Honfleur
CalvadosNormandie

Honfleur, drukbezocht havenstadje in Normandië

Houd je van pittoreske Normandische havenstadjes met vakwerkhuisjes en gezellige kades met vissersbootjes? Honfleur is zo’n stadje, maar wel met een gebruiksaanwijzing. De reputatie is het stadje namelijk vooruitgesneld en dat zorgt ervoor dat het op zonnige dagen rond het hoogseizoen een komen en gaan is van toeristen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor de charme en aantrekkingskracht: grote parkeerterreinen, drukke straatjes en afgeladen terrassen. Toch zijn er genoeg redenen om wél een bezoekje te brengen aan Honfleur.

Vanaf de Honderdjarige Oorlog in de Middeleeuwen was het stadje aan de monding van de Seine van strategisch belang. Samen met Harfleur, aan de overkant, moest de stad ervoor zorgen dat de Engelsen de Seine niet op konden varen. Niettemin werd Honfleur enkele malen veroverd door de Engelsen. In de daaropvolgende eeuwen werd het een uitvalsbasis voor de scheepvaart. Vanuit Honfleur startten expedities naar onder meer Amerika en de Afrikaanse kusten.

Vandaag de dag is Honfleur geen haven van betekenis meer, het is al lang ingehaald door Le Havre en Cherboug. De geschiedenis heeft echter wel talloze sporen nagelaten die het tot een van de hoogtepunten van Normandië maken. Wanneer je naar Honfleur gaat zijn er een aantal plekjes waar je zeker even moet gaan kijken.

Hoewel het op het moment van ons bezoek aan de stad nog voorjaar is, in mei, is het een drukte van belang als we het stadje binnenrijden. We komen dan ook misschien niet op het meest optimale ogenblik, in het Hemelvaartsweekend, op zaterdag rond een uur of vier. We zoeken een plekje op een van de grote parkeerterreinen net buiten het centrum. We hebben geluk, want van iemand die net wegrijdt mogen we een parkeerkaart overnemen. Er zijn verschillende terreinen met verschillende tarieven, maar hier betaal je vier euro voor een dagkaart. Als zuinige Hollander kan het dus lonen om even om je heen te kijken of er net mensen zijn die weggaan. Overigens, als je nog zuiniger bent, aan de noordwestkant is ook een gratis parkeerterrein, een stukje verder lopen van het centrum.

De oude haven

De oude haven van Honfleur is een van de grootste publiekstrekkers van de stad. Aan de oude kades, in een u-vorm, liggen tal van prachtig gekleurde huisjes, die bij mooi weer prachtig reflecteren in het water. Bijzonder is dat de tint van het water mee lijkt te kleuren met het tijdstip van de dag, eerst is het wat groenig, later diepblauw. Langs de westkant van de haven zie je daarbij een langgerekt lint van terrasjes, die met de lunch en de tweede helft van de middag vol stromen met mensen. Dit bassin werd in de zeventiende eeuw uitgegraven en langs de kade zijn dan ook veel mooie gevels uit die tijd te bewonderen.

Aan de ingang van het bassin ligt nog de Lieutenance d’Honfleur, een van de laatste overblijfselen van de verdedigingswerken van Honfleur. Ten oosten van het bassin, op de quai Saint-Étienne, staat de Église Saint-Étienne, het oudste kerkje van de stad. Dit gebouw verrees in de veertiende eeuw en doet nu dienst als museum.

Église Sainte-Catherine

Ook de Église Sainte-Catherine is het vermelden waard. Deze kerk is uniek in Frankrijk. Voor het overgrote deel is de kerk namelijk gebouwd van hout, wat een heel bijzonder gezicht is. Het oudste deel van de kerk dateert uit de vijftiende eeuw. De klokkentoren staat los van de kerk, wat werd gedaan om het houten gebouw te beschermen tegen een eventuele blikseminslag in de kerktoren.

Andere bezienswaardigheden

In Honfleur vind je twee zoutpakhuizen uit de zeventiende eeuw die tot de mooiste monumentale gebouwen van de stad gerekend worden. Ze zijn nu in gebruik door de gemeente als expositie- en concertruimte, en daardoor op onregelmatige tijden toegankelijk. Tijdens ons bezoek aan Honfleur komen we er dan ook niet toe om deze te bezoeken. In plaats daarvan vinden we na een wandeling door de leuke straatjes met de vele typische vakwerkhuizen al snel een plekje voor een lekker drankje, aan het water. We besluiten ook een hapje te blijven eten in de stad. Daarbij heb je grote keuze uit allerlei soorten restaurants, met name veel traditioneel Frans. Let een beetje op waar je gaat zitten, want zoals op wel meer populaire plekken zijn er ook hier veel gelegenheden waar een snelle toeristenmaaltijd wordt geserveerd. Met de kwaliteit en vriendelijkheid van de bediening is het dan vaak wat minder gesteld.

Heb je meer tijd te besteden in Honfleur, dan zijn er naast het Musée de la Marine in het hierboven genoemde oude kerkje ook nog drie andere musea te bezoeken. Een van de meest bijzondere is het etnografisch museum, gevestigd in een oud vakwerkhuis. Verder is er een kunstmuseum en het Maison Satie, ter ere van de componist en muzikant Erik Satie die hier geboren is.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant