Op zoek naar honderdduizend soldaatjes in de Grotte de Trabuc bij Anduze

Grotten, je hebt ze in Frankrijk in alle soorten en maten. Met name in de kalkstenen bergen en heuvels in de zuidelijke helft van het land zijn er vele tientallen die het bezoeken waard zijn. Sommigen vanwege de prehistorische rotstekeningen, anderen vanwege de grillige vormen die door de invloed van het water in de loop der tijd zijn uitgesleten of juist opgebouwd. In de Grotte de Trabuc bij Anduze is er nog een reden voor een bezoek: een wereldwijd uniek fenomeen, waarvan wetenschappers nog altijd de oorzaak niet helemaal achterhaald hebben. Middenin de berg vind je een vlakte met duizenden piepkleine stenen pilaartjes. Wanneer je je ogen half dichtknijpt en je verbeelding aan het werk zet, lijken het net duizenden kleine soldaatjes die een aanval uitvoeren op de Chinese Muur…

Eerst iets over de naam. Want de Grotte de Trabuc heeft zijn naam te danken aan de trabucaires die hier enkele eeuwen geleden de streek onveilig maakten, struikrovers en smokkelaars. Ze zochten hun toevlucht in dit soort grotten. Deze specifieke grot heeft als voordeel dat er slechts een nauwe ingang vanaf de kant van de rivier is, makkelijk te verdedigen dus. De ingang waar je als bezoeker door komt is pas later uitgehakt in de rotsen. Overigens zijn er ook sporen gevonden van bewoning in de prehistorie, dus al veel eerder had men deze strategische plek ontdekt.

De Grotte de Trabuc ligt op ongeveer een kwartier rijden van Anduze. Het is tegen het middaguur op een warme junidag als we op de parkeerplaats van de grot aankomen. De temperatuur in de Grotte de Trabuc ligt het hele jaar door stabiel rond de 14 graden. Hoewel het dus buiten heerlijk warm is, gaat er toch een jas mee naar binnen. Op de website van de grot lazen we dat er op gezette tijden gedurende de dag rondleidingen worden gegeven. Maar wanneer we naar binnen lopen en informeren, blijkt dat het bezoek vandaag vrij is. Voorzien van een audiotour duiken we dus de grot in. Het is niet druk, slechts een handjevol mensen komen we tegen tijdens de bezichtiging.

De audiotour leidt ons op een grappige manier de grot door, en geeft veel interessante weetjes en informatie over de geologische processen die de grot in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. Op de route staan her en der nummerbordjes, en wanneer je het nummer op het apparaatje invoert krijg je de bijbehorende info. Altijd al willen weten hoe stalactieten en stalagmieten gevormd worden, en wat het verschil is tussen de twee? Of waarom je in de grot vaak bassins met water ziet die afgebakend zijn door een dun strookje kalksteen? Dat en meer komen we te weten tijdens de tour. En ondertussen kijken we onze ogen uit naar de vreemde vormen en verschijnselen, die vaak op een bijzondere manier verlicht zijn zodat ze er nog meer uitspringen.

Tegen het eind van de route wordt de grot wat smaller, en vervolgens staan we bij een van de hoogtepunten: de duizenden kleine kalksteenpilaartjes, heel dicht op elkaar. Spannende muziek geeft dit gedeelte van de grot een eigenaardige uitstraling. Inderdaad een uniek fenomeen dat je gezien moet hebben wanneer je in de buurt bent!

De wandeling door de Grotte de Trabuc neemt ongeveer een uur in beslag. Bij de informatiebalie kun je daarnaast ook een langere tour boeken, waarbij je nog veel verder de grot in gaat, onder begeleiding van een gids.

Meer informatie over de Grotte de Trabuc vind je op deze website.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.