Pareltje in de Berry: het kasteel van Ainay-le-Vieil

Het ‘kleine Carcassonne’ van de Berry, zo wordt dit fraaie kasteel ook wel genoemd. Toegegeven, misschien is dat wat overdreven, maar desondanks is het een pareltje, dit ronde kasteel bij het dorpje Ainay-le-Vieil in het zuidoosten van deze landelijke streek. Een bijzondere mengeling van bouwstijlen, pre-Renaissance en middeleeuws.

Al in de elfde eeuw duikt er een vermelding op van het kasteel van Ainay-le-Vieil. Sinds het einde van de vijftiende eeuw tot aan vandaag de dag is het kasteel in handen van een en dezelfde familie, wat vrij bijzonder is voor dit soort kastelen. De eerste eigenaar van de familie de Bigny liet een stuk aan de middeleeuwse vesting bouwen in pre-Renaissance stijl, en ook later, toen de Renaissance eenmaal goed doorgebroken was in Frankrijk, vonden er vernieuwingen aan het kasteel plaats. Met name ook aan de tuinen, waarvan een groot deel vandaag de dag nog te bezoeken is.

Foto: Château d’Ainay le Vieil
Foto: Château d’Ainay le Vieil

In het Renaissance-gedeelte van het kasteel zijn enkele prachtig ingerichte kamers te bewonderen. Bijvoorbeeld de grand salon, met een schoorsteen die gedecoreerd is met motieven ter ere van Anne de Bretagne en Louis XII. Verder zijn er mooie eeuwenoude vensters, fresco’s en beeldhouwwerk.

De tuinen zijn daarnaast ook de moeite waard. Er is een grote rozentuin, die met name in juni bol staat van de geuren en kleuren, en die diverse bijzondere rozensoorten bevat. Verder zijn de zogenaamde chartreuses interessant, rechthoekige structuren, een soort kassen zonder dak, die de tuinen een bijzonder aanzicht geven.

De rozentuin. Foto: Château d’Ainay le Vieil
De chartreuses. Foto: Château d’Ainay le Vieil

Bezoek

Je kunt het kasteel van Ainay-le-Vieil en de bijbehorende tuinen in het hoogseizoen dagelijks bezoeken. Het kasteel zelf is alleen met een gids toegankelijk, de tuinen kun je vrij bezichtigen. Bij een bezoek aan het kasteel krijg je allerlei leuke anekdotes te horen over de geschiedenis van het bouwwerk, verhalen die al generaties lang worden doorgegeven in de familie. Ben je na de bezichtiging toe aan een hapje of een drankje, dan kun je terecht in het theehuis. Verder is het kasteel geregeld decor van voorstellingen en concerten.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.