Lac Lauvitel
Auvergne-Rhône-AlpesIsère

Lac Lauvitel, schilderachtig bergmeer in de Écrins

Een van de populairste wandelbestemmingen in het bergmassief van de Écrins: het groenblauwe meer Lauvitel ten zuiden van Bourg d’Oisans in het ruige bergdal Vallée du Vénéon. De wandeling ernaartoe is relatief eenvoudig. Boven word je beloond met een prachtig panorama op het meer en de omliggende rotsachtige berghellingen. Met een beetje geluk zie je bij het meer de bergmarmotten voor je wegspringen.

Streektips

Zelf wandelen naar dit mooie meer en in de rest van de omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Lac Lauvitel, de benaming is eigenlijk een dubbel pleonasme. Want Lau betekent Lac, dus eigenlijk zou je gewoon Lauvitel moeten zeggen. En vitel betekent dan weer water, dus Lauvitel wordt dan zoiets als ‘watermeer’. Het meer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming. Mijn tip is dan ook om het buiten het hoogseizoen te bezoeken. Wij waren er begin september en toen was het grote recent aangelegde parkeerveld onderaan het gehucht La Danchère leeg op twee of drie auto’s na.

Bergwereld

De wandeling begint dus in La Danchère. Nadat je het enige straatje van dit dorpje bent doorgelopen, bereik je al snel een bord met meer informatie over het meer en de omgeving. Er zijn twee wandelpaden die naar het meer voeren, allebei ongeveer even lang. Je kunt dus mooi in een rondje lopen. Wij staken de rivier over en begonnen met de westelijke route. Die leidt je eerst door een bos en geleidelijk stijgend omhoog. Onderweg is er qua uitzicht niet zoveel te zien, we moeten het doen met de verschillende bomen en struiken die er hier voorkomen, zoals de lijsterbes.

Na anderhalf uur komen we echter zo langzamerhand boven de boomgrens uit en plotseling verschijnt het meer voor onze ogen, achter een enorme verzameling rotsblokken. Zo’n vierduizend jaar geleden ontstond het meer dankzij een grote steenlawine die de dalkom aan de noordkant afsloot. Over de restanten van die steenlawine lopen we oostwaarts, om vervolgens verder af te dalen naar de oevers van het groenblauwe meer. We wagen het om onze voeten even in het ijskoude water te steken. Ze worden al snel omringd door tientallen kleine visjes. Het bijna zeventig meter diepe meer is dan ook een thuis voor diverse vissoorten, met name de trekzalm en forel. Aan de overkant zien we het natuurreservaat liggen, dat alleen toegankelijk is voor onderzoekers. Links en rechts kronkelen paadjes de hellingen op naar andere bergwerelden.

Na een snelle lunch bij het meer is het tijd om de betoverende omgeving weer achter ons te laten. Via het andere pad, dat iets steiler blijkt dan de heenweg, dalen we af in de richting van La Danchère. Zelf deze wandeling doen? Kijk voor alle details op Bergwandelroutes.nl. Het is ook mogelijk er een tweedaagse huttentocht van te maken, door een overnachting in de Refuge de la Muzelle aan het Lac de la Muzelle.


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant