Haut-Languedoc
AudeHéraultOccitanieTarn

Haut-Languedoc in Zuid-Frankrijk: wandelen door ongerepte natuur en leuke dorpjes

Op de grens van de departementen Tarn, Aude en Hérault, tussen Castres en Montpellier, ligt een uitgestrekt natuurgebied met glooiende bossen, diepe meren, een ruig gebergte en lieflijke wijngaarden. Welkom in het natuurgebied van de Haut-Languedoc. Een relatief onontdekte streek die boordevol zit met leuke dorpen, eeuwenoude cultuur en kilometerslange wandelpaden.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar de Haut-Languedoc? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc bestaat uit zeven gebieden met elk hun eigen karakter. Zo vind je in het westen de Montagne Noire met de donkere bossen en daarboven de Sidobre bekend vanwege de bijzonder gevormde rotsen. Vervolgens kom je wanneer je naar het oosten gaat de Monts de Lacaune tegen, met daaronder het Plateau des Lacs en in het zuiden de Vignes et Vallées, en tot slot in het oosten het Massif du Caroux en de Monts d’Orb. Hieronder vind je enkele van mijn favoriete plekken in deze streek, van west naar oost.

Montagne Noire

Montagne Noire
Montagne Noire bij Mazamet

Ten zuiden van Mazamet ligt een uitgestrekt bosgebied met verborgen valleien, ideaal voor het maken van een mooie roadtrip of lange wandelingen. Niet te missen is een bezoek aan de Cascade de Cubserviès, een fraaie waterval. Voor weidse uitzichten kun je terecht op de hoogste top van het gebied, de Pic de Nore, die ook met de auto bereikbaar is. Verder mag natuurlijk een uitstapje naar het nabijgelegen Carcassonne ook niet ontbreken, als je in de Montagne Noire met vakantie bent. De Montagne Noire bevindt zich op de scheidingslijn tussen het mediterrane en het Atlantische klimaat, je vindt er dan ook een grote rijkdom en verscheidenheid aan planten en bomen.

Sidobre

De onbekende streek Sidobre is fascinerend en uniek dankzij de fraai gevormde granieten rotsblokken en chaos rocheux (rotsvelden) die op diverse plekken te zien zijn. Je kunt ze het best wandelend verkennen, zoals bij La rivière des rochers en op het Sentier des Merveilles, ten westen van het plaatsje Brassac.

Monts de Lacaune

Lacaune

Rondom het levendige stadje Lacaune liggen de Monts de Lacaune: een groene, heuvelachtige en weelderige streek met mooie mountainbike- en wandelpaden. In de bossen ten zuiden van Lacaune kun je je hart ophalen met wandelingen door de bossen. Liefhebbers van geschiedenis zullen de vele menhirs en andere prehistorische overblijfselen waarderen. Het zestig kilometer lange Circuit des statues-menhirs leidt langs deze bezienswaardigheden.

Plateau des Lacs

Plateau des Lacs

Daal je naar het zuiden af, dan arriveer je op het Plateau des Lacs, met het Lac du Laouzas, het Lac de la Raviège, het Lac de Vesoles en het Lac des Saints Peyres. Daartussen ligt een historisch dorp, La Salvetat-sur-Agout, dat de moeite van het verkennen waard is. Door het oude centrum voert een wandelroute langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Het Lac de Vésoles en het Lac des Saints Peyres zijn het meest ongerept, rondom de meren lopen diverse wandelroutes door de groene natuur. Voor watersport (zwemmen, vissen, kanoën, waterfietsen) kun je terecht bij de andere twee meren.

Vignes et Vallées

Vignes et Vallées

Aan de zuidoostkant van het natuurpark van de Haut-Languedoc heerst een mediterraan klimaat. De hellingen in de vallei van de Orb zijn dan ook uitermate geschikt voor wijnbouw. De bekendste wijn hier komt uit de omgeving van Saint-Chinian. Maar ook rondom de andere dorpen zijn mooie wijngaarden te ontdekken. Een van de hoogtepunten is het eeuwenoude dorp Olargues, waar je door de nauwe straatjes kunt slenteren, op zoek naar sporen van de lange geschiedenis.

Caroux

Caroux

De bekendste en hoogste bergtop van de Haut-Languedoc is de Mont Caroux. Deze berg heeft een hoogte van 1091 meter en is vanuit het dal via een inspannende wandeling te beklimmen. Net naast de Caroux ligt een indrukwekkende rivierkloof, de Gorges d’Héric. Deze kloof kun je alleen wandelend of fietsend verkennen. In de zomer is het ook een mooie plek om te relaxen aan de rand van het water, of in het water. Ten westen van het sfeervolle dorp Saint-Gervais-sur-Mare vind je verder ook nog een mooi, ruig gebied. Hier loopt onder meer het wandelpad van de pelgrimsroute naar Santiago. Het bestaat uit onherbergzame, kale en rotsachtige bergkammen met weidse uitzichten.

Monts d’Orb

Avène-les-Bains
Avène-les-Bains

Centraal in de Monts d’Orb ligt het kuuroord Avène-les-Bains. In de streek ligt de bron van de rivier de Orb, die zijn weg door de Haut-Languedoc zoekt alvorens in de vlakte bij Béziers uit te komen en te eindigen in de Middellandse Zee. Het is een ontoegankelijke streek, waar maar een beperkt aantal wegen doorheen leiden. Verder is het het domein van bossen, afgelegen valleien en kleine gehuchten. Niet te missen is de Chapelle Saint-Georges bij Lunas, de ruïne van een kapel uit de negende of tiende eeuw, een van de weinige overblijfselen van pre-romaanse bouwkunst, in de visigotische stijl.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant