La Grave
Hautes-AlpesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

La Grave: bergdorp aan de voet van La Meije

Er zijn weinig dorpen in Frankrijk met zo’n indrukwekkend uitzicht als La Grave. Het dorp ligt pal onderaan La Meije, een van de hoogste toppen van de Écrins. Vanwege zijn ligging is het een prima uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars die de rest van de omgeving willen ontdekken. La Grave is bovendien vrij authentiek gebleven, doordat er weinig moderne gebouwen zijn neergezet.

Streektips

Zelf op vakantie naar La Grave en omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Dorp

Al in de prehistorie was het dal van La Grave bewoond, zo blijkt uit diverse archeologische vondsten. Ook in de Romeinse tijd waren er hier een aantal nederzettingen. In de loop der eeuwen vormde het dal vooral een belangrijke doorgang vanuit Grenoble naar Briançon en verder. Er werd hier en daar wat aan mijnbouw gedaan, maar de belangrijkste bron van inkomsten was het boerenbedrijf.

Daar kwam verandering in met de opkomst van het toerisme en de bergsport, want inmiddels is La Grave een belangrijke toeristische trekpleister. Je kunt er als bergbeklimmer je hart ophalen met de nabijheid van diverse toppen die richting de vierduizend meter gaan. Verder weten fietsers het dorp ook te vinden. Iets verderop liggen uitdagende bergpassen als de Col du Lautaret en de Col du Galibier. Maar ook om te wandelen of gewoon te genieten van de uitzichten is La Grave een ideaal plekje.

Het dorp zelf bestaat uit een grote doorgaande weg met aan weerszijden wat winkeltjes en restaurants. Als je iets omhoog gaat vanaf die doorgaande weg kom je in het oudere dorpscentrum, met enkele pittoreske stenen huizen en bovenal een mooie romaanse kerk die erbovenuit steekt. Naast de kerk is een kleine begraafplaats met een weids uitzicht op de tegenoverliggende La Meije. Hier liggen ook een aantal bergbeklimmers begraven die hun tocht door het hooggebergte niet overleefd hebben, een pakkend beeld van hoe verraderlijk de idyllisch ogende bergen kunnen zijn.

Met de kabelbaan naar een gletsjer

De grootste attractie van La Grave is de kabelbaan, die je in ongeveer drie kwartier naar een gletsjer op ruim 3.200 meter hoogte brengt. Je kunt hier uitgebreid de tijd nemen om te genieten van het panorama op de omliggende bergwereld. Ook is er een ijsgrot in de gletsjer uitgehakt, deze is met name leuk om met kinderen te bezoeken.

Wandelingen

La Grave is een mooie bestemming als je komt voor wandelingen in de bergen, van eenvoudige tot zware tochten. Aanraders zijn de routes die op het Plateau d’Emparis liggen en de wandeling vanaf het middenstation van de kabelbaan naar het Lac de Puy-Vachier.

Omgeving

Net boven La Grave liggen een paar gehuchten verspreid die van oudsher een sterke verbinding hebben met La Grave. Rijd bijvoorbeeld naar Le Chazelet voor een wandeling naar het hierboven al genoemde Plateau d’Emparis. Ook is hier een rustig skigebiedje met fraaie pistes die uitkijken op de berg La Meije. Vanaf het uitzichtpunt bij Oratoire du Chazelet kun je van een fantastisch bergpanorama genieten.

Rijd je iets verder het dal door, dan kom je onder andere bij de Col du Lautaret, waar je een leuke alpentuin kunt bezoeken. Ook is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Briançon, of het zijdal van de Vénéon in te rijden voor nog meer ruige bergen en uitdagende wandelingen.

Camping

In La Grave vind je een tweetal campings, Camping Le Gravelotte en Camping La Meije. Wij zelf stonden op die laatste, een prima camping om een aantal dagen op te verblijven. Na een lange wandeling in de omgeving kun je heerlijk relaxen in het zwembad op de camping.

Restaurant

Toen wij er waren, hebben we op een avond gegeten bij Hotel-Auberge Edelweiss. Dit hotel en restaurant – met schitterend uitzicht op de bergen – wordt gerund door een Brits-Nederlands echtpaar en is geliefd onder wielrenners en wandelaars. Je kunt er heerlijk eten, het restaurant heeft een menukaart die gevuld is met specialiteiten uit binnen- en buitenland, vaak met een leuke eigenzinnige twist.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant