W

Wandeling naar Lac de Nino op Corsica

Lac de Nino

Op zoek naar een idyllisch plekje op Corsica? Dan mag je de wandeling naar het Lac de Nino niet missen. Dit meer ligt in een breed, groen keteldal hoog in de bergen, omringd door de grillig gevormde rotsachtige pieken van het Corsicaanse binnenland. De vredige sfeer die er heerst wordt nog versterkt door de koeien en paarden die op de geelgroene oevers van het meer grazen.

Streektips

Het bergmeer Nino is de bron van de rivier Tavignano, die via Corte richting de Tyrreense Zee aan de oostkant van Corsica stroomt. Hoewel het vrij diep in de bergen van Corsica ligt, is het een populaire bestemming onder wandelaars. De GR20 loopt er vlak langs, en bovendien is het bekend om een natuurfenomeen: de zogenaamde pozzines rondom het meer. Dit zijn een soort kleine vennetjes in een graslandschap die met elkaar verbonden zijn door kanaaltjes, uitgesleten door smeltende sneeuw. Je kunt het meer op enkele manieren bereiken. Naast de GR20 is er ook een direct pad vanaf de weg, de D84, naar het meer toe. En dat pad neem ik vandaag, op mijn wandeling naar het Lac de Nino.

Lac de Nino

Bij het begin van de wandeling naar het meer is het nog moeilijk voor te stellen welk landschap je boven te wachten staat. De route voert allereerst door een dennenbos, over een langzaam stijgend en goed aangegeven pad. In totaal is het ongeveer 700 meter stijgen naar het hoogste punt, maar het zwaartepunt wat hoogtemeters betreft ligt op het laatste deel. Verderop in het bos moet je al iets meer je best doen om de route te volgen, want daar is het pad regelmatig iets minder goed te zien. Gelukkig zijn er tal van herkenningspunten, waarvan een met stenen volgestopte boomstronk misschien wel het meest bijzonder is. Overal langs de route zijn trouwens kunstwerkjes van boomstammen en stenen te zien die wandelaars in de loop der tijd hebben achtergelaten.

Koeien en paarden

Na de Bergeries de Colga wordt het pad lastiger. Niet per se voor Corsicaanse begrippen, want ik weet inmiddels dat er op Corsica heel veel wandelingen zijn waarbij je af en toe de handen moet gebruiken om over stenen en rotsen te klimmen. De gemiddelde wandeling op Corsica is niet hetzelfde als de gemiddelde wandeling in de Alpen, zoveel is me wel duidelijk. Ruim twee uur na het begin van de wandeling staan we boven op de Bocca a Stazzona.

Hoewel het een bewolkte dag is, kijk ik mijn ogen uit. Voor me slingert een klein riviertje zich door een geelgroen landschap, bezaaid met kleine waterplasjes, en verderop een ronde, zilverblauwe ronde schijf, het Lac de Nino. Links daarvan zie ik koeien grazen, en achter het meer kleine stipjes, de semi-vrije paarden die hier buiten de winters om verblijven. We dalen af naar het meer in de dalkom, maar moeten na wat foto’s te hebben gemaakt snel weer verder. Uit het dichte wolkendek begint steeds harder een gestage regen te vallen, het is koud, niet echt de beste omstandigheden om lang van het uitzicht te genieten.

Meer weten over deze wandeling en de route? Neem dan een kijkje bij de route op Bergwandelroutes.nl.

Lac de Nino
Lac de Nino
Lac de Nino
Lac de Nino
Lac de Nino
De Corsicaanse goudsalamander komt hier veel voor.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *