Île d'Oléron
Charente-MaritimeNouvelle-Aquitaine

Ontdek de eilandsfeer op Île d’Oléron: bezienswaardigheden, activiteiten & tips

Voor de kust bij La Rochelle liggen verschillende eilanden, waaronder Île de Ré en Île d’Oléron. Tijdens ons verblijf aan de kust van Charente-Maritime in Marennes-Plage hebben we uitgebreid de kans gegrepen om het prachtige eiland Oléron te verkennen. En wat is er veel te beleven! Het eiland heeft natuurlijk prachtige zandstranden waar je volop van zonnige zomers kunt genieten. Maar er is meer te doen. De eigenaar van onze gîte vertelde dat het er in het hoogseizoen wat drukker kan zijn, maar wij waren er eind maart en begin april en genoten er in de rust van het voorseizoen van de mooie uitzichten, bijzondere dorpen en de heerlijke eilandsfeer. Wat zijn de hoogtepunten van Île d’Oléron? We zetten onze favoriete activiteiten voor je op een rijtje.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar Île d'Oléron? Misschien heb je wat aan deze tips!

Bezoek aan Château d’Oléron

Op Île d’Oléron liggen diverse sfeervolle dorpen. De belangrijkste plaats van het eiland is Château d’Oléron. Het heeft naast een levendig centrum ook een belangrijke bezienswaardigheid: het fort van Vauban, aan de oostkant. Net buiten het centrum ligt een wijk met allemaal kleurrijk geverfde oesterhutjes, waar tegenwoordig allerlei kunstenaars en handwerkers gevestigd zijn.

Vis kopen op de markt van Château d’Oléron

Iedere zondagmorgen vindt er in en rond de markthal van Château d’Oléron een grote markt plaats waar je terechtkunt voor allerlei verse producten uit de streek. Zo vind je er uiteraard veel vis en schaal- en schelpdieren. Als je fan bent van oesters kun je er dan ook niet omheen om een voorraadje oesters te kopen. Wij kozen een lekkere vis (queue de merlu) uit om op de barbecue te leggen. De rest van de ochtenden in de week is de markthal overigens ook geopend (uitgezonderd maandag) en kun je er ook verse producten kopen.

Wandelen in de bossen

Oléron is een eiland met veel groene bossen met dennenbomen. Met name aan de zuidkant en de noordoostkant van het eiland liggen twee uitgestrekte bosgebieden. Je vindt er tal van wandelpaden die er doorheen lopen. De ideale gelegenheid om eens de natuur in te duiken. Wandel bijvoorbeeld aan het uiterste puntje in het zuiden langs de spoorlijn van de P’tit train de Saint-Trojan.

Vogelpark Le Marais aux Oiseaux

In de bossen en moerassen van Oléron leven veel vogelsoorten. Een inkijkje in de fauna van het eiland krijg je in het natuurpark Le Marais aux Oiseaux. In dit park nestelen diverse reigersoorten en ooievaars, en het park zet zich in voor de opvang van gewonde vogels. Daarnaast lopen er opmerkelijk veel pauwen rond in het park. Je vindt Le Marais aux Oiseaux net boven het dorp Olus. Leuk uitje met kinderen: je wandelt in ongeveer een uurtje door het park heen en het is toegankelijk met de kinderwagen.

Vuurtoren Phare de Chassiron

Helemaal in het noordelijke puntje ligt de vuurtoren van Chassiron. De mooiste route hiernaartoe is niet over de hoofdweg, maar via de westelijk gelegen Route de la Côte Sauvage. Je kunt de vuurtoren beklimmen en hebt dan bij mooi weer een schitterend en weids uitzicht over het eiland en de kust van Charente-Maritime. Omdat bij ons het weer een beetje tegenviel en we met een klein kind waren, hebben we de beklimming uiteindelijk gelaten voor wat het was. Ook als je hoogtevrees hebt is het trouwens de moeite waard om naar dit deel van het eiland te rijden, en gewoon beneden rond de toren een kijkje te nemen.

Route des Huîtres

Op Île d’Oléron vind je net als langs de kust bij Marennes veel oesterkwekerijen. Bij Château d’Oléron begint een route die je met de auto of fiets kunt afleggen en die je langs enkele mooie plekken brengt. Je kunt ook gewoon op de bonnefooi de weggetjes door de moerassen en oesterbassins inslaan. Op diverse punten aan de oostkant van het eiland vind je de karakteristieke bontgekleurde oesterhuisjes waar de streek zo bekend om staat.

Fossielen zoeken

De ondergrond van Charente-Maritime zit boordevol bijzondere fossielen. Die komen onder meer aan de noordkant van Île d’Oléron aan de oppervlakte. Ten westen van Saint-Denis-d’Oléron ligt de Côte Sauvage, een rotsachtige kust waar je veel kalkstenen keien met daarin diverse fossielen van met name schaal- en schelpdieren vindt. Ik vond er zelf onder meer een bijzondere ammoniet waarin zich kristallen hebben gevormd.

Met de P’tit train de Saint-Trojan

Aan de zuidkant van het eiland ligt het dorp Saint-Trojan. Sinds 1963 rijdt hier het P’tit train de Saint-Trojan, een toeristentreintje. Deze leidt je over een smalspoorlijn van het dorp naar de westkust, afwisselend dwars door de bossen en direct langs de zee. Wij maakten een wandeling langs het spoor, maar als je zin hebt in een leuk uitje met jonge kinderen is het de moeite waard om hier eens een ritje mee te maken.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant