OccitaniePyrénées-Orientales

Spannende kloofwandeling in de Gorges de la Carança

Deze kloofwandeling door de Gorges de la Carança is spectaculair. Maar heb je last van hoogtevrees, dan zul je waarschijnlijk niet genieten op de smalle, uitgehakte paden hoog boven de rivier. Het pad begint breed, maar je schuifelt steeds dichter langs de rotswand waar staalkabels zijn aangebracht om je aan vast te houden. Naast stalen bruggen, kabels en trappetjes passeer je ook een wiebelende hangbrug, waarmee je oversteekt naar de andere zijde van de kloof. Vergeet niet je zonnebrand en genoeg water mee te nemen.

Streektips

Zelf ook op ontdekkingstocht door deze mooie streek? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Op een zonnige dag in juli parkeren we onze auto aan de voet van de Gorges de la Carança. We hebben foto’s gezien van een pad, uitgehakt in de steile rotswanden boven de kloof. Vanaf de parkeerplaats is daar nog niets van te zien, dus we gaan nieuwsgierig op weg.

Even twijfelen we of we de route tegen de klok in of met de klok mee gaan lopen. We besluiten om voor de eerste optie te kiezen en krijgen direct een flinke kuitenbijter voor de kiezen: honderd meter stijgen over een afstand van slechts tweehonderd meter. Dit eerste gedeelte van de route is nog niet zo spectaculair: we kijken uit over de spoorlijn en een elektriciteitscentrale aan de voet van de berg. Pas als we iets verder op de route door een uitgehakte tunnel wandelen, begint het echt leuk te worden.

Smal pad met staalkabels

In 1943 werd hier een pad uitgehakt tijdens werkzaamheden rondom de rivier Carança. Het water van de rivier levert sindsdien energie voor de waterkrachtcentrale in Thuès en het rotspad is nu het domein van wandelaars zonder hoogtevrees. Het pad is de eerste tientallen meters nog breed genoeg om ontspannen te kunnen wandelen en te genieten van het uitzicht op de beboste kloof.

Van fluitend om ons heen kijken is verderop in de kloof geen sprake. Op sommige plekken zijn staalkabels aangebracht en er zijn stukken dat we deze met twee handen vasthouden, zonder al te veel in de diepte te kijken. We worden nu van bodem van de kloof gescheiden door tientallen meters steile, kale rotswand.

Wiebelende hangbrug

Bij een smalle, stalen brug langs de kloof moeten we even wachten omdat een voltallige Franse familie wil passeren. Van opa en oma tot een schare enthousiaste kleinkinderen, een voor een klauteren ze de ladder af die ze weer op het rotspad brengt. Wij wandelen de brug over in tegengestelde richting en steken iets verderop via een wiebelende passarelle (hangbrug) de Carança over.

Op de terugweg zien we duidelijk het uitgehakte pad aan de andere kant van van de kloof. Maar ook het uitzicht richting het dal is prachtig, met steeds nieuwe doorkijkjes. Na bijna een uur wandelen in de volle zon zijn we blij als we, bij het eind van de kloof, in de schaduw van de rotswanden kunnen bijkomen met onze voeten in het water van de Carança.

Praktische informatie

  • Bereikbaarheid: met de auto (parkeren op een ruime, betaalde parkeerplaats), bus of Train Jaune (naar Thuès-Caranca)
  • Hoogteverschil: 280 meter
  • Lengte wandeling: 6 km
  • Duur wandeling: 2,5 uur (met opties om in te korten of te verlengen)
  • Meer informatie: zie onze wandelsite Bergwandelroutes.nl

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant