Als er een streek in Frankrijk is waar de feestdagen uitgebreid gevierd worden, dan is het de Elzas: in elke stad en ieder dorpje verschijnen eind november de mooiste versieringen aan de gevels van de oude vakwerkhuizen. Een van de mooiste kerstmarkten van de Elzas is die van Colmar. Het middeleeuwse centrum verandert vanaf een week voor Advent in sprookjesachtige sferen en barst van de gezelligheid. We namen op de allereerste dag dat de kerstmarkt geopend was een kijkje en ik laat je in deze blog zien wat je kunt verwachten van een bezoek aan de kerstmarkt van Colmar, én wat je niet mag missen.
Colmar ligt iets onder het midden van de Elzas, pal naast de hoogste toppen van de zuidelijke Vogezen. We bezochten de streek tijdens de overgang van herfst naar winter. Nadat we eerst het noordelijke deel rondom La Petite-Pierre een aantal dagen bekeken hadden, daalden we af naar het midden en zuiden van de Elzas. Daar liggen de bekendste wijndorpen, tussen Colmar en de flanken van de Vogezen ingeklemd. In alle dorpen waar we kwamen, zagen we mensen druk in de weer met het aanbrengen van kerstversieringen. Op de meeste plekken beginnen de kerstmarkten rond het begin van de Adventstijd, de markt in Colmar is een van de eerste en begon precies op de laatste dag van ons verblijf in de Elzas. Een ideale gelegenheid dus om in alle rust te ontdekken wat de aantrekkingskracht van kerstmarkten in de Elzas is.
Geschiedenis van kerstmarkten
De geschiedenis van kerstmarkten in de Elzas gaat terug tot de tijd dat deze streek nog meer onder Duitse invloed stond. In de middeleeuwen was het in Straatsburg gebruikelijk om rond de feestdag van Sint-Nicolaas een grote markt te houden, waar ouders cadeautjes konden kopen om voor Sinterklaas aan hun kinderen te geven. In de zestiende eeuw werd Straatsburg protestants en de predikanten uit die tijd vonden het Sinterklaasfeest te Rooms. Ze wilden dat niet Sinterklaas maar Jezus de rol van gulle gever zou vervullen en in 1570 besloot het stadsbestuur dan ook om Sint-Nicolaas te schrappen. Zakelijk als ze waren, mocht de markt nog steeds plaatsvinden, maar dan onder het thema van het kerstfeest. Uit dat besluit ontstond de Christkindelsmärik, wat Elzasser dialect is voor kerstkindmarkt. Vanuit Straatsburg verspreidde het fenomeen kerstmarkt zich over de regio.
De zes kerstmarkten van Colmar
Colmar heeft een uitgestrekt centrum en het leuke is dat er niet één grote kerstmarkt is, maar verschillende kleinere markten verspreid over de stad. Dit jaar zijn er in totaal zes markten, waarvan een speciaal gericht op kinderen. Een andere staat in het teken van eten. Loop je een rondje vanaf de Place des Dominicans via de kathedraal naar de Grand Rue en wandel je die laatste straat helemaal af, dan kom je ze allemaal tegen.
Marché Gourmand
Over het algemeen zijn kerstmarkten nogal standaard wat aanbod betreft. Je vindt er allerhande kerstversiering en veel zoete lekkernijen. In Colmar zagen we daarnaast ook veel aandacht uitgaan naar regionale specialiteiten. Zo vind je er veel kraampjes met pain d’épices, een soort ontbijtkoek, wat in de Elzas traditioneel vaak met kerst wordt gegeten. Ook het Mannele zie je er veel, een klein zoet broodje in de vorm van een mannetje, dat vooral rond Sinterklaas wordt gegeten. Daarnaast zijn er in veel kraampjes ook bretzels te krijgen, een soort krakelingen.
Maar ook de liefhebbers van wat meer hoogstaande culinaire specialiteiten kunnen op de kerstmarkt van Colmar hun hart ophalen. Daarvoor is er de Marché gourmand, een verzameling van negen eetkraampjes die worden gerund door lokale restaurants. De gerechten die je er kunt krijgen variëren van traditionele choucroute garnie (zuurkool) tot oesters en foie gras. Het is ingericht als een pleintje, overdekt, met lange statafels waaraan je je maaltijd kunt eten.
Koïfhus
Een vermelding verdient ook het Koïfhus, een oud douanegebouw uit de vijftiende eeuw. We liepen onder het poortje door en ontdekten aan de binnenzijde een trap naar boven en een deur die openstond. Binnen bleek een kerstmarkt te zijn (nummer 4 op het bovenstaande kaartje) waarop vooral plaatselijke kunstenaars een plekje kregen om hun producten te tonen en verkopen. Je vindt er bijvoorbeeld handgemaakte sieraden, kleding, beschilderde doosjes en porselein. Verschillende zalen in het gebouw zijn opengesteld, een leuke gelegenheid dus ook om dit eeuwenoude architecturale pareltje van binnen te bekijken.
Beste tijd voor een bezoek
Wij waren op de eerste dag van de kerstmarkt in Colmar en dan ook nog overdag. Heerlijk rustig, maar misschien niet de beste tijd om optimaal te genieten van de gezelligheid en de kerstsfeer. Want kom je ’s avonds naar Colmar, dan wordt de sfeer nog versterkt door de prachtige verlichtingen van de oude huizen in het centrum. Het ideale tijdstip is dan ook zo aan het einde van de middag. Neem een glaasje vin chaud, slenter over de straten, eet een hapje op de Marché gourmand, loop even het Koïfhus binnen en geniet van de lichtjes, muziek en gezelligheid.
heerlijk al mee genieten,ook al kunnen we zelf niet gaan
Heerlijk mooi land. Heb er 8 jaar gewoond. Denk er nog vaak aan terug.