Lagrasse
AudeOccitanie

Lagrasse, middeleeuws dorp in de wijnstreek Corbières

Tussen Narbonne en Perpignan, in Zuid-Frankrijk, vind je een bijzondere, vrij onbekende streek waar het volop genieten is van natuur, wijn en leuke dorpjes. Een dorp dat je niet mag missen bij een bezoek aan dit gebied is Lagrasse. Je kunt er dwalen door nauwe, middeleeuwse straatjes en onderweg tal van pareltjes ontdekken, zoals een oud klooster, een markthal en een veertiende-eeuwse kerk.

Streektips

Zelf ook naar de mooie Aude op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wanneer ik het stadje binnenrijd, kom ik meteen in aanraking met een van de problemen waarvoor de moderne tijd dit soort oeroude stadjes stelt. Het dorp ligt tegen de rivier de Orbieu aan gedrukt, en in de smalle, middeleeuwse straatjes is geen of weinig plek voor auto’s. Daarom word je als bezoeker met diverse borden gewezen op de ‘parkings obligatoires’, de verplichte parkeerplaatsen. Voor de inwoners van het dorp is er langs de hoofdweg die langs het dorp loopt plek, bezoekers moeten hun auto neerzetten op een van de grote parkeerterreinen, aan de oost- en de noordkant van Lagrasse. Vanaf hier sta je binnen enkele minuten midden in het dorp, dus het is een kleine moeite. En het wegleiden van de auto’s van het dorpscentrum heeft als voordeel dat je in de straatjes van het dorp zelf nauwelijks auto’s tegenkomt.

Lagrasse
Lagrasse
Lagrasse

De geschiedenis van het dorp Lagrasse is nauw verweven met de geschiedenis van het klooster dat op de linkeroever van de rivier de Orbieu staat. Deze werd gesticht in de zevende eeuw en groeide uit tot een van de belangrijkste kloosters van Frankrijk. Het speelde bijvoorbeeld een rol in het herstellen van de rust in Carcassonne en Béziers na de kruistochten tegen de Katharen. Tegenwoordig is een deel van de abdij eigendom van het departement Aude, en een groter deel behoort toe aan een kloosterorde. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken.

Maar omdat mijn tijd in het dorp beperkt is, besluit ik een bezoek aan de abdij voor een andere keer te bewaren en me tot het stadje te beperken. Ik volg geen vooropgezet plan of route, dit dorp nodigt uit om gewoon maar wat door de straatjes te dwalen en te genieten van alles dat je tegenkomt. Zoals bijvoorbeeld de Église Saint-Michel uit de veertiende eeuw of de houten markthal die een groot deel van het marktplein in beslag neemt. En overal tussendoor enorm schattige huisjes, inclusief gevels begroeid met klimop en rozen. Heel veel huizen zijn ontzettend goed onderhouden, en dankzij het vele groen en de bloemen komt het dorp echt authentiek en tegelijk schilderachtig op me over. Precies zoals je ze wilt hebben, die Franse dorpjes! Tel daarbij op de rust die op je neerdaalt wanneer je door de straatjes en steegjes slentert, en je begrijpt dan al snel waarom Lagrasse niet mag ontbreken als je in dit deel van Frankrijk aan het reizen bent!

Lagrasse
Lagrasse
Lagrasse

Meer informatie:
Website Aude Pays Cathare
Website Lagrasse

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant