Lac des Bouillouses
OccitaniePyrénées-Orientales

Wandelen bij het Lac des Bouillouses in de Pyreneeën

Nadat we in 2020 al de Pic du Canigou in Noord-Catalonië beklommen, lieten we ons oog vallen op de hoogste top van de streek, de Pic Carlit. In de zomer van 2021 reisden we van het oostelijke deel van de Pyreneeën naar Atlantische kust in het westen en namen we ook de tijd om hier opnieuw een wandeling te maken. We verbleven een nachtje in het berghotel Les Bones Hores aan de oever van het Lac des Bouillouses, en dat bleek de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de omgeving van de Pic Carlit.

Streektips

Wil je ook op avontuur in deze mooie streek? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Het Lac des Bouillouses, een van de grootste stuwmeren van de Pyreneeën, werd aan het begin van de twintigste eeuw gecreëerd om in de elektriciteit voor de Train Jaune te voorzien. Deze spoorlijn moest voor een beter ontsluiting van de streek Cerdagne zorgen. Vanwege de bouw van de stuwdam en de elektrische installaties kwam er ook een weg de bergen in, die tot op de dag van vandaag wordt onderhouden. Het gebied is geliefd onder wandelaars en vissers, en met name in de zomer kan het er dan ook behoorlijk druk zijn. Net als op meer plekken in de Franse bergen zijn er daarom inmiddels restricties aan het gebruik van de weg, en kun je er in het hoogseizoen overdag alleen met behulp van een busdienst komen. Behalve via de weg, kun je het meer vanuit Font Romeu ook met een stoeltjeslift bereiken, of via een wandelpad.

Meertjes

Na een prima nacht in Les Bones Hores, trekken we vroeg in de ochtend onze bergschoenen aan om te beginnen aan onze wandeling. Vanwege de zwangerschap van Marita zit de beklimming van de Carlit er vandaag niet in voor ons, maar we hebben een andere prachtige wandeling uitgekozen: La boucle des 12 étangs du Carlit. Naast het Lac des Bouillouses vind je op deze hoogvlakte aan de voet van de Carlit namelijk nog een twaalftal andere meertjes. Ze liggen te midden van een betoverend landschap van dennenbomen, rotsen en weidse vergezichten. Soms heb je zelfs even het gevoel ergens in de binnenlanden van Canada rond te lopen. De wandeling is relatief eenvoudig, want je hoeft niet bijzonder veel hoogteverschil te overbruggen. Onderweg heb je veel te zien, waaronder halfwilde paarden die hier over de vlakte zwerven. Er zijn diverse mogelijkheden om de route uit te breiden of in te korten, en vanaf het hotel bij de stuwdam kun je ook nog andere wandelpaden kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een rondje rondom het Lac des Bouillouses maken.

Zelf hier wandelen?

In het hoogseizoen is de weg tussen zeven uur ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds afgesloten en kun je er alleen met de bus, wandelend of met de stoeltjeslift vanuit Font Romeu komen. Een overnachting in het hotel of de berghut aan het meer raden we aan, want dan heb je alle rust om de omgeving te verkennen. In de omgeving is nog veel meer te doen, zoals een ritje met de Train Jaune of een bezoek aan de Abbaye Saint-Martin-du-Canigou.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant