Helemaal gelukkig word je nooit – Anna Gavalda

In 1999 maakte Anna Gavalda haar debuut in de Franse literaire wereld met de verhalenbundel Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte. Sindsdien is ze niet meer weg te denken uit de Franse moderne literatuur. In 2004 schreef ze Ensemble c’est tout, dat werd verfilmd door Claude Berri met Audrey Tautou (Amélie) in de hoofdrol. Pas geleden werd ook een eerdere roman van haar verfilmd, Je l’aimais, door Zabou Breitman, met Daniel Auteuil en Marie-Josée Croze. Met het boek Helemaal gelukkig word je nooit (Franse titel:-la-consolante) uit 2008 sloeg ze een nieuwe richting in op het gebied van de stijl, die weinig deed denken aan haar eerdere boeken. Met wisselend succes, want sommigen van haar fans vonden het niets. Anderen werden er juist door gegrepen.

Waar gaat het boek over?
Charles Balanda, 47 jaar, succesvol architect in Parijs, verneemt op een dag dat Anouk, de moeder van zijn jeugdvriend Alex, is overleden. Vanaf dat moment raakt hij totaal uit balans, en probeert hij uit alle macht zijn leven in de hand te houden. Maar het lukt niet. Eigenlijk is hij altijd verliefd geweest op de vrolijke, spontane, non-conformistische Anouk. Nu ziet hij ook de trieste en eenzame kant van haar leven, haar eenzame dood.
Charles besluit Alex op te zoeken en komt zo in contact met de stoere, ontwapenende Kate. Kate beneemt hem de adem, haar verhaal doet pijn en schuurt – en werpt een ander licht op het leven. Alles wordt lichter, beweeglijker, gemakkelijker.

Waarom moet je het lezen?
Het is even wennen, de stijl van Anna Gavalda in Helemaal gelukkig word je nooit. Ze volgt nauwgezet de gedachtes, woorden en daden van de instabiele hoofdpersoon, en vertaalt dat letterlijk naar de stijl terug. Lezen op de automatische piloot is er dan ook niet bij, want net als gedachtes van de hak op de tak springen, lopen ook de situaties in het boek door elkaar heen. En het is vaak niet meteen duidelijk wie wie is in deze emotionele tour de force. Boeiend, menselijk en vaak ook uitermate komisch is het boek wel.

Fragment:
Charles hield niet van vakantie.
Weer weggaan, overhemden uit de kast halen, koffers dichtdoen, kiezen, tellen, boeken opofferen, kilometers vreten, gedwongen in afschuwelijke huurhuizen gaan wonen of weer terug zijn in hotelgangen met badstof handdoeken die naar industriële wasserijen ruiken, een paar dagen in de zon rondhangen, ‘Ha eindelijk!’tegen jezelf zeggen… doen of je erin gelooft, en je vervelen.
Waarvan hij hield waren avonturen, onverwacht beslissen, opgebroken weken. Onder het voorwendsel van een afspraak in de provincie ver weg van de snelweg verdwijnen.
De herberg Het Witte Paard waar het talent van de chef het afgrijselijke interieur goedmaakte.-de-hoofdsteden van de wereld.-de-stations daar, de markten, de rivièren, de geschiedenis en de architectuur. De lege musea tussen twee werkbijeenkomsten, dorpen zonder jumelage, hellingen zonder uitzichtpunt en cafés zonder terrassen. Alles zien maar nooit toerist hoeven te zijn. Deze miserabele kleding niet meer aan hoeven doen.

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.