Jardin Alpin du Lautaret
Hautes-AlpesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Jardin Alpin du Lautaret, bijzondere alpentuin boven op een bergpas

Terwijl de eerste campers zich langs de route van de Col du Lautaret en de Col du Galibier opstellen in afwachting van de Tour de France die hier over enkele dagen langs komt, bezoeken wij een pareltje voor bloemen- en plantenliefhebbers. De Jardin Alpin du Lautaret laat je de flora van berggebieden wereldwijd ontdekken, onder het genot van een magnifiek uitzicht op de toppen van het massief van de Meije in de Écrins.

Streektips

Al sinds het einde van de negentiende eeuw is er op deze plek een alpentuin. Die werd opgericht door Jean-Paul Lachmann, professor aan de universiteit van Grenoble. Het was een van de drie botanische tuinen die hij in de Alpen vestigde. In de loop der tijd kende de tuin hoogte- en dieptepunten. Dat laatste met name rond de Wereldoorlogen. In de jaren ’80 werd de toen wat vervallen tuin nieuw leven ingeblazen en sindsdien trekt het jaarlijks vele duizenden tuinliefhebbers.

De plek van de tuin bij de Col du Lautaret is niet voor niets zo gekozen. Alhoewel het op een hoogte ligt van 2050 meter, heerst er een vrij zacht klimaat. Bovendien is het dal van La Grave, Villar d’Arène en Monêtier-Les-Bains sowieso rijk aan flora. Maar liefst 1.500 in het wild levende plantensoorten zijn hier geteld. Daarnaast heeft de tuin nog een troef: het biedt uitzicht op een bergketen waar goed de verschillende aardlagen te zien zijn waaruit de alpen zijn ontstaan.

Geografische zones

De tuin van de Col du Lautaret is opgebouwd uit verschillende delen die overeenkomen met de werelddelen waar de planten groeien die er te zien zijn. Zo kun je er door een deel lopen met planten uit bijvoorbeeld de Himalaya, de Andes, China, Japan of Siberië. Het grootste deel van de tuin bestaat echter uit planten die in Europa voorkomen, met een hoofdrol voor de planten die je hier in dit gedeelte van de alpen vindt.

Informatiebordjes

Bij de meeste planten die je ziet, kun je door middel van kleine bordjes in de grond achterhalen om welk soort planten het gaat. Verder staan er verspreid over de tuin een aantal grotere borden die meer informatie geven over de opbouw van de omgeving die je voor je ziet en de verschillende delen van de tuin. Ook leuk, bij de ingang van de tuin staan een aantal bakken met kleine plantjes die je kunt afrekenen bij de balie. Zo kun je zelf ook een leuk bergplantje voor je eigen tuin mee naar huis nemen.

De Jardin Alpin is bereikbaar vanaf de Col du Lautaret. Je kunt op de Col parkeren of nog even met de auto het bergweggetje inrijden, bij de tuin zelf zijn ook nog parkeerplekken. Je kunt zo lang als je wilt in de tuin doorbrengen, wij waren na ongeveer een uurtje uitgekeken. Op enkele tijdstippen starten er gratis rondleidingen door de tuin, in het Frans. Ook lopen er regelmatig medewerkers en studenten van de universiteit rond aan wie je vragen kunt stellen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant