L

Labastide-d’Armagnac, fotogeniek dorp tussen Landes en Gers

Labastide-d'Armagnac

Het zuidwesten van Frankrijk zit barstensvol pittoreske dorpen. Dit jaar bezochten we, op de terugreis vanuit Frans Baskenland, het sfeervolle Labastide-d’Armagnac. Een van de mooiste voorbeelden van een bastide, want veel is er nog in oude staat en het is er ook wat rustiger dan in de bastides die in de toeristischere streken liggen.

Streektips

Zelf dit mooie dorp verkennen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Zoals de naam al doet vermoeden zit je hier in de Armagnac-streek. Overal in de omgeving vind je dan ook wijngaarden en Armagnac-huizen. We rijden vanaf Mont-de-Marsan richting Marmande en hebben vandaag als eindbestemming Bergerac. Je rijdt dan langs de grens van de bosrijke Landes-streek en net na Mont-de-Marsan schamp je dan de regio waar Armagnac wordt verbouwd. Juist die afwisseling tussen bossen en glooiende wijngaarden en akkerlanden vormt de charme van deze route. Als we rond lunchtijd bordjes richting Labastide-d’Armagnac zien aarzelen we dan ook niet om even af te slaan. Onze ervaring is namelijk dat bastides vrijwel altijd een stop waard zijn.

En dat geldt ook zeker voor dit dorp. Het is een van de best bewaarde bastides van Frankrijk. Enkel de oude stadsmuren zijn in de loop der tijd verdwenen, verder heeft het dorp nog vrijwel exact hetzelfde stratenplan als in de tijd van de oprichting. In 1291 gaf graaf Bernard VI d’Armagnac opdracht om hier een nieuw dorp te vestigen, zoals er in die tijd op meer plekken in deze streek nieuwe dorpen verrezen. Allemaal met min of meer hetzelfde stratenplan: een marktplein voor de weekmarkt, daaromheen arcades met winkels, dicht bij het plein een kerk en eromheen in rechte straten de overige huizen voor de inwoners van het dorp.

Place royale

De opvallende kerk aan het centrale plein van het dorp stamt uit de veertiende eeuw. Volgens de overlevering is de plompe toren ooit gebouwd als donjon van het dorp, en later aan de kerk verbonden als klokkentoren. Het marktplein heet tegenwoordig ‘place royale’, wat te maken heeft met het feit dat koning Henri IV, toen nog Henri II van Navarra, hier graag kwam en dan overnachtte in een van de huizen aan dit plein. Bijzonder is dat dit plein mogelijk ook de inspiratie vormde voor het Place des Vosges in Parijs, in de wijk Le Marais, dat diezelfde koning liet aanleggen.

Labastide d’Armagnac is niet zo groot, je bent er in een klein uurtje wel doorheen. Kom je rond middaguur, dan zitten de terrassen onder de arcaden gezellig vol, op andere momenten is het vooral een rustig plaatsje, ideaal om lekker doorheen te slenteren en je onder te dompelen in andere tijden. Let ook even op het Café du Peuple, dat herinnert aan lang vervlogen tijden toen er maar liefst achttien cafés in het dorp waren en dit was een van de populairste. In die tijd was het een café chantant, waar zangers en zangeressen op konden treden, in de traditie van de beroemde cafés in Montmartre.

Net buiten Labastide-d’Armagnac vind je ook nog de wereldberoemde Chapelle Notre Dame des Cyclistes. Deze oude kapel werd in de jaren vijftig omgebouwd tot kerk voor wielrenners. Aan de wanden hangen allerlei wielrenattributen zoals shirts en het vormt een pelgrimsplek voor wielrenliefhebbers uit alle landstreken. De kapel is zelfs in het hoogseizoen alleen te bezoeken gedurende vrij beperkte openingstijden, niet rond lunchtijd, dus helaas staan wij voor een dichte deur.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *