H

Het kleine meisje van meneer Linh – Philippe Claudel

Philippe Claudel is een Franse schrijver en regisseur die in Nederland vooral bekend is geworden dankzij het succes van de door hem geregisseerde film Il y a longtemps que je t’aime. Zijn debuutroman Grijze Zielen, enige jaren daarvoor uitgegeven, werd ook goed ontvangen, niet alleen in Nederland. Het boek werd beloond met diverse grote literaire prijzen. Vooral de wijze waarop hij emoties in zijn werk een plaats weet te geven is opvallend en verklaart deels zijn populariteit. In geen van zijn boeken, en evenmin in zijn film, ligt die emotie er namelijk dik bovenop, altijd is er iets van een ingehouden toon, de suggestie van emotie, maar nauwelijks meer dan dat.

Een boek(je) waarin hij verrassend speelt met dat gegeven is Het kleine meisje van meneer Linh. In sobere bewoordingen maar met een treffende kracht weet Claudel de juiste toon te raken. Het verhaal is eenvoudig: een Aziatische immigrant, gevlucht voor wat er in zijn vaderland is gebeurd – maar eigenlijk wilde hij niet vluchten – komt in een anoniem Europees land. Hij heeft zijn familie verloren, behalve zijn drie maanden oude kleindochter. In het boek volgen we hem de eerste tijd nadat hij in het nieuwe land aankomt en zien we hem wennen aan de vreemde gebruiken. Het enige wat hij heeft waar hij op terug kan vallen is zijn kleindochter, aan wie hij zich dan ook uit alle macht vastklampt. Aan het eind komt Claudel met een verrassende wending die het hele verhaal in een ander licht doet staan.

Het kleine meisje van meneer Linh is een vrij korte maar krachtige novelle, boeiend geschreven, met een schrijnende thematiek en een interessante karakterbeschrijving. Het doet je even stilstaan bij de problemen van ontheemden, die ver van hun vaderland zich aan een Westerse leefomgeving moeten aanpassen.

Het kleine meisje van meneer Linh werd door de meeste recensenten bijzonder goed gewaardeerd.

Na het symfonische Grijze zielen verrast hij zijn lezers in Het kleine meisje van meneer Linh met een prachtig, verstild stukje kamermuziek. (Parool)

Ook in ‘Het kleine meisje van mijnheer Linh’ valt herhaaldelijk te genieten van mooie, precieze observaties en beschrijvingen zoals we die uit eerder werk van de schrijver kennen. (Trouw)

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *