Hautes Chaumes du Forez: onherbergzame hoogvlakte aan de rand van het Centraal Massief

Frankrijk zit vol met onbekende plekjes, waar je zomaar aan voorbij kunt rijden. Regelmatig licht ik er op mijn blog Frankrijk Puur enkele voor je uit. Vandaag is het de beurt aan een bijzonder gebied dat zich uitstrekt over zo’n 25 kilometer, precies op de grens van de departementen Puy de Dôme en Loire.

In vroeger tijden heette deze provincie Forez, vandaar de naam van de bergtoppen die je hier aantreft: Monts du Forez. De hoogste top van het gebied is de Pierre-sur-Haute die reikt tot ruim 1.600 meter. Aan de flanken van deze berg vind je een klein skigebied, Chalmazel. Je moet bij helder weer absoluut naar de top wandelen, want hiervandaan heb je een overweldigend uitzicht. Je kunt meer dan 200 kilometer ver kijken, en onder meer de Mont-Blanc in het oosten en de toppen van de Auvergne in het westen zien liggen.

Maar interessanter voor natuurliefhebbers: rondom de berg ligt op een hoogte van ongeveer 1.400 meter een vlakte die bekend staat onder de naam Hautes Chaumes, wat zoiets betekent als hoge weidegebieden. Een uitgestrekt veenlandschap, met heide en graslanden waar je verdwaalde groepjes schapen kunt zien staan. Lang geleden was dit het gebied waar de boeren uit de valleien met hun families de tijd vanaf het late voorjaar tot aan de eerste sneeuw doorbrachten, om hier de kuddes te weiden.

Het is een vrij onherbergzame streek, met vaak flinke regenbuien en lage temperaturen, met maar liefst gemiddeld 200 dagen vorst. Ook ligt er zes tot acht maanden van het jaar sneeuw. Vanwege die omstandigheden is de vegetatie dan ook sub-alpien, met bijvoorbeeld veel brem en bessen. Wanneer je geluk hebt kun je bovendien de zwarte specht voorbij zien komen wippen, of toch in elk geval zijn geklop op de boomstammen horen. Maar ook buizerds en leeuweriken bevolken het kale landschap.

Van de melk die afkomstig is van de weides op de hoogvlaktes in deze streek wordt de bekende Fourme d’Ambert gemaakt, en ook wel de minder bekende Fourme de Montbrison. Leuke stadjes in de buurt zijn Ambert, in het westen, en Montbrison, in het oosten, de naamgevers van de beide kazen. In die laatste vind je bijvoorbeeld de Quais du Vizézy, de kades langs het riviertje Vizézy, met enkele charmante stenen bruggetjes.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.