K

Kleurrijke steentjes: de Romeinse mozaïeken van de Villa de Séviac in de Gers

Villa de Séviac

Al eerder had ik wel eens wat gelezen over de resten van een Romeinse villa nabij het plaatsje Séviac in de Gers. Tijdens mijn reis door de Gers kon ik dan ook niet wachten om deze Romeinse overblijfselen met eigen ogen te zien. De Villa de Séviac heeft de mooiste en meest omvangrijke Romeinse mozaïekvloeren van Frankrijk.

In de Romeinse tijd waren er in de belangrijke landbouwgebieden overal villa’s gebouwd. Dat waren niet slechts huizen, zoals wat wij tegenwoordig onder villa’s verstaan. Het ging om complete boerenbedrijven, die eigendom waren van een rijke Romeinse heer. In en rondom de villa bij Séviac woonden waarschijnlijk zo’n 150-200 mensen, weet de gids die me het complex laat bekijken te vertellen. Daaronder waren slaven en arbeiders, en de familie van de landheer.

Romeinse pilaren

De villa bij Séviac is een van de grotere die tot nu toe teruggevonden werden. Het beslaat een oppervlakte van 6.000 vierkante meter, met 500 vierkante meter aan privéthermen én 450 vierkante meter aan mozaïekvloer, waarvan ongeveer de helft is bewaard gebleven. Een indrukwekkend geheel, dat je een beter beeld geeft van hoe het leven op zo’n villa zich voltrok. In 2018 werd het complex gerenoveerd en verscheen er een grote witte overkapping die de ruïnes beter tegen de weersinvloeden moet beschermen.

De Romeinse villa was in gebruik tussen de tweede en vijfde eeuw na Christus. Hij werd ontdekt in 1864 en vervolgens langzamerhand opgegraven. Dat ging niet altijd met dezelfde zorgvuldigheid als waar het nu mee zou gaan, en zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat delen van de mozaïeken op diverse plekken belandden, waaronder in de kerk van het nabijgelegen Montréal. Tot aan die tijd was het complex niet volledig in de vergetelheid geraakt, want in de middeleeuwse abdij van Flaran waren ook al pilaren gebruikt die uit de Romeinse tijd stammen en naar alle waarschijnlijkheid van deze villa afkomstig waren.

Meestermozaïeklegger

Een mozaïekvloer was vroeger een statussymbool, vertelt mijn gids me. Er werd door een heel team aan gewerkt, en alleen de mooiste stukken werden waarschijnlijk door de ‘meestermozaïeklegger’ gemaakt. Er is namelijk een duidelijk kwaliteitsverschil te zien tussen de verschillende mozaïeken. Er zitten zelfs wel eens kleine foutjes in het patroon. Terugkerende elementen zijn natuurlijke motieven, zoals bladeren. Ook vlechtwerk komt vaak terug, waarbij het lijkt alsof de stenen een stoffen tapijt vormen, compleet met bobbels erin. En de gang naar de thermen bestaat uit motieven die doen denken aan kleine watergolven. De steentjes van een mozaïekvloer komen van gekleurde rotsen, en zijn dus niet met verf bewerkt. Analyse van de stenen toont aan dat het grootste deel uit de Pyreneeën komt, net als de marmeren pilaren die rondom de villa zijn teruggevonden. Allemaal regionaal handwerk dus, wat eveneens doet vermoeden dat er vroeger op nog veel meer plekken van dit soort mozaïekvloeren lagen. Ze waren een belangrijk element in de decoratie van zowel de interne vertrekken en gangen als de openbare ruimtes.

Na de Romeinse tijd was er op het terrein van de villa nog korte tijd een nederzetting, waarbij onder meer een kerkje in een deel van het badhuis verrees. Al snel raakte de villa echter in verval en werd er niets meer gerestaureerd. Uiteindelijk verdween het onder een dikke laag aarde, tot in de negentiende eeuw vlak ernaast enkele huizen werden gebouwd, waar men bij het maken van de fundering op de Romeinse overblijfselen stuitte.

Praktisch

De Villa de Séviac maakt deel uit van het overkoepelende Elusa, genoemd naar de Romeinse stad die hier lag (het hedendaagse Eauze). Je kunt in Eauze het museum bezoeken met archeologische vondsten, en er is een oud woonhuis, een Domus opgegraven. Er zijn combinatietickets voor alledrie de plekken, voor twee plekken, of je kunt losse tickets aanschaffen als je slechts naar een plek wilt.

CategorieënGers Occitanië

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *