De beste bestemmingen voor de kerstvakantie in Frankrijk

Nog geen plannen voor de kerstvakantie? Waarom niet enkele dagen naar Frankrijk? Ik zocht een aantal sfeervolle bestemmingen uit waar je een heerlijke kerst-break kunt doorbrengen. Even bijkomen van alle familiebezoeken, aan de kust, in de stad of op de ski-piste: voor elk wat wils. Of je nu volop wilt genieten van de kerstsfeer, of juist zo ver mogelijk ervandaan wilt blijven…

Straatsburg
Straatsburg wordt ook wel de hoofdstad van kerst genoemd, en dat is met een reden. Met ruim 300 kraampjes huisvest het een van de grootste kerstmarkten van Europa. Heel de stad staat in het teken van kerst, met sfeervolle verlichting en straatversiering, gezellige drukte en allerlei evenementen. De kerstmarkt duurt dit jaar van 24 november tot en met 24 december. Kijk op de speciale kerstwebsite van de stad voor een overzicht van waar het te doen is. Ook leuk in de Elzas: kerst in Colmar, wat in deze tijd helemaal in kerstsferen is.

Kerst in de sneeuw in Les Gets
Ken je het skidorp Les Gets al? Dit sfeervolle, authentieke wintersportdorp in het skigebied Portes du Soleil pakt echt uit met kerst. Rond kerst is het dorp de woonplaats van de kerstman lui-même! Breng een bezoek aan het toverbos, waar zijn huisje staat en waar hij samen met de elfen en trollen verblijft, neem deel aan de fakkelafdaling op kerstavond, geniet van de sfeer en de lekkernijen. En dat alles midden in de Franse sneeuw. Wat wil je nog meer?

Kerst op z’n Provençaals: Avignon
Traditioneler en iets minder commercieel dan de kerstmarkten in de rest van het land: voor een bijzondere, authentieke kerst ga je naar de Provence. Een Provençaalse kerst, dat bestaat uit de fameuze Treize desserts, heel veel uitgebreide miniatuur-kerststalletjes (in Avignon is er zelfs een speciale ‘chemin des crèches’) en ouderwetse gezelligheid op de kerstmarkt in Avignon. Of wijk uit naar een van de prachtige Provençaalse dorpjes, waar ook veel kerstmarkten en stalletjes te bewonderen zijn.

De kust
Kerst aan de kust, dat kan op veel plekken in Frankrijk. Een ideale en sfeervolle bestemming is de kust voor Perpignan, in het uiterste zuiden. Geniet van de plaatselijke folklore in het schilderachtige Saint-Cyprien, bewonder de bijzondere manier waarop de haven van Collioure tegen het eind van het jaar verlicht wordt, of zoek de rust op in het binnenland, richting de Pyreneeën. Met een beetje geluk is het weer er bovendien ook nog erg zacht, met gemiddelden overdag van rond de 14/15 graden.

Trek je terug op het platteland
Wil je even helemaal weg zijn van de festiviteiten, genieten van rust en ruimte, trek je dan terug op het Franse platteland! Bijvoorbeeld in een van de comfortabele vakantiehuizen op een vakantiepark, zoals Domaine Les Forges in de Poitou-Charentes. Temidden van weilanden en kleine dorpjes kom je helemaal tot rust. Wil je echter tegelijk toch een dagje de kerstsfeer opsnuiven, dan ligt een stad als Poitiers of het pretpark Futuroscope niet ver van je vandaan.

Parijs
Dé kerstvakantiebestemming van Frankrijk is toch nog altijd Parijs. Niet ver vanuit Nederland, of je nu met de auto, bus, trein of het vliegtuig gaat. Wanneer het eind van het jaar nadert, dan transformeert Parijs langzamerhand in een groot visueel spektakel. Gebouwen worden op een bijzondere manier verlicht, grote warenhuizen laten in hun speciale kerstetalages zien wat ze in huis hebben, er zijn diverse grote dans- en muziekuitvoeringen, en overal zijn kerstmarkten te vinden. Ook leuk, op de eerste etage van de Eiffeltoren kun je ook de komende feestdagen weer schaatsen op de speciaal aangelegde schaatsbaan! En ook het spectaculaire Grand Palais wordt weer omgetoverd tot een schaatsbaan.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant