Kleuren van de Queyras
Hautes-AlpesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Kleuren van de Queyras: Lac Miroir en Lac Sainte-Anne

Halverwege oktober kleuren de lariksen in de Franse Alpen ieder jaar in ongeveer een week tijd van heldergroen naar oranje. Een van de mooiste gebieden waar je dit kunt ervaren is de Queyras, een streek ten oosten van Briançon en Embrun. Om volop van de herfstkleuren te genieten hadden we drie weken in deze indrukwekkende streek geboekt. De wandeling naar het Lac Miroir en Lac Sainte-Anne bij het dorp Ceillac stond daarbij hoog op ons verlanglijstje.

Streektips

Ook een mooie wandeling in de Queyras maken? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Aan de zuidkant van Ceillac vind je namelijk de bergketen van de Font Sancte. Op de hellingen van die berg liggen twee meren waarvan er een bekendstaat om het water dat bij de juiste omstandigheden prachtig de omliggende bomen en rotsen weerspiegelt. Niet voor niets heet dit dan ook het Lac Miroir, of spiegelmeer. Het is met een vrij eenvoudige wandeling te bereiken. Je ontdekt er een van de mooiste meren van de Franse Alpen.

Processie

We parkeren de auto bij het beginpunt, een stukje na Ceillac, net na een mooie wandelcamping. De wandeling gaat direct vrij steil omhoog, het is een kleine twee uur lang klimmen om op het plateau te komen waar het Lac Miroir zich bevindt. Hoe hoger we komen, hoe geler de lariksen. Bij het meer staan de meeste bomen al goed in de herfstkleuren. We nemen even de tijd om van de fotogenieke omgeving te profiteren en genieten. Vele foto’s later besluiten we nog even door te lopen naar een tweede meer, dat zich hogerop bevindt. Om dit te bereiken voert de wandeling een stuk over een skipiste, met naast ons een sleeplift. Gelukkig is het skigebied van Ceillac kleinschalig en goed ingepast in het landschap, zonder hele hellingen aan te tasten zoals je wel bij andere gebieden ziet.

Het Lac Sainte-Anne ligt in een heel wat kalere en rotsachtigere omgeving. Bij het meer is een kapel gebouwd, waar al sinds het einde van de zeventiende eeuw pelgrimstochten naar worden gehouden. Nog steeds gaat er elk jaar een processie omhoog, bestaande uit tientallen gelovigen. De kapel werd in 1920 gerestaureerd nadat een grote lawine de vorige had verwoest.

De terugweg wandelen we over hetzelfde pad naar beneden, hoewel je ook bij het Lac de Sainte-Anne direct naar beneden kunt lopen om zo een rondwandeling te maken. Maar we willen nog even optimaal profiteren van de prachtige herfstkleuren en kleurrijke panorama’s, met uitzichten tot aan de toppen van de Queyras.

Benieuwd naar alle details? Bekijk deze wandelroute op Bergwandelroutes.nl.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Misschien vind je dit ook interessant