Jardin Alpin du Lautaret, bijzondere alpentuin boven op een bergpas

Terwijl de eerste campers zich langs de route van de Col du Lautaret en de Col du Galibier opstellen in afwachting van de Tour de France die hier over enkele dagen langs komt, bezoeken wij een pareltje voor bloemen- en plantenliefhebbers. De Jardin Alpin du Lautaret laat je de flora van berggebieden wereldwijd ontdekken, onder het genot van een magnifiek uitzicht op de toppen van het massief van de Meije in de Écrins.

Al sinds het einde van de negentiende eeuw is er op deze plek een alpentuin. Die werd opgericht door Jean-Paul Lachmann, professor aan de universiteit van Grenoble. Het was een van de drie botanische tuinen die hij in de Alpen vestigde. In de loop der tijd kende de tuin hoogte- en dieptepunten. Dat laatste met name rond de Wereldoorlogen. In de jaren ’80 werd de toen wat vervallen tuin nieuw leven ingeblazen en sindsdien trekt het jaarlijks vele duizenden tuinliefhebbers.

De plek van de tuin bij de Col du Lautaret is niet voor niets zo gekozen. Alhoewel het op een hoogte ligt van 2050 meter, heerst er een vrij zacht klimaat. Bovendien is het dal van La Grave, Villar d’Arène en Monêtier-Les-Bains sowieso rijk aan flora. Maar liefst 1.500 in het wild levende plantensoorten zijn hier geteld. Daarnaast heeft de tuin nog een troef: het biedt uitzicht op een bergketen waar goed de verschillende aardlagen te zien zijn waaruit de alpen zijn ontstaan.

Geografische zones

De tuin van de Col du Lautaret is opgebouwd uit verschillende delen die overeenkomen met de werelddelen waar de planten groeien die er te zien zijn. Zo kun je er door een deel lopen met planten uit bijvoorbeeld de Himalaya, de Andes, China, Japan of Siberië. Het grootste deel van de tuin bestaat echter uit planten die in Europa voorkomen, met een hoofdrol voor de planten die je hier in dit gedeelte van de alpen vindt.

Informatiebordjes

Bij de meeste planten die je ziet, kun je door middel van kleine bordjes in de grond achterhalen om welk soort planten het gaat. Verder staan er verspreid over de tuin een aantal grotere borden die meer informatie geven over de opbouw van de omgeving die je voor je ziet en de verschillende delen van de tuin. Ook leuk, bij de ingang van de tuin staan een aantal bakken met kleine plantjes die je kunt afrekenen bij de balie. Zo kun je zelf ook een leuk bergplantje voor je eigen tuin mee naar huis nemen.

De Jardin Alpin is bereikbaar vanaf de Col du Lautaret. Je kunt op de Col parkeren of nog even met de auto het bergweggetje inrijden, bij de tuin zelf zijn ook nog parkeerplekken. Je kunt zo lang als je wilt in de tuin doorbrengen, wij waren na ongeveer een uurtje uitgekeken. Op enkele tijdstippen starten er gratis rondleidingen door de tuin, in het Frans. Ook lopen er regelmatig medewerkers en studenten van de universiteit rond aan wie je vragen kunt stellen.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.