K

Kaysersberg, schilderachtig wijndorp in de Elzas

Kaysersberg

Van alle dorpen in de Elzas is Kaysersberg waarschijnlijk de bekendste, en in elk geval het meest pittoresk gelegen. Genesteld in een dal op de scheiding van de Vogezen en de laagvlakte van de Elzas, omringd door bossen en wijngaarden en met de ruïnes van een middeleeuws kasteel die boven het dorp uittorenen.

Streektips

Zelf ook naar de Elzas op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dat is de gedachte die geregeld in ons opkomt tijdens onze rondrit langs enkele van de bekendste wijndorpen van de Elzas, aan het eind van de herfst. Al enkele dagen lang hangt er een dicht wolkendek over de laagvlakte van de Elzas. Een fenomeen dat vaker voorkomt en dat er voor zorgt dat er een wat sombere sfeer heerst in het dal, terwijl het een paar kilometer verder, hogerop in de heuvels van de Vogezen, dan gewoon zonnig is. Dat levert in de Vogezen dan wel weer spectaculaire vergezichten op, zoals we bijvoorbeeld later op de dag bij het monument van de Galtz zouden ontdekken.

Toegegeven, de mist maakt het bezichtigen van de laag gelegen wijndorpen wel iets minder leuk. Maar het voordeel van de streek in deze tijd van het jaar bezoeken is wel dat je dat in alle rust kunt doen en daarmee van de échte sfeer van de Elzas volop kunt genieten. We zijn zowat de enigen die de straten van Kaysersberg op deze mistige morgen verkennen.

Geschiedenis

Aan alles in en rondom Kaysersberg is te zien dat het oude wortels heeft. Het lag dan ook op een strategische plek, in het dal dat toegang geeft tot de Col du Bonhomme hogerop in de Vogezen, een doorgangspas richting het westen. In de middeleeuwen werd er hier een kasteel gebouwd, dat al snel uitgroeide tot een belangrijke vesting, in combinatie met de lager gelegen stad. In het stadje zie je nog de overblijfselen en verwijzingen naar de oude vestingwerken, bijvoorbeeld in de namen en ligging van de straten. De Rue Basse du Rempart loopt aan de zuid- en oostkant langs de plek waar vroeger de stadsmuren waren. Vandaag resten alleen wat kleine overblijfselen, zoals muurtjes en enkele torens.

Een belangrijk deel van de huizen en bezienswaardigheden in Kaysersberg dateert uit de overgang van de middeleeuwen naar de renaissance. Het kasteel en de kerk hebben zichtbaar oudere sporen. Zo is het romaanse portaal van de kerk afkomstig uit de dertiende eeuw, dezelfde tijd als waar de ruïnes van het kasteel afkomstig van zijn.

Wijnstokkenverbranding

We lopen eerst een rondje door het dorp, maar besluiten al snel om eens hogerop te gaan kijken. Je bereikt de ruïnes van het kasteel onder andere via een pad vanaf de Rue des Forgerons. Het grootste deel van het kasteel dat nog overeind staat is de toren, waar je ook naar boven kunt klimmen. Met mooi weer heb je dan een schitterend uitzicht op het dorp en de omliggende wijngaarden en heuvels, maar wij moeten het doen met een mistige blik op de omgeving. In een wijngaard naast het kasteel is men bezig oude wijnstokken te verbranden, waardoor de wolken hier alleen nog maar toenemen. Gelukkig zien we wel het dorp beneden goed liggen, met onder andere de kerk en het riviertje de Weiss die dwars door Kaysersberg heenstroomt.

We dalen dan ook snel weer af naar het dorp, en genieten van het uitzicht op de brug over de Weiss. Op de weg daarnaartoe passeren we onder andere de veertiende-eeuwse Chapelle de l’Oberhof, wat nu privébezit is. De brug zelf is een versterkte brug, die de stad moest verdedigen tegen aanvallen vanaf de rivier.

Bij een bezoek aan Kaysersberg mag je ook de kerk niet vergeten binnen te stappen. Naast het romaanse portaal zijn er nog meer eeuwenoude dingen te bewonderen, zoals het fraai versierde altaarstuk uit 1518, en boven je hoofd enorme beelden van Christus aan het kruis in gezelschap van de Maagd en Johannes, afkomstig uit de vijftiende eeuw.

Praktisch

Zelf in Kaysersberg rondkijken? We sliepen in het nabijgelegen dorpje Kientzheim bij het karakteristieke Logis hotel Schwendi. Vanaf daar ben je in no-time in Kaysersberg. Parkeren kan op diverse plekken net buiten het centrum, tegen betaling.

CategorieënElzas Grand Est

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *