Lac Lauvitel, schilderachtig bergmeer in de Écrins

Een van de populairste wandelbestemmingen in het bergmassief van de Écrins: het groenblauwe meer Lauvitel ten zuiden van Bourg d’Oisans in het ruige bergdal Vallée du Vénéon. De wandeling ernaartoe is relatief eenvoudig. Boven word je beloond met een prachtig panorama op het meer en de omliggende rotsachtige berghellingen. Met een beetje geluk zie je bij het meer de bergmarmotten voor je wegspringen.

Lac Lauvitel, de benaming is eigenlijk een dubbel pleonasme. Want Lau betekent Lac, dus eigenlijk zou je gewoon Lauvitel moeten zeggen. En vitel betekent dan weer water, dus Lauvitel wordt dan zoiets als ‘watermeer’. Het meer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming. Mijn tip is dan ook om het buiten het hoogseizoen te bezoeken. Wij waren er begin september en toen was het grote recent aangelegde parkeerveld onderaan het gehucht La Danchère leeg op twee of drie auto’s na.

Bergwereld

De wandeling begint dus in La Danchère. Nadat je het enige straatje van dit dorpje bent doorgelopen, bereik je al snel een bord met meer informatie over het meer en de omgeving. Er zijn twee wandelpaden die naar het meer voeren, allebei ongeveer even lang. Je kunt dus mooi in een rondje lopen. Wij staken de rivier over en begonnen met de westelijke route. Die leidt je eerst door een bos en geleidelijk stijgend omhoog. Onderweg is er qua uitzicht niet zoveel te zien, we moeten het doen met de verschillende bomen en struiken die er hier voorkomen, zoals de lijsterbes.

Na anderhalf uur komen we echter zo langzamerhand boven de boomgrens uit en plotseling verschijnt het meer voor onze ogen, achter een enorme verzameling rotsblokken. Zo’n vierduizend jaar geleden ontstond het meer dankzij een grote steenlawine die de dalkom aan de noordkant afsloot. Over de restanten van die steenlawine lopen we oostwaarts, om vervolgens verder af te dalen naar de oevers van het groenblauwe meer. We wagen het om onze voeten even in het ijskoude water te steken. Ze worden al snel omringd door tientallen kleine visjes. Het bijna zeventig meter diepe meer is dan ook een thuis voor diverse vissoorten, met name de trekzalm en forel. Aan de overkant zien we het natuurreservaat liggen, dat alleen toegankelijk is voor onderzoekers. Links en rechts kronkelen paadjes de hellingen op naar andere bergwerelden.

Na een snelle lunch bij het meer is het tijd om de betoverende omgeving weer achter ons te laten. Via het andere pad, dat iets steiler blijkt dan de heenweg, dalen we af in de richting van La Danchère. Zelf deze wandeling doen? Kijk voor alle details op Bergwandelroutes.nl. Het is ook mogelijk er een tweedaagse huttentocht van te maken, door een overnachting in de Refuge de la Muzelle aan het Lac de la Muzelle.


Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Lac Lauvitel, schilderachtig bergmeer in de Écrins

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.