wandelen-la-berarde-tete-de-la-maye
Auvergne-Rhône-AlpesIsère

La Bérarde, bijzonder bergdorpje in de Écrins

Een smal bergdal, vol met torenhoge rotswanden, duizelingwekkende afgronden, verborgen watervallen en een kronkelend weggetje met bij elke bocht een nieuw uitzicht. Welkom in het dal van de Vénéon in het bergmassief van de Écrins, waar aan het eind, in een betoverende omgeving, een klein bergdorpje op je wacht. La Bérarde is het ideale startpunt voor wandelingen door ruige natuur.

Streektips

Wil je gaan wandelen in de omgeving van La Bérarde? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Als je ten zuiden van Bourg d’Oisans het zijdal inslaat richting La Bérarde wordt het met elke kilometer mooier en mooier. Al snel passeer je het eerste pareltje in dit dal, het dorp Vénosc, dat tegen de berghelling ligt aangeplakt. Halverwege kom je dan nog langs het pittoreske Saint-Christophe, met een begraafplaats waar veel omgekomen bergbeklimmers liggen. Het ongenaakbare hooggebergte heeft in de loop der tijd z’n slachtoffers geëist. Na dit dorp wordt de weg bochtiger en smaller en de afgronden links en rechts van je steeds dieper. Vooral het stuk halverwege tussen Saint-Christophe en La Bérarde is niet voor angstige automobilisten.

Tegen het eind vlakt het allemaal wat af en rijd je uiteindelijk rustig La Bérarde binnen. Vroeger was dit het leefgebied van de weinige boeren die er in dit afgelegen bergdal woonden en werkten, beetje bij beetje is het in de loop der tijd omgevormd tot alpinistendorp. Vanaf hier vertrokken diverse expedities naar de hoogste toppen van de Écrins, zoals de Meije en de Barre des Écrins. Maar gelukkig, ook voor minder geoefende bergbeklimmers is dit een supermooi gebied.

Onderaan het dorp ligt een middelgrote camping, verder zijn er in het dorp nog enkele losse accommodaties. Echt rustig en comfortabel vakantievieren zit er hier niet helemaal in voor de meesten, toch minstens driekwart van de mensen komt met een actief doel naar La Bérarde: wandelen, fietsen, bergen beklimmen.

Wandelingen

Er zijn in het dal een aantal prachtige wandelingen te maken. Daarvan hebben wij er twee gedaan, richting het zuiden en richting het noorden. De eerste wandeling die we vanuit La Bérarde maakten ging naar de Refuge de la Pilatte, een mooie dagwandeling (zo’n 6 à 7 uur zonder pauzes) met als beloning een prachtig uitzicht op een gletsjer vanaf de fraai gelegen berghut.

De volgende dag wilden we ook de noordkant van het dal van de Vénéon verkennen, waar onder ander de Meije ligt. Een van de wandelingen die je een mooi uitzicht geven op zowel de Meije als het dal met La Bérarde, is de tocht naar de Tête de la Maye op 2518 meter. Het is een lastige klim waarbij je ongeveer 800 meter hoogte overbrugt en die zo’n 3-4 uur in beslag neemt, heen en terug. Onderweg kom je enkele gezekerde passages tegen waarbij je houvast hebt aan staalkabels, een beetje ervaring met bergwandelen is dus wel nodig hier. Maar het uitzicht is de moeite meer dan waard. Bovenop wacht je een mooi plateau met panoramatafel en een 360-graden uitzicht. We vonden het een prachtige plek om een tijdje te verblijven en van de bergwereld te genieten.

Het dorp

La Bérarde is amper een dorp te noemen, het bestaat uit enkele tientallen huisjes, waaronder enkele hotels, gîtes en hostels, een paar restaurants, een camping, en een klein winkeltje met alledaagse benodigdheden. Hier kun je ook iedere dag terecht voor brood en croissants. Verder staat er een klein kerkje midden in het dorp. Alle wandelingen beginnen vanuit het dorp zelf, aan de noord- en zuidkant staan diverse wandelbordjes met richtingen en tijden aangegeven.

 1. Gerrit Wesseling zegt:

  Ooit per fiets van vanaf mooie camping in Venosc, helemaal tot het eind van het dal, en nog voorbij Berarde gereden.
  Deze tocht staat bij mij nog steeds in m’n geheugen gegrift. Op zich geen zware rit, maar elke meter was genieten.
  Genieten van de prachtige natuur, de stilte en nagenoeg geen verkeer onderweg.
  Voorbij Berarde heb je ook een prachtig uitzicht op het bergmassief van La Meike en Barre de Écrins.
  Schitterend !!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant