île de Bréhat
BretagneCôtes d'Armor

Wandelen op Île de Bréhat, eiland voor de kust van Bretagne

Ik heb een zwak voor bestemmingen die niet zomaar met de auto te bereiken zijn. Dus toen ik hoorde van een rotsachtig en bloemrijk eilandje voor de Bretonse kust waar geen auto’s kunnen komen, wist ik al: daar moet ik heen. Het eiland ligt op een kwartiertje varen vanaf de kust bij Paimpol en is een ideale dagbestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Streektips

Ook wandelen op Île de Bréhat en omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Het is even voor elven als we de auto parkeren op een van de grote parkeerplaatsen van L’Arcouest, het gehucht waar aan de kust de steiger is voor de veerdienst van en naar île de Bréhat. Aan de grootte van de parkeerplaatsen te zien is het eiland een populaire bestemming, en dat merken we ook als we even later richting de ticketverkoop lopen. Een lange rij mensen die allen staan te wachten voor de overtocht, hoewel het al begin september is. Gelukkig gaan er snel achter elkaar twee boten en kunnen er heel wat mensen tegelijk op de boot. De boot van elf uur is dan ook waarschijnlijk wel een van de populairdere, want het eiland leent zich goed voor een uitstapje van zo’n vier tot zes uur. En rond zes uur gaat de laatste boot vandaag weer terug, dus dat geeft ons ruim de tijd om Île de Bréhat te ontdekken.

Île de Bréhat bevindt zich in het midden van een groepje kleine eilandjes voor de noordkust van Bretagne. Al in de prehistorie woonden er hier mensen, al zag het landschap er toen nog anders uit. De eilandjes bestonden niet, maar waren rotspunten met daartussen vlakke dalen. De zee lag toen nog iets verder weg. In de middeleeuwen kreeg Bréhat een belangrijke militaire functie en werd er een kasteel gebouwd, ter bewaking van de kustlijn verderop. Ook in de negentiende eeuw had het eiland nog enig strategisch belang, en vandaag kun je dan ook nog een citadel uit die tijd bekijken.

île de Bréhat
île de Bréhat
île de Bréhat

Agapanthus

Als de boot na een kwartiertje varen over een rustige zee aanlegt en we van boord stappen, is er van de drukte op de boot al snel weinig meer te merken. Iedereen loopt een andere kant het eiland op, en ondanks dat het eiland niet supergroot is, heb je dan al snel geen last meer van de drukte. Wij zetten koers naar Le Bourg, het dorpje op het eiland, waar het grootste deel van de ongeveer vierhonderd inwoners hun woning hebben.

Een pleintje, wat terrasjes, een kerkje, meer is het niet. Op Île de Bréhat kom je dan ook niet echt voor de cultuur, maar eerder voor de rest: rotsachtige kusten, relaxte strandjes, mooie wandel- en fietspaden, eindeloze vergezichten over het water. En bloemen. Hoewel de herfst al op punt van beginnen staat en het grootste deel van de bloemen inmiddels uitgebloeid zijn, vind ik her en der nog genoeg getuigen van de terechte naam die dit eiland ook wel draagt, l’île aux fleurs, het bloemeneiland. Hortensia’s, mimosa, moerbei, eucalyptus, aloë, camelia’s.. maar bovenal de Agapanthus, oftewel de Afrikaanse lelie, zowat het symbool van het eiland. Op verschillende plekken staat dit plantje nog in bloei, met mooie donkerblauwe bloemetjes.

île de Bréhat
île de Bréhat
île de Bréhat

Vanaf het pleintje in Le Bourg zet ik koers naar het noordelijke stuk van Île de Bréhat, wat in feite een apart eilandje is, met zelfs een eigen microklimaat. Het landschap is hier wat ruiger, de grond armer, meer blootgesteld aan de elementen. Na zo’n drie kilometer, een klein uurtje lopen, kom ik bij het noordelijkste puntje waar de Phare du Paon, een vuurtoren, sinds 1860 dienstdoet. Voor wandelaars vooral een mooi uitzichtpunt en fotomoment, een heel idyllisch gezicht ook, zo met de lichtroze rotsen waar het bouwwerk op staat. Helaas kun je niet in de vuurtoren omhoog klimmen, maar het uitzicht over zee is hier ook al leuk genoeg. De vuurtoren en de rotsen eromheen vormen een mooi plekje om over de zee te staren, bootjes te spotten, en te genieten van de rust en de ruimte.

Via een wandelpad langs de westkust van het noordereiland, over rotsen en heidegronden, loop ik terug zuidwaarts. Her en der hebben wandelaars een plekje opgezocht in de zon voor een picknick, en dat is geen gek idee. De zilte zeelucht en het felle zonnetje maken hongerig en dorstig. Ik haast me terug naar het centrale pleintje in Le Bourg. Tijd voor een crêpe (we zijn ten slotte niet voor niets in Bretagne), een biertje, een sandwich… En vervolgens de wandeling richting de aanlegsteiger van de veerpont terug naar het jachtige vasteland, waar het ongestoorde, rustgevende gevoel van Île de Bréhat – het even van de wereld zijn – al snel weer ver weg lijkt.

île de Bréhat
île de Bréhat
île de Bréhat
île de Bréhat
île de Bréhat

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant