Grotte de Villars, unieke grot in het noorden van de Dordognestreek

Ik ben al in meerdere grotten in Frankrijk geweest, maar telkens vind ik het weer bijzonder. Je daalt af in een onbekende wereld, van de buitenwereld afgesloten, op ontdekkingstocht door donkere en smalle gangen, op zoek naar de mooiste natuurverschijnselen of de sporen van prehistorische kunstenaars. In de Grotte de Villars vind je beide, zowel rotstekeningen als grillige vormen van kalksteen. Daarmee is het een unieke grot in de Dordognestreek!

Het leuke van een bezoek aan de Grotte de Villars is ook dat het niet alleen om de grot gaat. Er is een bezoekerscentrum met onder meer een voorstelling van een documentaire die je meer vertelt over de ontdekking van de grot en voordat je de grot bezoekt kun je een kijkje nemen in een ‘prehistorische tuin’. In deze tuin is een wandelpad uitgezet met links en rechts een blik op de flora en fauna die je hier in de prehistorie aantrof. Op diverse plekken op het terrein staan levensgrootte beelden van de dieren die hier leefden, zoals bizons en supergrote herten.

Vrijwel ieder uur vertrekt er een rondleiding door de grot, het tijdstip krijg je te horen bij aanschaf van je ticket. Je gaat vervolgens op de afgesproken tijd naar de opening van de grot, waar je wordt opgewacht door een gids die je meeneemt in de bijzondere ondergrondse wereld.

Ontdekking

De grot van Villars werd in 1953 ontdekt door een groepje speleologen. Het was winter, ze zagen een damp uit de aarde opstijgen en wisten dat er meer moest zijn. De temperatuur in grotten is het hele jaar door min of meer constant, en daarom laten ze zich juist in de winter zo goed ontdekken. Ze gingen naar binnen en vonden de mooiste vormen in het gesteente. Het was toen nog niet meteen duidelijk hoe groot het complex was. Inmiddels is meer dan 13 kilometer aan grot ontdekt. Zo’n vijf jaar na de ontdekking kwam er nog een grote vondst: de grot bevat ook prehistorische rotstekeningen.

Omdat deze grot van een bijzonder gesteente is waar kalkhoudend water makkelijk doorheen kan sijpelen, zijn de rotstekeningen minder goed bewaard gebleven dan in andere grotten in de Dordognestreek. Veel ervan zijn in de loop der tijd bedekt met een laagje kalksteen en ook hebben stalactieten en stalagmieten de rotstekeningen soms onherkenbaar verminkt.

Tijdens de tour door de grot krijg je een klein deel van het totale aantal rotstekeningen te zien. Maar wel meteen de meest bijzondere, die van een bizon met een mens ertegenover. In de prehistorische kunst werden mensen niet vaak afgebeeld, dus de vondst van deze tekening was des te unieker!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.