Grand-EstHaute-Marne

Vestingstad Langres, ideale tussenstop richting het zuiden

Drie en een halve kilometer aan verdedigingswallen, twaalf torens, zeven poorten, historie op elke straathoek, illustere personen uit de Franse geschiedenis, Langres heeft genoeg te bieden om je te verleiden tot een bezoek. En zelfs als je er toevallig belandt, zonder enige voorbereiding, zoals ik, ontdek je al snel dat dit stadje niet zomaar een stadje is. Bezienswaardigheden genoeg, naast de vestingwerken: een Romeinse poort, huizen uit de Renaissancetijd, een bijzonder tandradbaantje en een prachtige kathedraal.

Streektips

Wil je ook Langres ontdekken, als bestemming of als tussenstop? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Op de lange reis naar het zuiden van Frankrijk ben je op een gegeven moment wel toe aan een pauze. Zo ook toen ik naar de Gorges du Verdon reed, een reis die je met de auto al snel dertien à veertien uur kost. Rond lunchtijd waren we op de grens van de bekende streken Champagne en Bourgogne, en als je dan op de kaart kijkt zie je al snel Langres liggen. Natuurlijk had ik er al eens van gehoord, maar ik had er nog niet echt een beeld bij. Hoog tijd dus voor een lunchstop, inclusief korte rondwandeling, om dit stadje te verkennen.

Geschiedenis

Eerst een stukje geschiedenis. Langres is een oude stad, al sinds de prehistorie wonen er mensen in het gebied. Het is dan ook strategisch gelegen, op een heuveltop, met uitzicht naar alle kanten. In de Middeleeuwen kende het grote politieke invloed, en dat bleef ook in de Renaissancetijd voortduren. De stad had te lijden onder de Dertigjarige Oorlog, en had in diezelfde eeuw ook te maken met een uitbraak van de pest. In de eeuwen daarna groeide het belang van een goede verdediging, en daarom werden vooral in de negentiende eeuw belangrijke vestingwerken aangelegd, in de stijl van Vauban. Dat was niet voor niets, want tijdens de Frans-Duitse oorlog kwamen de Pruisische troepen tot aan de poorten van de stad.

Het liftje dat je van de parkeerplaats naar boven brengt.
Het treintje, ‘chemin de fer à crémaillère de Langres’, de eerste tandradbaan (1887) van Frankrijk.
Uitzicht op een van de vier meren die rondom Langres liggen.

Stadswandeling

Om de hoogtepunten van Langres te ontdekken kun je het beste de stad op eigen houtje verkennen. Een goed startpunt hiervoor is de parkeerplaats aan de zuidoostkant van de stad, net onder de stadswallen. Een lift brengt je vanaf het parkeerterrein over de muren heen naar boven.

Heb je ruim de tijd om de stad te bekijken, dan kun je overwegen om helemaal over de wallen rond te lopen, wat een klein uurtje in beslag zal nemen. Je hebt dan een 360 graden panorama over de omgeving, en bij heel helder weer kun je zelfs aan de horizon de toppen van de Zwitserse alpen ontwaren.

Helaas was onze tijd in Langres te kort om de volledige rondwandeling te doen, en dus zetten we, na langs de oostkant richting het noorden te zijn gelopen, koers richting het centrale plein van de stad, waaraan de Cathédrale Saint-Mammès ligt. Een bezichtiging van die kathedraal mag in elk geval niet ontbreken. Het is een bijzonder bouwwerk waarvan de oudste delen uit de twaalfde eeuw stammen. Omdat de voorgevel instabiel werd, is in de achttiende eeuw een nieuwe façade aan het bouwwerk toegevoegd in klassieke stijl. Opvallend is verder de dakbedekking in de typische stijl van de streek. Naast de kathedraal vind je een deel van een kloostergang, waar vandaag de dag een bibliotheek in gevestigd is. Tegenover de kathedraal is de wijk met oude gebouwen uit de Renaissancetijd. Als je geïnteresseerd bent in de Romeinse geschiedenis van Frankrijk, dan moet je ook zeker even naar de westkant van de verdedigingsmuur lopen, naar de Place de l’Hôtel de Ville, waar je de overblijfselen van een Romeinse poort vindt. Deze werd in de derde eeuw als onderdeel van de muren van de stad dichtgemetseld.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Dag Martijn, Ik kom per toeval op je website, prachtige foto’s van Langres. Als je de foto verzameling als geheel ziet is het wel een wonderschoon stadje. Ik kom er regelmatig om er boodschappen te doen voor onze B&B maar dan kijk ik kennelijk niet zo goed als jij als fotograaf doet.

    1. Hallo Egbert,
      Bedankt voor je complimenten! Wij vonden het inderdaad een heel leuk en mooi stadje, ideaal als rustpunt onderweg, maar volgens mij heeft de streek ook genoeg te bieden om langer te verblijven.

  2. Hallo Martijn,
    Ik kan dat volledig onderschrijven. De streek rondom Langres heeft genoeg te bieden voor een wat langer verblijf. Voor rustzoekers, wandelaars of fietsers is dit zeer aantrekkelijk. De streek is nog niet zo bekend bij het grote publiek waardoor er weinig toerisme is. Je kunt hier eindeloos wandelen. Zowel door bossen als tussen de akkervelden. Fietsen over goede asfaltwegen waar bijna geen verkeer rijdt. Of luieren in onze parkachtige tuin van 2ha. Wij horen vaak van onze gasten als ze in B&B la Perle d’Anrosey aankomen dat ze zo leuk verrast waren door de schoonheid van het landschap. (zullen we een linkruil doen met onze websites?) Egbert Brehm laperledanrosey.nl

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant