Pareltje in de Berry: het kasteel van Ainay-le-Vieil

Het ‘kleine Carcassonne’ van de Berry, zo wordt dit fraaie kasteel ook wel genoemd. Toegegeven, misschien is dat wat overdreven, maar desondanks is het een pareltje, dit ronde kasteel bij het dorpje Ainay-le-Vieil in het zuidoosten van deze landelijke streek. Een bijzondere mengeling van bouwstijlen, pre-Renaissance en middeleeuws.

Al in de elfde eeuw duikt er een vermelding op van het kasteel van Ainay-le-Vieil. Sinds het einde van de vijftiende eeuw tot aan vandaag de dag is het kasteel in handen van een en dezelfde familie, wat vrij bijzonder is voor dit soort kastelen. De eerste eigenaar van de familie de Bigny liet een stuk aan de middeleeuwse vesting bouwen in pre-Renaissance stijl, en ook later, toen de Renaissance eenmaal goed doorgebroken was in Frankrijk, vonden er vernieuwingen aan het kasteel plaats. Met name ook aan de tuinen, waarvan een groot deel vandaag de dag nog te bezoeken is.

Foto: Château d’Ainay le Vieil
Foto: Château d’Ainay le Vieil

In het Renaissance-gedeelte van het kasteel zijn enkele prachtig ingerichte kamers te bewonderen. Bijvoorbeeld de grand salon, met een schoorsteen die gedecoreerd is met motieven ter ere van Anne de Bretagne en Louis XII. Verder zijn er mooie eeuwenoude vensters, fresco’s en beeldhouwwerk.

De tuinen zijn daarnaast ook de moeite waard. Er is een grote rozentuin, die met name in juni bol staat van de geuren en kleuren, en die diverse bijzondere rozensoorten bevat. Verder zijn de zogenaamde chartreuses interessant, rechthoekige structuren, een soort kassen zonder dak, die de tuinen een bijzonder aanzicht geven.

De rozentuin. Foto: Château d’Ainay le Vieil
De chartreuses. Foto: Château d’Ainay le Vieil

Bezoek

Je kunt het kasteel van Ainay-le-Vieil en de bijbehorende tuinen in het hoogseizoen dagelijks bezoeken. Het kasteel zelf is alleen met een gids toegankelijk, de tuinen kun je vrij bezichtigen. Bij een bezoek aan het kasteel krijg je allerlei leuke anekdotes te horen over de geschiedenis van het bouwwerk, verhalen die al generaties lang worden doorgegeven in de familie. Ben je na de bezichtiging toe aan een hapje of een drankje, dan kun je terecht in het theehuis. Verder is het kasteel geregeld decor van voorstellingen en concerten.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant