Haut Verdon
Alpes-de-Haute-ProvenceProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Haut Verdon: prachtig dal tussen Alpen en Provence

Mooie dorpjes, wonderschone natuur, ideaal gelegen tussen de hoge bergen van de Mercantour en het glooiende landschap van de Provence. Het dal Haut Verdon, ook wel Val d’Allos genoemd, heeft alles voor een vakantie die je nog lang zal bijblijven. Of je nu van bergwandelen, relaxen, cultuur of sport houdt. De zes bergdorpen in het dal hebben elk hun eigen verhaal, maar met een gemeenschappelijke deler: de rivier de Verdon, die als een blauwe ader door het dal stroomt.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Wil je ook het dal van de Haut-Verdon verkennen? Dan heb je misschien wat aan deze tips!

Hier, in deze vallei, is de plek waar de beroemde rivier de Verdon haar oorsprong vindt. Het dal profiteert van de zuidelijke ligging, want de zon schijnt er overvloedig. Maar ondanks die zuidelijke ligging biedt het dal ook plaats aan een van de grootste skigebieden in dit deel van de Franse Alpen. In de winter kun je boven het dorp Allos je hart ophalen in de skidorpen Le Seignus d’Allos en La Foux d’Allos.

Maar ook aan de strengste winters komt een eind, en rond half mei heeft de krachtige zon de grootste sneeuwlagen al doen smelten. Vanaf dat moment gaat ook de bergpas Col d’Allos weer open en is het dal vanuit het noorden weer te bereiken. Wat kom je zoal tegen, wanneer je het dal vanuit noordelijke richting, vanaf Barcelonnette, komt binnenrijden?

Allos

Het dorp Allos is eeuwenoud. In het dorp vind je nog de resten van middeleeuwse versterkingen, en een toren uit de twaalfde of dertiende eeuw. De kerk, Notre-Dame-de-Valvert, stamt eveneens uit de dertiende eeuw. Dat is niet het enige religieuze bouwwerk. In de zestiende eeuw kreeg het dorp en de streek eromheen de bijnaam ‘land van 32 kapelletjes’, en veel van die kapellen zijn nog terug te vinden.

Lac d’Allos

Net ten zuiden van het dorp Allos vind je de afslag naar het Lac d’Allos. Dit meer is een bekende toeristische trekpleister. Het gaat om het grootste natuurlijke bergmeer van Europa. Vanaf de twee parkeerplaatsen aan het eind van de bergweg omhoog kun je naar het meer toelopen, en wanneer je dat doet zul je verrast worden door het prachtige paradijselijke uitzicht dat je er hebt. In de zomer is het een groene oase te midden van de rotsen, in de winter wordt het meer bedekt door een flinke laag sneeuw, wat weer een ander bijzonder mooi effect heeft.

Colmars-les-Alpes

Een grote bezienswaardigheid in Haut Verdon is het vestingstadje Colmars-les-Alpes. Eeuwen geleden werden hier vestingwerken opgetrokken om weerstand te kunnen bieden aan de vele invasies van vijandige troepen. Dat heeft echter niet weerhouden dat het stadje in de loop der tijd verschillende keren werd geplunderd en met de grond gelijkgemaakt. In de zeventiende eeuw werden de vestingwerken gebouwd naar de ideeën van de bekende architect Vauban. Colmars was echt een militaire stad, rondom liggen ook nog enkele forten en militaire bouwwerken, zoals een kazerne en een kruithuis. Wanneer je bent uitgekeken op het stadje, loont het ook nog de moeite om een bezoekje te brengen aan de Cascade de la Lance, een indrukwekkende waterval, iets ten zuidoosten van Colmars.

Aan de zuidkant van het dal, dat hier wat breder is, heb je een mooi uitzicht op de hoge toppen in het noorden.

Het dal uit

Bij Colmars kun je de bergpas oversteken naar het dal van Entraunes, of verder naar het zuiden rijden in de richting van Thorame-Haute en Thorame-Basse, de laatste twee dorpjes van de Haut-Verdon. Vervolgens bereik je al snel Saint-André-les-Alpes, vanwaar je de loop van de Verdon verder kunt volgen in de richting van Castellane.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant