DordogneNouvelle-Aquitaine

Grotte de Villars, unieke grot in het noorden van de Dordognestreek

Ik ben al in meerdere grotten in Frankrijk geweest, maar telkens vind ik het weer bijzonder. Je daalt af in een onbekende wereld, van de buitenwereld afgesloten, op ontdekkingstocht door donkere en smalle gangen, op zoek naar de mooiste natuurverschijnselen of de sporen van prehistorische kunstenaars. In de Grotte de Villars vind je beide, zowel rotstekeningen als grillige vormen van kalksteen. Daarmee is het een unieke grot in de Dordognestreek!

Het leuke van een bezoek aan de Grotte de Villars is ook dat het niet alleen om de grot gaat. Er is een bezoekerscentrum met onder meer een voorstelling van een documentaire die je meer vertelt over de ontdekking van de grot en voordat je de grot bezoekt kun je een kijkje nemen in een ‘prehistorische tuin’. In deze tuin is een wandelpad uitgezet met links en rechts een blik op de flora en fauna die je hier in de prehistorie aantrof. Op diverse plekken op het terrein staan levensgrootte beelden van de dieren die hier leefden, zoals bizons en supergrote herten.

Vrijwel ieder uur vertrekt er een rondleiding door de grot, het tijdstip krijg je te horen bij aanschaf van je ticket. Je gaat vervolgens op de afgesproken tijd naar de opening van de grot, waar je wordt opgewacht door een gids die je meeneemt in de bijzondere ondergrondse wereld.

Ontdekking

De grot van Villars werd in 1953 ontdekt door een groepje speleologen. Het was winter, ze zagen een damp uit de aarde opstijgen en wisten dat er meer moest zijn. De temperatuur in grotten is het hele jaar door min of meer constant, en daarom laten ze zich juist in de winter zo goed ontdekken. Ze gingen naar binnen en vonden de mooiste vormen in het gesteente. Het was toen nog niet meteen duidelijk hoe groot het complex was. Inmiddels is meer dan 13 kilometer aan grot ontdekt. Zo’n vijf jaar na de ontdekking kwam er nog een grote vondst: de grot bevat ook prehistorische rotstekeningen.

Omdat deze grot van een bijzonder gesteente is waar kalkhoudend water makkelijk doorheen kan sijpelen, zijn de rotstekeningen minder goed bewaard gebleven dan in andere grotten in de Dordognestreek. Veel ervan zijn in de loop der tijd bedekt met een laagje kalksteen en ook hebben stalactieten en stalagmieten de rotstekeningen soms onherkenbaar verminkt.

Tijdens de tour door de grot krijg je een klein deel van het totale aantal rotstekeningen te zien. Maar wel meteen de meest bijzondere, die van een bizon met een mens ertegenover. In de prehistorische kunst werden mensen niet vaak afgebeeld, dus de vondst van deze tekening was des te unieker.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant