Indrukwekkend: een bezoek aan het Beaumont-Hamel Newfoundland Memorial in de Somme

Kogels die alles neermaaien wat ze op hun weg tegenkomen, granaten die gordijnen van aarde en stenen opwerpen, je het zicht ontnemen, het gehoor tijdelijk verdoven. Wanneer je door het glooiende landschap van de Somme rijdt, is het moeilijk je voor te stellen hoe het hier honderd jaar geleden was. Het lezen van literatuur laat je er een fractie van voelen, het bekijken van foto’s en films geeft je een momentopname. Hoe het écht was zullen we nooit meer weten. Maar om een beetje dichter bij die talloze naam- en gezichtsloze soldaten te komen die hun leven gaven – voor wat eigenlijk, een idee, een droom, hoop, de zinloosheid – zijn er in Noord-Frankrijk honderden begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten ter ere van de gevallenen. Het Canadese Beaumont-Hamel Newfoundland Memorial is er zo een: het grootste van het westelijke front, mét het grootste nog bewaard gebleven slagveld met loopgraven. Een paar jaar terug bezocht ik deze plek, een indrukwekkende getuige van de bloedige Grote Oorlog.

Op 1 juli 1916 vond hier op deze plek een grootscheepse aanval plaats op Duitse stellingen door een Brits-Canadese eenheid in samenwerking met andere delen van de geallieerde Britse en Franse strijdkrachten. De aanval mislukte en liep stuk op de Duitse troepen die zich goed ingegraven hadden. Van de uit zo’n 800 man bestaande eenheid kwam in een kwartiertje tijd 80% om het leven, en slechts een kleine 70 soldaten waren ongeschonden genoeg om de volgende dag weer mee te doen aan de strijd. Enkele jaren na de oorlog kocht Newfoundland, toen nog een aparte kolonie van Groot-Brittannië, het terrein op waar deze slag had plaatsgevonden en rond 1925 waren de monumenten die er nu nog staan gereed en werd het 300,000 vierkante meter grote park voor het publiek geopend.

Tegenwoordig is het gebied eigendom van Canada en veel bezocht door voornamelijk Canadese en Britse toeristen. Een groot deel van het jaar lopen er Canadese studenten rond die je informatie geven over het park en rondleidingen verzorgen. Een bezoek aan het park en de rondleidingen en andere activiteiten zijn kosteloos.

Direct aan de ingang van het park vind je een bezoekerscentrum met informatie over de Canadese strijdkrachten in de Eerste Wereldoorlog. Verder op het terrein kom je de kenmerkende bronzen Kariboe op een rots tegen, het symbool van de Newfoundlandse divisie. Op verschillende plekken tref je enkele kleine begraafplaatsen aan, maar het grootste deel van het park wordt ingenomen door grasvelden die doorkruist worden door de overblijfselen van de loopgraven. Op sommige plekken mag je er doorheen lopen, op andere alleen voorbij. Je ziet kraters van granaatinslagen, de littekens door de groene weide, en misschien heel even als je je ogen sluit kun je je ineens in een andere tijd wanen. Een tijd die gelukkig achter ons ligt, maar waar je op sommige plekken in Frankrijk nog zomaar ineens een glimp, een echo van kunt opvangen.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.