De Mont Blanc
Auvergne-Rhône-AlpesHaute-Savoie

Met de kabelbaan naar de Aiguille du Midi bij Chamonix

De Mont Blanc ooit eens beklimmen, dat is echt iets voor op de bucketlist. Een overweldigende ervaring lijkt me dat, met een schitterend uitzicht, vanaf het hoogste puntje van West-Europa. Begin augustus was ik in Chamonix, en had ik alvast een voorproefje. Vanaf het bergstadje gaat namelijk een kabelbaan die je binnen no-time van 1.000 meter boven zeeniveau naar 3.842 meter hoogte brengt. Een niet te missen uitje als je in de buurt van de Mont Blanc bent! In deze blog vertel ik je er alles over.

De geschiedenis van deze kabelbaan gaat al lang terug. Al aan het begin van de twintigste eeuw was er op de hellingen van de Aiguille een baantje omhoog, toen nog niet helemaal naar de top. Sinds 1955 is er een kabelbaan tussen Chamonix en de top van de Aiguille du Midi, de Téléphérique de l’aiguille du Midi. In de jaren negentig werd deze kabelbaan voor het laatst volledig gerenoveerd. Tegenwoordig zijn er ieder jaar meer dan 800.000 mensen die met de kabelbaan naar boven gaan. En daar ben ik er dit keer een van.

Het is net na negenen als we het plein voor het kabelbaanstation oplopen. De dag ervoor hadden we geïnformeerd of het mogelijk was om tickets te reserveren voor het ritje naar de top, maar dit bleek niet meer te kunnen. Even dachten we dan ook dat het vandaag helemaal niet meer mogelijk zou zijn om naar boven te gaan. Het is immers hoogseizoen, mooi weer, en op internet leek het alsof alles uitverkocht was. Maar gelukkig: na navraag blijkt er toch plek genoeg te zijn. Er zijn namelijk slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar voor reservering, voor de rest wordt alles gewoon op de dag zelf ter plekke bij de balie verkocht.

En ondanks dat het hoogseizoen is, ziet het er aan het begin van de ochtend nog allesbehalve druk uit. Bij de ticketverkoop is geen wachtrij, en na ruim een half uur wachten zijn we ook aan de beurt om in het kabelbaantje naar boven te stappen. De eerste kabelbaan brengt ons naar Plan de l’Aiguille op ruim 2.300 meter. Daar stappen we direct over op de kabelbaan naar de top. Bijzonder aan deze laatste kabelbaan is dat er helemaal geen paal tussenstaat, twee loshangende kabels slepen het liftje in zo’n tien minuten naar zo’n 1.500 meter hoger. Onder ons zie ik de restanten van een gletsjer en enkele paadjes voor alpinisten. Als je goed kijkt zie je hier en daar zelfs nog wat touwen tussen de rotsen, de getuigen dat hier ook wel eens mensen tegen de steile rotswanden omhoog klimmen. Sterker nog, de kabels van de eerste kabelbaan zijn door mensen eigenhandig naar boven gesleept. Tegenwoordig worden werkzaamheden aan de kabelbaan over het algemeen met een helikopter gedaan, toch net iets comfortabeler.

Kabelbaan naar de Aiguille du Midi

Bovenop de top valt direct het temperatuurverschil op. Het is hier slechts een paar graden boven nul, jas of trui aan dus! Bij aankomst krijgen we een kaartje met daarop een nummer, dit geeft aan om welke tijd je verwacht wordt weer naar beneden te gaan. Ze doen dit in het hoogseizoen om ervoor te zorgen dat het bovenop niet te druk wordt. Staar je hier overigens niet blind op, bij ons werd erbij gezegd dat we om half twaalf weer naar beneden moeten. Maar er wordt niet moeilijk gedaan als je een kwartiertje na de vermelde tijd pas weer op de lift naar beneden stapt.

Boven op de Aiguille du Midi

Lift

Wanneer je boven bent gekomen heb je de keuze om eerst naar het panoramaplateau te lopen, of direct door te gaan naar het absolute topje. Hiervoor moet je nog een klein stukje met een speciale lift die in de rotsen is weggewerkt. Slim is om dit direct te doen zodra je uit de kabelbaan stapt, als je tenminste ‘s ochtends op de top komt. De twee liftjes naar boven hebben namelijk een minder grote capaciteit dan de kabelbanen, en daardoor kan de wachttijd hier nogal oplopen. In mijn geval is het gelukkig maar een kwartiertje wachten voordat ik de lift in kan stappen, op weg naar het uitzicht op 3842 meter hoogte.

Pas dans le vide, een glazen hokje op hoogte, niet voor mensen met hoogtevrees.
Pas dans le vide, een glazen hokje op hoogte, niet voor mensen met hoogtevrees. Zelf niet gedaan, omdat de wachtrij meer dan driekwartier was.
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Bovenop de Aiguille du Midi
Voetsporen in de sneeuw
Bovenop de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi
Boven op de Aiguille du Midi

Witte wereld

Ik kijk mijn ogen uit, overal om me heen een witte gletsjerwereld, en verderop, heel klein, Chamonix in het dal. Het uitzicht vanaf de Aiguille du Midi strekt zich bij helder weer uit vanaf de Jura tot aan de berggebieden in het zuidwesten van de Alpen. En aan de zuidkant de hoogste toppen van het Mont Blanc-massief, waaronder de Grandes Jorasses en de Mont Blanc zelf. Daarnaast kun je ook de Matterhorn en de Monte Rosa ontwaren.

Het langst blijf ik echter kijken naar de top van de Mont Blanc, nog 1.000 meter hoger dan waar ik nu al sta. Een onafzienbare witte helling, met een bolle top, de berg doet z’n naam eer aan. Zou het ooit nog eens gebeuren dat ik daarboven van het uitzicht sta te genieten? Altijd blijven dromen!

Bovenop de Aiguille du Midi

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Dag Martijn , prachtig !!
    Wij plannen ook een reis naar daar . Zij die kabelbanen zomer en winter toegankelijk ? We willen bij voorkeur juni of september..Vriendelijke groet, Bie

  2. Thijs Donders zegt:

    Dag Martijn
    Ik ik graag met de fiets de mont blanc op fietsen, maar ik kan er niets over vinden en zie geen wegen, alleen een tunnel. Kan je ook de berg op fietsen zoals ik eerder deed bij alpes du huez en de col du gallibier. Wat zou anders een alternatief zijn vanuit chamonix? Kan ik de gondeltrip reserveren en waar moet ik dan zijn?
    Groetjes thijs

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant