Charente-MaritimeNouvelle-Aquitaine

Het fort van Fouras in de Charente-Maritime

Aan de kust van Charente-Maritime liggen tal van forten. Zo ook bij Fouras, een plaatsje dat op een schiereiland halverwege tussen Île de Ré en Île d’Oléron ligt. Door een bezoek aan het Fort van Fouras kom je meer te weten over de geschiedenis van de streek en vanaf de donjon heb je bovendien een mooi uitzicht over de eilanden en de monding van de Charente.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar de Charente-Maritime? Misschien heb je wat aan deze tips!

Mogelijk was er al in de Romeinse tijd een versterking op deze plek. In de vijftiende eeuw verrees hier in elk geval de donjon die je tegenwoordig nog steeds kunt zien. In de zeventiende eeuw werden er bastions aan toegevoegd, onder supervisie van de bekende bouwmeester Vauban die in opdracht van Louis XIV tal van plekken in Frankrijk liet versterken. Te Fouras was dat met name ter verdediging van het verderop gelegen Rochefort, waar een belangrijk arsenaal was.

Het was overigens ook in die tijd dat de moerasgebieden bij Rochefort en Fouras ingepolderd werden, met dank aan Nederlandse ingenieurs die ingehuurd werden. Ooit was Fouras overigens zelfs een eiland, maar in de loop der eeuwen verzandde de baai waarin de Charente uitkomt steeds meer. Uiteindelijk betekende die verzanding ook het einde van de strategische plekken als Rochefort en verminderde het belang van de forten die hier voor en aan de kust lagen.

Bezoek

Het leuke aan het fort van Fouras is dat het hier gaat om een combinatie van verdedigingswerken uit verschillende tijdperken, met name het donjon uit de middeleeuwen en de vestingen uit de zeventiende eeuw. In de donjon is tegenwoordig een bescheiden museum over Fouras, waar je een overzicht krijgt van allerlei elementen die hier belangrijk zijn: de geschiedenis van het fort, maar ook de geologie, archeologie en natuur in de omgeving. Al met al een behoorlijk bonte verzameling objecten, met onder meer fossielen, archeologische vondsten, opgezette diersoorten die hier voorkomen, en een overzicht van de recentere geschiedenis toen Fouras in de negentiende en twintigste eeuw een mondaine badplaats werd.

Via de verschillende kamers en trappen in de donjon klimmen we omhoog, want het museumparcours leidt onvermijdelijk naar het letterlijke hoogtepunt: het terras bovenop het dak van de donjon. Vanaf daar kun je alle hoogtepunten van de Charente-Maritime zien liggen, van La Rochelle tot aan de eilanden en het vasteland. Er staan wat informatieborden over de omgeving, maar het beste is vooral gewoon even om je heen kijken. Een leuk bezoek als afsluiter van een vakantie in deze streek, waarbij je alles nog eens mooi kunt overzien. Tip: vraag ook nog of je in de crypte mag kijken, het oudste gedeelte van de donjon. Je kunt hier onder meer een oud gewelf zien en in een nisje liggen wat oude kanonskogels.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant