Gruissan, kustplaatsje tussen zoutvelden en wijngaarden

Cultuur en strand combineren? Dat kan heel goed in het Zuid-Franse plaatsje Gruissan, aan de kust ten oosten van Narbonne. Ik ontdekte de straatjes van dit eeuwenoude dorp, gebouwd rondom een kasteel, en nam er een duik in de Middellandse Zee op een van de uitgestrekte stranden.

Al duizenden jaren wonen er mensen in de omgeving van Gruissan. Eind negentiende eeuw werden vlakbij het plaatsje in de grotte de la Crouzade prehistorische overblijfselen gevonden, zoals pijlpunten en botten van dieren. In het dorp Gruissan zelf zijn de ruïnes van het kasteel de oudste bebouwing. Voor het eerst duikt de naam van dit kasteel op in een elfde eeuws document. Maar al sinds de Romeinse tijd is de rots waarop het kasteel staat waarschijnlijk een belangrijk punt in de verdediging van het tien kilometer verderop gelegen Narbonne, zo denken de historici.

Gruissan

Gruissan

Gruissan

Gruissan
De zoutvelden bij Gruissan

Rond het kasteel ontstond in de middeleeuwen een dorp. De bewoners zochten bij het kasteel op de vijfendertig meter hoge rots bescherming tegen rondtrekkende piraten die de Middellandse Zee onveilig maakten. Na de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw bleef het dorp verwoest achter. Op de orders van kardinaal Richelieu werd het kasteel in de zeventiende eeuw verlaten, en sindsdien diende het als steengroeve voor de inwoners van Gruissan. Onder meer de kerk werd gebouwd met stenen die van het kasteel afkomstig waren. De meeste van de muren zijn daardoor verdwenen. De tour Barberousse is het enige van het kasteel dat nog overeind staat: een halve toren van zo’n tien meter hoog.

Kustplaats

Gruissan is een gezellig toeristisch plaatsje, dat geklasseerd is als een van de Plus beaux villages de France. Vooral de hoofdstraat van het dorp, de Rue Espert, zit vol met restaurantjes en leuke winkeltjes. Bijzonder is dat het dorp helemaal om het kasteel heen gebouwd is, en je dus rondom kan lopen. Een aanrader is het om even een stukje over de kade van het Étang de Gruissan te lopen, ten noorden van het kasteel. Als je geluk hebt zie je misschien ook nog wat flamingo’s die hier in de omgeving veel voorkomen.

Dat geluk heb ik niet, dus besluit ik om het strand van Gruissan eens op te zoeken. Daarvoor heb je twee opties, ofwel de kant van Port la Nouvelle op, richting het oosten en zuidoosten, ofwel de stranden richting het noordoosten. Wanneer je ervoor kiest om de stranden aan het zuiden van Gruissan op te zoeken kom je ook nog langs een leuk gebied met zoutvelden. Hier wordt al eeuwenlang zout geproduceerd, in een vlak gebied tussen zee en wijngaarden die tegen de hellingen aan liggen. Zelf ga ik naar het strand aan de noordoostkant, Plage de Mateille. Je zit hier aan de voet van het heuvelachtige massif de la Clape, een mooi wandelgebied met naaldbomen, kalkrotsen, kleine ravijnen en vergezichten richting Narbonne en de zee. Later die dag loop ik hier een mooie route richting de gouffre de l’Œil Doux, een zinkgat met water erin.

Omgeving

Het dorp is een leuke uitvalsbasis voor een zonnige vakantie. Je vindt er rustige stranden, maar zit er ook snel in de stad Narbonne en het achterland. Verken bijvoorbeeld de indrukwekkende Corbières-streek, met wijngaarden en katharenkastelen. Of ga een dagje naar het safaripark bij Sigean. En zelfs het middelgebergte van de Haut-Languedoc is op rijafstand!

Gruissan

Gruissan

Gruissan

Gruissan

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.