La ferme de Bidache, zwarte varkens in de Gers

Ik houd er altijd van om tijdens het ontdekken van een streek ook de regionale keuken in te duiken. Vooral in de wat meer landelijke gebieden is de cultuur immers sterk verbonden met de opbrengst van het land. Zo ook in de Gers, waar boeren voornamelijk leven van wijn, zonnebloemen en graan. Maar ook zijn er kleine ondernemers die zich toewijden aan onbekendere specialiteiten. Zoals het zwarte varken uit de Gascogne, verwant met het Spaanse Iberico-varken. Ik bracht een bezoekje aan de Ferme de Bidache in de Gers, waar zo’n 200 van die donkere varkens rondlopen.

En ze kunnen hier flink wat rondlopen, want het terrein waarover ze zich vrij kunnen bewegen telt zo’n 40 hectare. Boerin Audrey leidt me rond over de boerderij, die al meerdere generaties lang door haar familie wordt onderhouden. Maar waar haar ouders nog koeien hadden, heeft zij met haar man besloten het roer om te gooien en alleen nog varkens te houden.

In de ‘maternité’ liggen een aantal varkens die kortgeleden kleintjes hebben gekregen. Tot enkele weken blijven ze hier, waar de biggetjes ook een warmtelamp hebben tegen de koude nachten. Aan de grootte van de biggetjes is te zien hoe oud ze inmiddels zijn, ze groeien de eerste weken behoorlijk snel.

Vervolgens laat Audrey me de kudde zien die het hele jaar door over de velden rondzwerft. Ze overnachten in de stal, waarvoor ze bijzonder genoeg met behulp van een paard verzameld worden, als een soort herdershond. Na ruim een jaar in de open velden gaat het grootste deel naar de slachterij. Vervolgens wordt al het vlees door Audrey en haar personeel zelf verkocht of verder verwerkt tot producten als worst, paté en vleesschotels. Hoewel ze officieel niet het bio-label hebben (want teveel gedoe en regels), worden de zwarte varkens op de Ferme de Bidache op een natuurlijke manier gehouden. Dt betekent onder meer geen kunstmatige bijvoer en op de weiden geen kunstmest.

Marché à la ferme

Audrey vertelt me dat ze het bedrijf in enkele jaren hebben weten uit te bouwen tot een succesvolle onderneming, vooral met dank aan het internet. Online hebben ze een grote schare fans weten te bereiken, en jaarlijks wordt de boerderij bezocht door duizenden mensen. Busladingen vol soms. En een keer per jaar in de zomer organiseren ze rondom de boerderij een grote boerenmarkt, waar ook allerlei andere boeren hun producten kunnen verkopen. Een van de schuren verandert dan in een grote eetzaal met tientallen tafels. Gek genoeg, hoewel ze zo populair en bekend zijn, weten heel veel van hun dorpsgenoten amper dat ze hier zwarte varkens houden.

Tot slot krijg ik in het kleine winkeltje op de boerderij een proeverij van enkele producten die ze hier aanbieden. Droge worst, paté, hoewel ik geen kenner ben proef ik toch het pure er in terug. Of beeld ik het me in? Als ik even later terugloop naar m’n auto en nog een keer naar de varkens kijk, bedenk ik me dat je hier in elk geval beter varken kunt zijn dan in een stal in Nederland. Iedere dag uitzicht over de glooiende heuvels, tot aan de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën toe. Dat is toch echt wat je terugproeft in het vlees!

Ook zelf eens op bezoek bij deze varkensboerderij in de Gers? Dat is op afspraak mogelijk. Klik hier voor de website!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.