Aan de westkant van de Queyras, tussen Briançon en Embrun, ligt het stadje Guillestre. In vroeger tijden een strategische plek aan de grens tussen Frankrijk en Italië. In het gezellige plaatsje is een deel van de eeuwenoude ommuringen bewaard gebleven en het centrum staat vol met zorgvuldig gerestaureerde huizen uit met name de zestiende tot achttiende eeuw.
Zelf op weg naar Guillestre? Misschien heb je dan wat aan deze tips!
Guillestre is de naamgever van de streek Guillestrois, die ingeklemd ligt tussen de Queyras en de Écrins. Het stadje zelf dankt de naam weer aan de Guil, een riviertje dat op de flanken van de Mont Viso ontspringt. Het ligt op een strategisch punt, tussen Embrun en Briançon, en vormt in de wintermaanden de enige toegang tot de Queyras, wanneer de hoge bergpassen afgesloten zijn. We bezoeken Guillestre tijdens ons verblijf in de Queyras. Allereerst lopen we het Office de Tourisme aan de rand van het centrum binnen, voor een plattegrond en rondwandeling door het historische plaatsje. Op het pleintje voor het toerismebureau valt het oog direct op de rode marmeren tegels. Guillestre staat namelijk bekend om het marmer dat hier dichtbij op een berghelling gewonnen wordt. Geologisch gezien is het trouwens geen marmer maar kalksteen, wat je kunt zien aan de vele fossielen die er in het ‘marbre rose de Guillestre‘ te zien zijn. Op de trap voor het VVV-kantoor kun je bijvoorbeeld een grote ammoniet in het gesteente ontdekken.
Tour d’Eygliers
Onze wandeling door Guillestre beginnen we bij de Tour d’Eygliers, de overblijfselen van een middeleeuwse toren die deel uitmaakte van de versterkingen die in de veertiende eeuw door de bisschop van Embrun werden aangelegd. In totaal gaven zes poorten toegang tot de versterkte stad, waarvan er tegenwoordig nog vijf zichtbaar zijn.
Via het Place Albert, een plein met aan weerszijden enkele leuke winkeltjes, bereiken we de kerk, die uit de elfde eeuw stamt en in de zestiende eeuw flink werd uitgebreid in Lombardische stijl. Opvallend is het mooie voorportaal, dat geflankeerd wordt door twee leeuwen die het goede en het slechte voorstellen en twee massieve pilaren ondersteunen. Op meer plekken in de Queyras vind je van dit soort leeuwen bij de entrée van de kerk, zoals in Saint-Véran. In het voorportaal zijn nog de restanten van fresco’s te zien en aan de deur zit een massief ijzeren slot met sculpturen die de aartsbisschop, graaf van Guillestre, moeten verbeelden.
Tot slot lopen we ook nog naar het Place du Portail achter de kerk. In vroeger tijden stond hier een imposant kasteel. Dit werd in de achttiende eeuw door de Savoyards vernietigd. Dit zorgde er onder meer voor dat besloten werd tot de bouw van het verderop gelegen fort Mont Dauphin.
Omgeving
Naast Mont Dauphin is er in de omgeving van Guillestre nog meer te ontdekken. Zo reden we even langs Plan de Phazy en maakten we een korte wandeling naar de Fontaine Pétrifiante. Bij Plan de Phazy vind je warmwaterbronnen waar je kosteloos gebruik van kunt maken. De Fontaine Pétrifiante is een ander geologisch fenomeen. Het gaat namelijk om een bron waarvan het water bijzondere witte kalksteenafzettingen heeft gevormd. Je bereikt deze plek via een korte wandeling net buiten Guillestre. Plan de Phazy bevindt zich direct naast een parkeerplaats iets verderop.