La Bastide-Clairence
Nouvelle-AquitainePyrénées-Atlantiques

La Bastide-Clairence, kleurrijk dorp in Baskenland

Frans Baskenland zit vol met leuke dorpen. In de streek zijn er maar liefst vier met het predikaat ‘Plus beau village de France’: Sare, Saint-Jean-Pied-de-Port, Ainhoa en La Bastide-Clairence. We brachten in 2021 aan alle vier een bezoek. Dankzij de vakwerkhuizen met de typische Baskische kleuren die je in deze dorpen vindt, lijken ze allemaal wel wat op elkaar. Maar La Bastide-Clairence is in elk geval de meest kleurrijke van allemaal. Het levendige dorp staat vol met bloemen en door het jaar heen zijn er allerlei activiteiten die het leven hier nog meer jeu geven.

Het dorp werd in 1288 gesticht als bastide, in de periode dat er hier in Zuidwest-Frankrijk meer van dit soort dorpen verschenen. De streek was in die tijd onderdeel van het Spaanse Navarra. Omdat het aan de grens lag, verrees er al snel ook een kasteel en omheining. Tegenwoordig is er echter niets meer zichtbaar dat daaraan herinnert. Omdat het dorp veel inwoners vanuit andere delen van Zuidwest-Frankrijk trok, was de Gasconse cultuur hier lange tijd overheersend. Pas tegen de zeventiende eeuw ging men meer de Baskische gewoontes overnemen. Door de wisselende invloeden is ook de architectuur van het dorp wat gemengd. Zo zie je er de typische Baskische landhuizen maar ook elementen die meer uit de regio Navarra komen. In de zeventiende en achttiende eeuw telde het dorp ook een grote gemeenschap Joodse inwoners, die afkomstig waren uit Portugal en zich hier vestigden na vervolgingen in hun thuisland. Aan de rand van het dorp ligt nog altijd de Joodse begraafplaats met graven uit die tijd.

Smidse

Zoals wel vaker beginnen we ons rondje door het dorp bij de kerk. Dit veertiende-eeuwse bouwwerk is voorzien van typisch Baskische houten galerijen en heeft een romaans portaal. Ernaast ligt de begraafplaats en aan de voorkant is een kleine tuin met fleurige bloemen, wat een mooi plaatje oplevert. We lopen vervolgens de hoofdstraat af en komen op het centrale plein, dat omringd wordt door mooie gevels en arcades, kenmerkend voor een bastidedorp. Aan het plein zijn enkele horecagelegenheden, en in de zijstraatjes vind je een paar handwerkers met oude ambachten en kunstenaars. Noemenswaardig zijn de oude smidse (forge) waar je eeuwenoude gereedschappen kunt bewonderen. Stap ook even binnen bij de Fabrique de Macarons voor lekkere koekjes, naar Baskisch recept. Wij besluiten de rondwandeling met een glaasje op het terras van Les Arceaux, met uitzicht op de mooie huizen aan het plein. La Bastide-Clairence is net als de andere Baskische dorpen niet zo groot, maar zeker een omweg waard.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant