Labeaume, rustig plaatsje in de Ardèche

Er zijn veel bijzondere dorpjes in de Ardèche te vinden. Vaak met een eeuwenlange geschiedenis, opvallende inwoners en monumentale gebouwen. Wat dat betreft is Labeaume misschien wel een beetje een vreemde eend in de bijt: het heeft geen monumenten die er bovenuit springen, er is uitermate weinig bekend over de geschiedenis van het dorp en het dorp heeft geen illustere inwoners gehad. Toch is Labeaume een dorpje dat je moet bezoeken wanneer je in de streek bent.

Het weinige dat we van Labeaume weten, is dat het in elk geval wel heel oud is. In de kerk, die in de negentiende eeuw werd verbouwd, is nog een steen te vinden met een inscriptie uit de veertiende eeuw. En de eerste vermelding van het dorp duikt op in geschriften uit de dertiende eeuw.

Prehistorie

Maar Labeaume heeft nog veel oudere wortels. Want in de directe omgeving, aan de overkant van de rivier, zijn maar liefst minstens 140 prehistorische grafmonumenten teruggevonden. Al zo’n 4.000 tot 4.500 jaar geleden zouden hier mensen hebben gewoond. Een wandelroute, die begint bij de brug over de rivier, voert door het landschap dat bezaaid ligt met deze oeroude stenen, dolmens genoemd.

Nauwe straatjes

Tijdens mijn verblijf in de Ardèche, ontkom ik er niet aan om enkele van de villages de caractère te bezoeken. Eerder deze middag heb ik al Balazuc verkend, nu is het tijd voor Labeaume.

Het dorp ligt aan de rivier de Baume, dat even verderop in de Ardèche stroomt. In de bocht van die rivier vind je een grote parkeerplaats om de auto achter te laten. Ik had me vooraf niet echt verdiept in het dorp, veel fijner vind ik het om de sfeer te proeven en zomaar wat rond te lopen. En Labeaume is zo’n dorp waar dat prima kan, omdat het geen grote publiekstrekkers heeft.

Bij het binnenlopen van het dorp stuit je meteen op de plaatselijke Bistrot de Pays, met een uitnodigend terras aan het plein waar ook de kerk te vinden is. Dat onthoud ik voor later, eerst maar eens het dorp verder bekijken. Ik duik een van de nauwe steegjes in, en kom al snel uit bij een groot plein met gigantische platanen. Verderop kabbelt het riviertje, aan de overkant van de brug loopt een wandelpad de rotsachtige heuvels in, richting de prehistorische dolmens.

Ik neem een willekeurig straatje, dat tussen de natuurstenen huisjes omhoog kronkelt. Het brengt me hoger en hoger, tot ik een mooi uitzicht heb over de huizen van Labeaume en het daarachter gelegen landschap. Ik sluit de dag af met een biertje op het terras aan het centrale pleintje, mijmerend over de mensen die hier geleefd hebben. En nog steeds leven, want hoe rustig het er ook is, overal zijn wel geluiden van leven te horen. Iemand die vanuit het raam van zijn huis een praatje met een voorbijganger maakt, een oude man die, wijzend naar m’n camera, tegen me zegt dat het zo mooi is hier dat ik wel bezig kan blijven met foto’s maken, een hippiestel dat naast me op het terras neerploft… Het leven is hier goed, in het licht van de ondergaande zon.

Labeaume
Labeaume

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

4 reacties op Labeaume, rustig plaatsje in de Ardèche

 • Een prachtig dorpje…wij waren er afgelopen zomer….mooi omschreven!!!
  Helaas niet voor campers toegankelijk, de overnachting op park4night klopt niet (meer).

 • Vergeet de omschrijving, een rustig dorpje. Voor 10.30 uur is er nog een parkeerplaats te krijgen. Daarna niet meer. Een prachtig dorpje is het zeker. We bezoeken het een aantal keren per jaar.

  • Hoi IJme, het geldt voor vrijwel elk pittoresk dorp in Frankrijk (en helemaal in de toeristische streken) dat je er gedurende half juli tot half augustus over de koppen kunt lopen. Alleen de echte publiekstrekkers blijven het hele jaar druk. Ik was in oktober in Labeaume, en toen was het er heerlijk rustig. Dit soort dorpen in Frankrijk hebben wat dat betreft een beetje een gebruiksaanwijzing, wanneer je ze het beste kunt bezoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.