villa stond, net als bij het verderop gelegen Séviac. In tegenstelling tot die laatste, is er hier echter vrijwel niets bewaard gebleven. De grond werd hier altijd flink bewerkt door landbouwers, en dat heeft alle sporen uitgewist.

Het was aan het begin van de elfde eeuw dat Larressingle voor het eerst vermeld werd in de boeken. De abdij van Condom werd toen eigenaar van de kerkgemeenschap van Larressingle. Ook in de twaalfde en dertiende eeuw duikt de naam opnieuw op. Dan wordt daar ook de term ‘villa’ (wat stond voor boerenbedrijf) aan verbonden, wat doet vermoeden dat de mensen die hier woonden sinds de tijd van de Romeinen nog steeds hetzelfde beroep uitoefenden.

Toen Condom belangrijker werd, ontstond er onder de machthebbers van deze stad de behoefte om zich terug te trekken. Het kerkje van Larressingle moest wijken voor een grotere kerk, nu met een verdedigingsfunctie. De hoge toren, die er nu nog steeds staat, heeft het uiterlijk van een donjon, vanwaar je aanvallers al mijlenver kon zien aankomen. Zo halverwege de dertiende eeuw kwamen er ook muren rondom het dorp en verrees er een heus kasteel.

Ondanks die indrukwekkende versterkingen was Larressingle nooit bedoeld als fort. Slechts twee of drie professionele soldaten bewaakten het vestingdorp, verder was het aan de inwoners zelf om zich te verdedigen in tijden van onrusten. En dat was ook eenvoudig vol te houden, want er waren slechts twee toegangspoorten, de muren waren dik, kinderen en jonge mannen konden op de uitkijk staan, de vrouwen en ouderen konden zich bij een aanval terugtrekken in een vertrek hoog in de kerk, en van daaruit de strijd verder voeren.

Tegen het eind van de zestiende eeuw is het dorp echter wel gedurende zes jaar in handen van een vijandelijke partij gevallen. Na diverse onderhandelingspogingen lukte het de bisschop van Condom uiteindelijk weer om Larressingle terug te krijgen. Sindsdien ging het bergafwaarts met het belang van het dorp. In de achttiende eeuw liet de toenmalige bisschop al het hout uit het kasteel verwijderen om zijn meer comfortabele kasteel in Cassaigne te renoveren. Aan het begin van de twintigste eeuw was het uiteindelijk een ruïne geworden.

Boston

Nog drie van de huizen waren bewoond, de rest in dienst als stal of half vervallen. De Franse weldoener Édouard Mortier, Hertog van Trévise, ontfermde zich over het geruïneerde dorp. Hij wist door zijn welsprekendheid en de treffende aquarellen die hij maakte het Amerikaanse publiek in de jaren ’20 enthousiast te maken voor het meebetalen aan het herstel van een dozijn Franse dorpen en monumenten, waar de Franse overheid het liet afweten. Vanaf de jaren ’20 tot aan de jaren ’70 was het ‘Comité van Boston’, dat Larressingle ondersteunde, eigenaar en restaurateur van het grootste deel van de gebouwen in het vestingdorp.

Het is met dank aan de Amerikaanse vrijgevigheid dat je vandaag het dorp weer kunt bewonderen. Het kasteel zelf is privébezit en niet te bezichtigen (het is bovendien in slechte staat, alleen de muren staan nog overeind). Interessant om te zien is het kerkje, dat in het verleden aan de oostkant werd uitgebreid, toen het aan de westkant werd ingekort door de ontwikkeling van het kasteel. Het is eeuwen geleden als het ware een stukje naar het oosten opgeschoven.

Bezoek

Ben je in de buurt van Larressingle? Dan is het absoluut de moeite waard om even naar dit kleine dorp te gaan. Je bent er in een half uurtje doorheen gelopen, maar het is een pareltje waar je nog lang aan zult terugdenken. Mij deed het dorp wel wat denken aan het in de Aveyron gelegen La Couvertoirade, het vestingstadje van de tempeliers. Wanneer je binnen de muren bent heb je het idee even in een heel andere tijd te zijn beland, en is het niet moeilijk voor te stellen hoe het leven zich hier al die eeuwen heeft afgespeeld.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Larressingle
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.