L

La Petite-Pierre, ideale uitvalsbasis voor de Noordelijke Vogezen

De Vogezen, een lange bergketen ten westen van de Elzas. Wat veel mensen niet weten is dat de streek is opgesplitst in twee deelgebieden. Het zuidelijke, met de ‘ballons’, zoals de bergtoppen daar heten, is het bekendst. Maar weggestopt tegen de grens met Duitsland vind je in het noordelijke deel van deze regio nog een bijzonder natuurgebied: het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord.

Streektips

Zelf de omgeving van La Petite-Pierre ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!

Omdat de meeste vakantiegangers vooral komen voor de pittoreske vakwerkdorpen in het zuiden, de wijngaarden tegen de hellingen van de Vogezen en steden als Straatsburg, Colmar en Mulhouse, is dit noordelijke deel een stuk rustiger. Je kunt er dan ook volop genieten van de gezonde lucht, ondoordringbare bossen, schilderachtige kasteelruïnes. De streek herbergt ook enkele leuke Elzasser dorpjes.

La Petite-Pierre

Het dorp La Petite-Pierre ligt midden in de uitgestrekte bossen van de Noordelijke Vogezen. Het is zo’n beetje het hoofdstadje van het natuurgebied. Veel wandelingen starten hier, en midden in het dorp staat een groot Office de Tourisme waar je terecht kunt voor leuke tips om te doen in dit natuurpark. Wat je direct ook ziet bij een bezoek aan La Petite-Pierre is het feit dat het ook voor liefhebbers van geschiedenis veel te bieden heeft.

We gebruiken La Petite-Pierre gedurende drie dagen als uitvalsbasis om de streek te verkennen. Het is herfst, en wat we nog niet weten als we het dorp voor het eerst bekijken, is dat het de laatste dag met mooi weer is. Herfst in de Vogezen en Elzas, dat betekent dat je op alles voorbereid moet zijn: zonnig weer en schitterende kleuren, maar ook herfstige mist die als een deken, onbeweeglijk over het landschap ligt. En op een morgen worden we zelfs wakker met sneeuw.

We laten ons er echter niet door weerhouden van de omgeving en het dorp te genieten. Ons hotel, Au Lion d’Or, heeft een heerlijk binnenzwembad, jacuzzi en sauna. Een welkome afwisseling van onze tochten door de omgeving.

Op de dag van onze aankomst lopen we een rondje door het dorp, in de richting van het kasteel dat aan het uiteinde van La Petite-Pierre staat. De wortels van dit kasteel gaan terug tot de twaalfde eeuw, toen een eerste verdedigingswerk hier gebouwd werd. In de zeventiende eeuw kwam het kasteel in bezit van de koning van Frankrijk en niet veel later werd Vauban opgedragen de verdedigingswerken naar de eisen van die tijd aan te passen. Daarvan zie je nu door heel het dorp nog de gevolgen. Bij de ingang zijn er stevige verdedigingswallen en op een aantal plekken zijn de muren nog zichtbaar. Tijdens ons verblijf in het dorp is het kasteel helaas gesloten in verband met een renovatie, die waarschijnlijk nog tot halverwege 2020 duurt.

Maison des Païens

Wat voor weer het ook is, het is leuk om even door het dorp heen te lopen en de vestingwerken van dichtbij te bekijken. Aan de zuidkant van het dorp vind je ook nog een tuin, de Jardin des Poètes. Omdat het niet echt een goed seizoen voor een tuinbezoek was, hebben we deze overgeslagen. Wel hebben we een kijkje genomen in een andere tuin, achter het gemeentehuis. Hier ligt een bijzonder onderdeel van de vroegere verdedigingswerken. Het gaat om het Maison des Païens, een klein stenen gebouwtje dat vroeger een wachttoren was. Het plekje is voer voor legendes, wellicht zou het al in de Keltische tijd een religieuze plek zijn. In elk geval zijn in de kelders van het gebouwtje sporen gevonden die aanleiding geven te denken dat hier in de Romeinse tijd al iets zou zijn geweest.

Wil je dit gebouwtje en deze tuin ook bekijken? Tussen de bank en de apotheek vind je een deurtje waar je door moet om in de ‘Espace des Païens’ te komen. ‘s Zomers is hier ook een winkeltje te vinden.

Uitvalsbasis

Hoewel het weer wat tegenzat, hebben we ons drie dagen lang goed vermaakt, met onder andere korte wandelingen – bijvoorbeeld naar het Château du Falkenstein -, bezoekjes aan dorpjes en stadjes als Bouxwiller, Haguenau en Saverne en een bezichtiging van de bijzondere rotswoningen in Graufthal bij Eschbourg. Als je hier nog langer verblijft en het weer iets beter is, zijn er direct vanuit het dorp ook prachtige wandelingen naar mooie uitzichtpunten over de bossen te maken.

CategorieënElzas Grand Est Vogezen

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Elise says:

    We hebben het boek Frankrijk puur en zijn nu de Elzas aan het bezoeken. We verblijven op camping Domaine du heidenkopf. Heel mooi en rustig. De omgeving is heel bosrijk en mooi. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *