Het kleine meisje van meneer Linh – Philippe Claudel

Philippe Claudel is een Franse schrijver en regisseur die in Nederland vooral bekend is geworden dankzij het succes van de door hem geregisseerde film Il y a longtemps que je t’aime. Zijn debuutroman Grijze Zielen, enige jaren daarvoor uitgegeven, werd ook goed ontvangen, niet alleen in Nederland. Het boek werd beloond met diverse grote literaire prijzen. Vooral de wijze waarop hij emoties in zijn werk een plaats weet te geven is opvallend en verklaart deels zijn populariteit. In geen van zijn boeken, en evenmin in zijn film, ligt die emotie er namelijk dik bovenop, altijd is er iets van een ingehouden toon, de suggestie van emotie, maar nauwelijks meer dan dat.

Een boek(je) waarin hij verrassend speelt met dat gegeven is Het kleine meisje van meneer Linh. In sobere bewoordingen maar met een treffende kracht weet Claudel de juiste toon te raken. Het verhaal is eenvoudig: een Aziatische immigrant, gevlucht voor wat er in zijn vaderland is gebeurd – maar eigenlijk wilde hij niet vluchten – komt in een anoniem Europees land. Hij heeft zijn familie verloren, behalve zijn drie maanden oude kleindochter. In het boek volgen we hem de eerste tijd nadat hij in het nieuwe land aankomt en zien we hem wennen aan de vreemde gebruiken. Het enige wat hij heeft waar hij op terug kan vallen is zijn kleindochter, aan wie hij zich dan ook uit alle macht vastklampt. Aan het eind komt Claudel met een verrassende wending die het hele verhaal in een ander licht doet staan.

Het kleine meisje van meneer Linh is een vrij korte maar krachtige novelle, boeiend geschreven, met een schrijnende thematiek en een interessante karakterbeschrijving. Het doet je even stilstaan bij de problemen van ontheemden, die ver van hun vaderland zich aan een Westerse leefomgeving moeten aanpassen.

Het kleine meisje van meneer Linh werd door de meeste recensenten bijzonder goed gewaardeerd.

Na het symfonische Grijze zielen verrast hij zijn lezers in Het kleine meisje van meneer Linh met een prachtig, verstild stukje kamermuziek. (Parool)

Ook in ‘Het kleine meisje van mijnheer Linh’ valt herhaaldelijk te genieten van mooie, precieze observaties en beschrijvingen zoals we die uit eerder werk van de schrijver kennen. (Trouw)

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.