La Couvertoirade
AveyronOccitanie

La Couvertoirade, geheimzinnig vestingstadje van de tempeliers

De wolken liggen als een deken over de hoogvlakte van Larzac. Al dagenlang komt de zon in dit deel van Frankrijk niet tevoorschijn van achter het dikke wolkendek. Plotseling doemt vanuit de mist een hoge muur met torens aan weerszijden op. Ondanks dat ik een zonnetje ook fijn had gevonden, lijken het de ideale omstandigheden voor een bezoek aan het mysterieuze stadje La Couvertoirade in de Aveyron.

Streektips

Zelf op ontdekkingstocht door Couvertoirade en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Je vraagt je af waarom de tempeliers ooit, in de twaalfde eeuw, besloten hebben om zich in dit onherbergzame gebied te vestigen. Waterbronnen zijn er hier amper, de ondergrond is rotsachtig en droog, de weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar. Hout is hier bovendien ook een schaars goed, zodat vrijwel alle bebouwing vooral uit stenen bestaat. Dat geeft het stadje een ongenaakbaar uiterlijk, bestand tegen de tijd en het ruige leven hier.

De naam van het stadje ademt op zich al een sfeer van geheimzinnigheid uit. Waar deze precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Voor het eerst verschijnt de naam als Cubertoirata in de beschrijving van de bezittingen van het klooster van Saint-Guilhem-le-Désert. De betekenis kan wellicht iets te maken hebben met de aanwezigheid van overdekte hunebedden in dit gebied, of omdat de streek in die tijd bedekt (couvert) zou zijn met bossen. Hoe het ook zij, tijd om me onder te dompelen in de geschiedenis en sfeer van dit bijzondere stadje.

Tempeliers

Ik begeef me naar het Office de Tourisme, waar een audioguide voor me klaarligt. Het apparaatje, dat ook in het Nederlands beschikbaar is, leidt me door La Couvertoirade heen en geeft bij de belangrijkste plekken tekst en uitleg. Ik loop door de kronkelende en smalle straatjes en kom al snel bij de kerk en het kasteel uit die half in de rots zijn gebouwd. Dat kasteel is een van de oudste gebouwen van het stadje. In de twaalfde eeuw kreeg de Orde van de Tempeliers het beheer over een deel van de Larzac. Ze lieten de boeren hier graan verbouwen, schapen houden en paarden fokken. Met de opbrengst financierden ze onder meer hun oorlogen in het Heilige Land. Bijzonder is dat ze in La Couvertoirade ook een kasteel bouwden, dit was het enige kasteel van de orde in Frankrijk. Verder bestonden hun bezittingen uit commanderijen, waar over het algemeen geen ridders permanent verbleven.

La Couvertoirade
In het midden achteraan de ruïnes van het kasteel.
La Couvertoirade

In 1312 werd de tempeliersorde door de Paus ontbonden en de leden vervolgd, onder druk van de Franse koning die vond dat de orde veel te rijk en machtig was geworden. De bezittingen, waaronder la Couvertoirade, gingen over in handen van de Orde van Sint Jan, de zogenaamde hospitaalridders. Vijf eeuwen lang voerden zij het bewind over La Couvertoirade, en vooral uit die tijd stammen de stadsmuren en veel van de huizen. Onder de meest bijzondere huizen vind je bijvoorbeeld ook enkele uit de Renaissancetijd, kleine stadspaleisjes die toonden hoe de plaatselijke bevolking had geprofiteerd van de landbouw en veeteelt.

Je kunt La Couvertoirade op twee manieren bezoeken: met een historische blik langs alle bezienswaardigheden gaan, of gewoon door de oude straatjes struinen en genieten van de bijzondere sfeer en uitstraling. Of natuurlijk een combinatie van de twee, wat mijn voorkeur heeft. Let in elk geval ook nog even op de rol die water in dit stadje speelde, zichtbaar in de verdieping aan het eind van het stadje, waar tot een eeuw geleden het water binnen de muren werd verzameld. Na de uitbraak van allerlei ziektes werd besloten om deze waterplaats voor het vee naar buiten de stadsmuren te verplaatsen. Daarnaast vind je in het stadje een don de l’eau, een gat in de muur waardoor water aan passerende vreemdelingen werd gegeven zonder het risico te nemen de poorten te openen. En vergeet tenslotte ook niet om een wandelingetje over de stadsmuren te maken. Deze zijn toegankelijk via een trappetje in het Point Accueil van het Office du Tourisme.

Praktisch
Parkeren kan bij La Couvertoirade enkel betaald, voor 4 euro. Op dit parkeerterrein mag je ook met de camper voor datzelfde bedrag een nachtje blijven staan.
Meer informatie: Tourisme Aveyron

La Couvertoirade

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant