Op zoek naar honderdduizend soldaatjes in de Grotte de Trabuc bij Anduze

Grotten, je hebt ze in Frankrijk in alle soorten en maten. Met name in de kalkstenen bergen en heuvels in de zuidelijke helft van het land zijn er vele tientallen die het bezoeken waard zijn. Sommigen vanwege de prehistorische rotstekeningen, anderen vanwege de grillige vormen die door de invloed van het water in de loop der tijd zijn uitgesleten of juist opgebouwd. In de Grotte de Trabuc bij Anduze is er nog een reden voor een bezoek: een wereldwijd uniek fenomeen, waarvan wetenschappers nog altijd de oorzaak niet helemaal achterhaald hebben. Middenin de berg vind je een vlakte met duizenden piepkleine stenen pilaartjes. Wanneer je je ogen half dichtknijpt en je verbeelding aan het werk zet, lijken het net duizenden kleine soldaatjes die een aanval uitvoeren op de Chinese Muur…

Eerst iets over de naam. Want de Grotte de Trabuc heeft zijn naam te danken aan de trabucaires die hier enkele eeuwen geleden de streek onveilig maakten, struikrovers en smokkelaars. Ze zochten hun toevlucht in dit soort grotten. Deze specifieke grot heeft als voordeel dat er slechts een nauwe ingang vanaf de kant van de rivier is, makkelijk te verdedigen dus. De ingang waar je als bezoeker door komt is pas later uitgehakt in de rotsen. Overigens zijn er ook sporen gevonden van bewoning in de prehistorie, dus al veel eerder had men deze strategische plek ontdekt.

De Grotte de Trabuc ligt op ongeveer een kwartier rijden van Anduze. Het is tegen het middaguur op een warme junidag als we op de parkeerplaats van de grot aankomen. De temperatuur in de Grotte de Trabuc ligt het hele jaar door stabiel rond de 14 graden. Hoewel het dus buiten heerlijk warm is, gaat er toch een jas mee naar binnen. Op de website van de grot lazen we dat er op gezette tijden gedurende de dag rondleidingen worden gegeven. Maar wanneer we naar binnen lopen en informeren, blijkt dat het bezoek vandaag vrij is. Voorzien van een audiotour duiken we dus de grot in. Het is niet druk, slechts een handjevol mensen komen we tegen tijdens de bezichtiging.

De audiotour leidt ons op een grappige manier de grot door, en geeft veel interessante weetjes en informatie over de geologische processen die de grot in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. Op de route staan her en der nummerbordjes, en wanneer je het nummer op het apparaatje invoert krijg je de bijbehorende info. Altijd al willen weten hoe stalactieten en stalagmieten gevormd worden, en wat het verschil is tussen de twee? Of waarom je in de grot vaak bassins met water ziet die afgebakend zijn door een dun strookje kalksteen? Dat en meer komen we te weten tijdens de tour. En ondertussen kijken we onze ogen uit naar de vreemde vormen en verschijnselen, die vaak op een bijzondere manier verlicht zijn zodat ze er nog meer uitspringen.

Tegen het eind van de route wordt de grot wat smaller, en vervolgens staan we bij een van de hoogtepunten: de duizenden kleine kalksteenpilaartjes, heel dicht op elkaar. Spannende muziek geeft dit gedeelte van de grot een eigenaardige uitstraling. Inderdaad een uniek fenomeen dat je gezien moet hebben wanneer je in de buurt bent!

De wandeling door de Grotte de Trabuc neemt ongeveer een uur in beslag. Bij de informatiebalie kun je daarnaast ook een langere tour boeken, waarbij je nog veel verder de grot in gaat, onder begeleiding van een gids.

Meer informatie over de Grotte de Trabuc vind je op deze website.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant