Grotte de la Devèze
HéraultOccitanie

Tip in de Hérault: Grotte de la Devèze

Midden in het dorpje Courniou in de Hérault ligt de ingang van een bijzondere grot, de Grotte de la Devèze. In de volksmond ook wel bekend als Palais de la Fileuse de verre, oftewel paleis van de glasspinster. Die naam dankt het aan een bijzondere verstening die je er kunt zien, die wel wat lijkt op een glasspinster of glasblaaster. De grot is sinds 1933 te bezichtigen, en nog altijd zijn de rotsen en openingen rondom nog niet helemaal in kaart gebracht. Met een bezoek aan de grot duik je diep onder in een bijzondere wereld van kristallen en opmerkelijk gevormde kalkrotsen.

De ontdekking van de grot gaat terug tot 1886. De opening werd gevonden tijdens de aanleg van de spoorlijn door het dal van Courniou, van Mazamet naar Bédarieux, tegenwoordig een mooie fietsroute. Deze bevindt zich zeven meter boven de grot, in de rotswand tegenover het oude station. Tegenwoordig kun je twee van de drie etages van de grot bezoeken. De onderste is alleen toegankelijk voor speleologen.

Een bezoek aan de grot gaat onder leiding van een gids, die je alles vertelt over wat je onderweg allemaal tegenkomt. Je ontdekt naast stalactieten en stalagmieten ook allerlei andere bijzonder gevormde afzettingen van kalk, waar vaak de mooiste figuren in te ontdekken zijn. Ook kom je meer te weten over de manier waarop de diverse rotsen, kristallen en vormen tot stand zijn gekomen. Een wandeling door de grot duurt ongeveer een uur. Je moet wel een beetje goed ter been zijn, want de afsluiting van de grot wordt gevormd door een lange trap van zo’n 200 treden, die je weer boven de grond brengt.

Daar aangekomen, kun je nog een blik werpen in het kleine museum dat is ingericht in het bezoekerscentrum van de grot. Hier kom je meer te weten over de prehistorie en archeologische vondsten in de omgeving.

Bekijk de website van de grot voor informatie over toegangsprijzen en openingstijden.

De
De ‘fileuse de verre’
Grotte de la Devèze

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant