Grotte de Choranche
Auvergne-Rhône-AlpesIsère

Grotte de Choranche, bijzonder plekje in de Vercors

De Vercors zit vol met leuke verrassingen. Het middelgebergte aan de westkant van de Alpen bestaat voornamelijk uit kalksteen. Dat betekent, net als bij andere kalkstenen plateaus in Frankrijk, dat er ook veel grotten in het gebied zijn te vinden. Het water dat in hoger gelegen gebieden valt, sijpelt door de grond heen en slijt daarbij langzaam allerlei grotten en holtes uit. In de loop der tijd ontstaan daardoor ook de meest bijzondere vormen, vanwege de afzettingen die door het kalkrijke water gevormd worden.

De Grotte de Chorance bevindt zich in het dal van de Bourne, vlak bij het plaatsje Choranche. Nadat we eerder op de dag het kleurrijke dorp Pont-en-Royans verkend hebben, aan de ingang van het dal van de Bourne, is het nu tijd om de warmte van de zomer achter ons te laten en een koude wereld binnen te duiken. Want hoewel het buiten gewoon rond de dertig graden is, is het onder de grond slechts een graad of veertien.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd deze grot voor het eerst in de moderne tijd betreden en verkend. Nog steeds worden er regelmatig nieuwe gangen in het ondergrondse netwerk verkend. Inmiddels is er al meer dan dertig kilometer ontdekt door speleologen. Zover komen we vandaag echter niet. Het bezoek aan de grot bestaat uit een rondleiding van ongeveer een uur, die je enkele van de hoogtepunten laat zien.

Stalactietrietjes

We volgen onze gids over een makkelijk begaanbaar pad langs de mooiste kalkstenen vormen en afzettingen, langs ondergrondse waterstromen en meren, en worden ondertussen bijgepraat over de bijzonderheden van deze grot. Het meest opvallend is de aanwezigheid van duizenden hele smalle holle stalactieten. Deze worden ook wel stalactietrietjes genoemd en zijn vrij uniek voor de Grotte de Choranche, je vindt ze niet op zulke grote schaal in de meeste andere grotten. De rietjes groeien vrij langzaam, enkele centimeters per eeuw.

Een andere bijzonderheid van de grot is dat er een soort salamanders te bewonderen zijn die alleen in grotten voorkomen, ook wel de grottenolm genoemd. Ze komen hier niet van nature voor, de grot doet mee aan een programma voor het behoud van deze diersoort. De diertjes leven niet vrij in het water van de grot maar worden in aquaria gehouden die in de grot staan opgesteld.

Bijna aan het eind van de rondwandeling door de grot kom je in een supergrote zaal waar een licht- en geluidsvoorstelling wordt gegeven. Dit vormt een mooi sluitstuk van de ontdekkingstocht door de donkere wereld van de Grotte de Choranche. Heb je na het bezoeken van de grot nog energie en zin om verder te gaan, dan kun je vanaf de ingang van de grot nog doorlopen naar een groot ondergronds meer en een waterval., iets verderop in het dal. Ook kun je nog verder doorlopen naar de Grotte de Balme Rousse, een gratis te bezichtigen kleine grot met roze bassins.

Praktisch

De grot is het hele jaar geopend. Op vaste tijdstippen worden rondleidingen gegeven, je loopt dan in middelgrote groepen door de grot heen. De grot is ook met rolstoel toegankelijk. Bekijk voor meer informatie de website.

Tip: na de grot genieten van een lekker drankje? Aan het begin van de weg naar de grot vind je ‘Cabane Café’, een gezellig café voorzien van een heerlijke chilltuin met leuke bankjes, zithoekjes en loungeplekjes. Iets verderop ligt het eraan verbonden Les Hauts de Choranches, comfortabele gîtes van de vriendelijke eigenaar Gilles.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Hallo Martijn,
    Ik las jouw bovenstaande stukje. Weet je misschien ook tot hoe ver je door kan rijden (met de camper) om bij de grot te komen?

    1. Beste Helianthe, je kunt met de camper gewoon tot de parkeerplaats bij het entreegebouw rijden. Daarna moet je nog wel een minuut of 5 lopen om bij de ingang van de grot te komen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant