Kleurrijke steentjes: de Romeinse mozaïeken van de Villa de Séviac in de Gers

Al eerder had ik wel eens wat gelezen over de resten van een Romeinse villa nabij het plaatsje Séviac in de Gers. Tijdens mijn reis door de Gers kon ik dan ook niet wachten om deze Romeinse overblijfselen met eigen ogen te zien. De Villa de Séviac heeft de mooiste en meest omvangrijke Romeinse mozaïekvloeren van Frankrijk.

In de Romeinse tijd waren er in de belangrijke landbouwgebieden overal villa’s gebouwd. Dat waren niet slechts huizen, zoals wat wij tegenwoordig onder villa’s verstaan. Het ging om complete boerenbedrijven, die eigendom waren van een rijke Romeinse heer. In en rondom de villa bij Séviac woonden waarschijnlijk zo’n 150-200 mensen, weet de gids die me het complex laat bekijken te vertellen. Daaronder waren slaven en arbeiders, en de familie van de landheer.

Romeinse pilaren

De villa bij Séviac is een van de grotere die tot nu toe teruggevonden werden. Het beslaat een oppervlakte van 6.000 vierkante meter, met 500 vierkante meter aan privéthermen én 450 vierkante meter aan mozaïekvloer, waarvan ongeveer de helft is bewaard gebleven. Een indrukwekkend geheel, dat je een beter beeld geeft van hoe het leven op zo’n villa zich voltrok. In 2018 werd het complex gerenoveerd en verscheen er een grote witte overkapping die de ruïnes beter tegen de weersinvloeden moet beschermen.

De Romeinse villa was in gebruik tussen de tweede en vijfde eeuw na Christus. Hij werd ontdekt in 1864 en vervolgens langzamerhand opgegraven. Dat ging niet altijd met dezelfde zorgvuldigheid als waar het nu mee zou gaan, en zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat delen van de mozaïeken op diverse plekken belandden, waaronder in de kerk van het nabijgelegen Montréal. Tot aan die tijd was het complex niet volledig in de vergetelheid geraakt, want in de middeleeuwse abdij van Flaran waren ook al pilaren gebruikt die uit de Romeinse tijd stammen en naar alle waarschijnlijkheid van deze villa afkomstig waren.

Meestermozaïeklegger

Een mozaïekvloer was vroeger een statussymbool, vertelt mijn gids me. Er werd door een heel team aan gewerkt, en alleen de mooiste stukken werden waarschijnlijk door de ‘meestermozaïeklegger’ gemaakt. Er is namelijk een duidelijk kwaliteitsverschil te zien tussen de verschillende mozaïeken. Er zitten zelfs wel eens kleine foutjes in het patroon. Terugkerende elementen zijn natuurlijke motieven, zoals bladeren. Ook vlechtwerk komt vaak terug, waarbij het lijkt alsof de stenen een stoffen tapijt vormen, compleet met bobbels erin. En de gang naar de thermen bestaat uit motieven die doen denken aan kleine watergolven. De steentjes van een mozaïekvloer komen van gekleurde rotsen, en zijn dus niet met verf bewerkt. Analyse van de stenen toont aan dat het grootste deel uit de Pyreneeën komt, net als de marmeren pilaren die rondom de villa zijn teruggevonden. Allemaal regionaal handwerk dus, wat eveneens doet vermoeden dat er vroeger op nog veel meer plekken van dit soort mozaïekvloeren lagen. Ze waren een belangrijk element in de decoratie van zowel de interne vertrekken en gangen als de openbare ruimtes.

Na de Romeinse tijd was er op het terrein van de villa nog korte tijd een nederzetting, waarbij onder meer een kerkje in een deel van het badhuis verrees. Al snel raakte de villa echter in verval en werd er niets meer gerestaureerd. Uiteindelijk verdween het onder een dikke laag aarde, tot in de negentiende eeuw vlak ernaast enkele huizen werden gebouwd, waar men bij het maken van de fundering op de Romeinse overblijfselen stuitte.

Praktisch

De Villa de Séviac maakt deel uit van het overkoepelende Elusa, genoemd naar de Romeinse stad die hier lag (het hedendaagse Eauze). Je kunt in Eauze het museum bezoeken met archeologische vondsten, en er is een oud woonhuis, een Domus opgegraven. Er zijn combinatietickets voor alledrie de plekken, voor twee plekken, of je kunt losse tickets aanschaffen als je slechts naar een plek wilt.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.