Met de kabelbaan naar de Aiguille du Midi bij Chamonix

De Mont Blanc ooit eens beklimmen, dat is echt iets voor op de bucketlist. Een overweldigende ervaring lijkt me dat, met een schitterend uitzicht, vanaf het hoogste puntje van West-Europa. Begin augustus was ik in Chamonix, en had ik alvast een voorproefje. Vanaf het bergstadje gaat namelijk een kabelbaan die je binnen no-time van 1.000 meter boven zeeniveau naar 3.842 meter hoogte brengt. Een niet te missen uitje als je in de buurt van de Mont Blanc bent! In deze blog vertel ik je er alles over.

De geschiedenis van deze kabelbaan gaat al lang terug. Al aan het begin van de twintigste eeuw was er op de hellingen van de Aiguille een baantje omhoog, toen nog niet helemaal naar de top. Sinds 1955 is er een kabelbaan tussen Chamonix en de top van de Aiguille du Midi, de Téléphérique de l’aiguille du Midi. In de jaren negentig werd deze kabelbaan voor het laatst volledig gerenoveerd. Tegenwoordig zijn er ieder jaar meer dan 800.000 mensen die met de kabelbaan naar boven gaan. En daar ben ik er dit keer een van.

Het is net na negenen als we het plein voor het kabelbaanstation oplopen. De dag ervoor hadden we geïnformeerd of het mogelijk was om tickets te reserveren voor het ritje naar de top, maar dit bleek niet meer te kunnen. Even dachten we dan ook dat het vandaag helemaal niet meer mogelijk zou zijn om naar boven te gaan. Het is immers hoogseizoen, mooi weer, en op internet leek het alsof alles uitverkocht was. Maar gelukkig: na navraag blijkt er toch plek genoeg te zijn. Er zijn namelijk slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar voor reservering, voor de rest wordt alles gewoon op de dag zelf ter plekke bij de balie verkocht.

En ondanks dat het hoogseizoen is, ziet het er aan het begin van de ochtend nog allesbehalve druk uit. Bij de ticketverkoop is geen wachtrij, en na ruim een half uur wachten zijn we ook aan de beurt om in het kabelbaantje naar boven te stappen. De eerste kabelbaan brengt ons naar Plan de l’Aiguille op ruim 2.300 meter. Daar stappen we direct over op de kabelbaan naar de top. Bijzonder aan deze laatste kabelbaan is dat er helemaal geen paal tussenstaat, twee loshangende kabels slepen het liftje in zo’n tien minuten naar zo’n 1.500 meter hoger. Onder ons zie ik de restanten van een gletsjer en enkele paadjes voor alpinisten. Als je goed kijkt zie je hier en daar zelfs nog wat touwen tussen de rotsen, de getuigen dat hier ook wel eens mensen tegen de steile rotswanden omhoog klimmen. Sterker nog, de kabels van de eerste kabelbaan zijn door mensen eigenhandig naar boven gesleept. Tegenwoordig worden werkzaamheden aan de kabelbaan over het algemeen met een helikopter gedaan, toch net iets comfortabeler.

Kabelbaan naar de Aiguille du Midi

Bovenop de top valt direct het temperatuurverschil op. Het is hier slechts een paar graden boven nul, jas of trui aan dus! Bij aankomst krijgen we een kaartje met daarop een nummer, dit geeft aan om welke tijd je verwacht wordt weer naar beneden te gaan. Ze doen dit in het hoogseizoen om ervoor te zorgen dat het bovenop niet te druk wordt. Staar je hier overigens niet blind op, bij ons werd erbij gezegd dat we om half twaalf weer naar beneden moeten. Maar er wordt niet moeilijk gedaan als je een kwartiertje na de vermelde tijd pas weer op de lift naar beneden stapt.

Boven op de Aiguille du Midi

Lift

Wanneer je boven bent gekomen heb je de keuze om eerst naar het panoramaplateau te lopen, of direct door te gaan naar het absolute topje. Hiervoor moet je nog een klein stukje met een speciale lift die in de rotsen is weggewerkt. Slim is om dit direct te doen zodra je uit de kabelbaan stapt, als je tenminste ‘s ochtends op de top komt. De twee liftjes naar boven hebben namelijk een minder grote capaciteit dan de kabelbanen, en daardoor kan de wachttijd hier nogal oplopen. In mijn geval is het gelukkig maar een kwartiertje wachten voordat ik de lift in kan stappen, op weg naar het uitzicht op 3842 meter hoogte.

Pas dans le vide, een glazen hokje op hoogte, niet voor mensen met hoogtevrees.
Pas dans le vide, een glazen hokje op hoogte, niet voor mensen met hoogtevrees. Zelf niet gedaan, omdat de wachtrij meer dan driekwartier was.
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Bovenop de Aiguille du Midi
Voetsporen in de sneeuw
Bovenop de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi

Witte wereld

Ik kijk mijn ogen uit, overal om me heen een witte gletsjerwereld, en verderop, heel klein, Chamonix in het dal. Het uitzicht vanaf de Aiguille du Midi strekt zich bij helder weer uit vanaf de Jura tot aan de berggebieden in het zuidwesten van de Alpen. En aan de zuidkant de hoogste toppen van het Mont Blanc-massief, waaronder de Grandes Jorasses en de Mont Blanc zelf. Daarnaast kun je ook de Matterhorn en de Monte Rosa ontwaren.

Het langst blijf ik echter kijken naar de top van de Mont Blanc, nog 1.000 meter hoger dan waar ik nu al sta. Een onafzienbare witte helling, met een bolle top, de berg doet z’n naam eer aan. Zou het ooit nog eens gebeuren dat ik daarboven van het uitzicht sta te genieten? Altijd blijven dromen!

Bovenop de Aiguille du Midi

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

5 reacties op Met de kabelbaan naar de Aiguille du Midi bij Chamonix

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.