Labastide-d’Armagnac, fotogeniek dorp tussen Landes en Gers

Het zuidwesten van Frankrijk zit barstensvol pittoreske dorpen. Dit jaar bezochten we, op de terugreis vanuit Frans Baskenland, het sfeervolle Labastide-d’Armagnac. Een van de mooiste voorbeelden van een bastide, want veel is er nog in oude staat en het is er ook wat rustiger dan in de bastides die in de toeristischere streken liggen.

Zoals de naam al doet vermoeden zit je hier in de Armagnac-streek. Overal in de omgeving vind je dan ook wijngaarden en Armagnac-huizen. We rijden vanaf Mont-de-Marsan richting Marmande en hebben vandaag als eindbestemming Bergerac. Je rijdt dan langs de grens van de bosrijke Landes-streek en net na Mont-de-Marsan schamp je dan de regio waar Armagnac wordt verbouwd. Juist die afwisseling tussen bossen en glooiende wijngaarden en akkerlanden vormt de charme van deze route. Als we rond lunchtijd bordjes richting Labastide-d’Armagnac zien aarzelen we dan ook niet om even af te slaan. Onze ervaring is namelijk dat bastides vrijwel altijd een stop waard zijn.

En dat geldt ook zeker voor dit dorp. Het is een van de best bewaarde bastides van Frankrijk. Enkel de oude stadsmuren zijn in de loop der tijd verdwenen, verder heeft het dorp nog vrijwel exact hetzelfde stratenplan als in de tijd van de oprichting. In 1291 gaf graaf Bernard VI d’Armagnac opdracht om hier een nieuw dorp te vestigen, zoals er in die tijd op meer plekken in deze streek nieuwe dorpen verrezen. Allemaal met min of meer hetzelfde stratenplan: een marktplein voor de weekmarkt, daaromheen arcades met winkels, dicht bij het plein een kerk en eromheen in rechte straten de overige huizen voor de inwoners van het dorp.

Place royale

De opvallende kerk aan het centrale plein van het dorp stamt uit de veertiende eeuw. Volgens de overlevering is de plompe toren ooit gebouwd als donjon van het dorp, en later aan de kerk verbonden als klokkentoren. Het marktplein heet tegenwoordig ‘place royale’, wat te maken heeft met het feit dat koning Henri IV, toen nog Henri II van Navarra, hier graag kwam en dan overnachtte in een van de huizen aan dit plein. Bijzonder is dat dit plein mogelijk ook de inspiratie vormde voor het Place des Vosges in Parijs, in de wijk Le Marais, dat diezelfde koning liet aanleggen.

Labastide d’Armagnac is niet zo groot, je bent er in een klein uurtje wel doorheen. Kom je rond middaguur, dan zitten de terrassen onder de arcaden gezellig vol, op andere momenten is het vooral een rustig plaatsje, ideaal om lekker doorheen te slenteren en je onder te dompelen in andere tijden. Let ook even op het Café du Peuple, dat herinnert aan lang vervlogen tijden toen er maar liefst achttien cafés in het dorp waren en dit was een van de populairste. In die tijd was het een café chantant, waar zangers en zangeressen op konden treden, in de traditie van de beroemde cafés in Montmartre.

Net buiten Labastide-d’Armagnac vind je ook nog de wereldberoemde Chapelle Notre Dame des Cyclistes. Deze oude kapel werd in de jaren vijftig omgebouwd tot kerk voor wielrenners. Aan de wanden hangen allerlei wielrenattributen zoals shirts en het vormt een pelgrimsplek voor wielrenliefhebbers uit alle landstreken. De kapel is zelfs in het hoogseizoen alleen te bezoeken gedurende vrij beperkte openingstijden, niet rond lunchtijd, dus helaas staan wij voor een dichte deur.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.