Monts du Forez
Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Hautes Chaumes du Forez: onherbergzame hoogvlakte aan de rand van het Centraal Massief

Frankrijk zit vol met onbekende plekjes, waar je zomaar aan voorbij kunt rijden. Regelmatig licht ik er op mijn blog Frankrijk Puur enkele voor je uit. Vandaag is het de beurt aan een bijzonder gebied dat zich uitstrekt over zo’n 25 kilometer, precies op de grens van de departementen Puy de Dôme en Loire.

In vroeger tijden heette deze provincie Forez, vandaar de naam van de bergtoppen die je hier aantreft: Monts du Forez. De hoogste top van het gebied is de Pierre-sur-Haute die reikt tot ruim 1.600 meter. Aan de flanken van deze berg vind je een klein skigebied, Chalmazel. Je moet bij helder weer absoluut naar de top wandelen, want hiervandaan heb je een overweldigend uitzicht. Je kunt meer dan 200 kilometer ver kijken, en onder meer de Mont-Blanc in het oosten en de toppen van de Auvergne in het westen zien liggen.

Maar interessanter voor natuurliefhebbers: rondom de berg ligt op een hoogte van ongeveer 1.400 meter een vlakte die bekend staat onder de naam Hautes Chaumes, wat zoiets betekent als hoge weidegebieden. Een uitgestrekt veenlandschap, met heide en graslanden waar je verdwaalde groepjes schapen kunt zien staan. Lang geleden was dit het gebied waar de boeren uit de valleien met hun families de tijd vanaf het late voorjaar tot aan de eerste sneeuw doorbrachten, om hier de kuddes te weiden.

Het is een vrij onherbergzame streek, met vaak flinke regenbuien en lage temperaturen, met maar liefst gemiddeld 200 dagen vorst. Ook ligt er zes tot acht maanden van het jaar sneeuw. Vanwege die omstandigheden is de vegetatie dan ook sub-alpien, met bijvoorbeeld veel brem en bessen. Wanneer je geluk hebt kun je bovendien de zwarte specht voorbij zien komen wippen, of toch in elk geval zijn geklop op de boomstammen horen. Maar ook buizerds en leeuweriken bevolken het kale landschap.

Van de melk die afkomstig is van de weides op de hoogvlaktes in deze streek wordt de bekende Fourme d’Ambert gemaakt, en ook wel de minder bekende Fourme de Montbrison. Leuke stadjes in de buurt zijn Ambert, in het westen, en Montbrison, in het oosten, de naamgevers van de beide kazen. In die laatste vind je bijvoorbeeld de Quais du Vizézy, de kades langs het riviertje Vizézy, met enkele charmante stenen bruggetjes.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant