Tips voor hotels in de Elzas
Bas-RhinGrand-Est

10x mooie kastelen in de Vogezen

Zeg je Frankrijk, dan zeg je kastelen. Maar als er een streek in het bijzonder is waar je veel kastelen en ruïnes kunt vinden, dan is het wel de Vogezen. Verspreid over het landschap van deze bergachtige streek, op de grens van het departement Elzas, liggen tientallen bijzondere kastelen. Velen daarvan stammen uit de Middeleeuwen. Een aantal zijn in goede staat en ingericht als museum, anderen zijn juist zwaar vervallen en hebben daardoor een eigen charme. De kastelen in deze blog mogen niet ontbreken op jouw bucketlist. Bij mij staan ze in elk geval hoog op de lijst om eens te bekijken!

Château du Haut-Koenigsbourg

Het meest bekende kasteel van allemaal in deze streek, is het Château du Haut-Koenigsbourg. Het is een van de meest bezochte kastelen van het land, en is met recht een sprookjeskasteel te noemen. Een fantastische ligging met uitzicht over de streek, en in de negentiende eeuw volledig gerestaureerd om dienst te doen als museum.


Château du Hohlandsbourg

Dit kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd om Colmar en omgeving te beschermen. In de zeventiende eeuw probeerden de Fransen het kasteel op te blazen om het niet in handen van aanvallende Oostenrijkse leger te doen komen. In de twintigste eeuw werd het weer gerestaureerd, en tegenwoordig is het het decor van allerlei Middeleeuwse evenementen.


Château Fort de Fleckenstein

Een bijzonder iconisch kasteel, gebouwd op een rots van 30 meter hoogte, een soort adelaarsnest. Leuk om te bezoeken met kinderen. Het Château Fort de Fleckenstein is een erg oud kasteel, want een deel dateert al uit de twaalfde eeuw. Het fort is vandaag de dag een ruïne, maar nog relatief in goede staat en daarom ook het bezoeken waard.

https://vimeo.com/152261431

Château de Kaysersberg

Dit kasteel uit de veertiende eeuw ligt op een idyllische locatie, midden tussen de wijngaarden bij het schilderachtige dorpje Kaysersberg. Het donjon is een bezienswaardigheid op zich, een van de oudste ronde donjons van de Elzas. Neem de trap naar boven om te genieten van een weids uitzicht over de streek.


Les Trois Châteaux du Haut-Eguisheim

Drie afzonderlijke kasteeltorens op een heuvel. Anders dan wat de naam doet vermoeden, gaat het om drie torens die vroeger een groot kasteel vormden. Tegenwoordig resteren enkel nog de torens en de ruïnes, die door struikgewas en het bos overwoekerd zijn. Je kunt naar het kasteel wandelen via een bospaadje. Boven heb je een mooi uitzicht over de Elzas.


Château de La Petite-Pierre

In dit kasteel uit de twaalfde eeuw is tegenwoordig het Maison du Parc van de Noordelijke Vogezen gevestigd. Je vindt er tentoonstellingen over de natuur en geschiedenis van het park. Het kasteel zelf werd in de zeventiende eeuw door Vauban gemoderniseerd en versterkt.


Château Saint-Ulrich

Het Château Saint-Ulrich is het best bewaarde en meest imposante van de drie kastelen bij Ribeauvillé. Het oudste gedeelte dateert uit de dertiende eeuw, en in de zestiende eeuw raakte het in verval. Vandaag de dag zijn de belangrijkste elementen die nog zichtbaar zijn de donjon uit de twaalfde eeuw, de ridderzaal uit de dertiende eeuw, de buitenmuur uit de veertiende eeuw en de kapel uit de vijftiende eeuw. Je kunt er via een wandeling komen, en de toegang is gratis.


Château du Haut-Andlau

Het kasteel van Haut-Andlau was vanaf het midden van de dertiende eeuw tot aan 1796 bewoond. Daarna werd het verkocht aan een handelaar, die een groot deel stuk voor stuk ontmantelde. Wat overblijft is een bijzonder bouwwerk, een open binnengedeelte met twee torens aan weerszijden.


Château de Wangenbourg

In de groene bossen bij het plaatsje Wangenbourg vind je de ruïnes van een kasteel uit de dertiende eeuw. Het belangrijkste deel dat nog overeind staat is de donjon, die je ook kunt beklimmen voor een blik op de omliggende streek.


Château de Lichtenberg

Een ander kasteel dat het bezichtigen waard is, licht tegen het dorpje Lichtenberg aan. In de loop der tijd werd er flink wat gebouwd en verbouwd aan het kasteel, waardoor het veel verschillende stijlen combineert. Tegenwoordig zijn er exposities en worden er evenementen georganiseerd.

Wat is jouw favoriete kasteel in de Vogezen?


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant