G

Gratis Frans leren: de beste online cursussen Frans

Ga je graag naar Frankrijk op vakantie en wil je jezelf wat beter verstaanbaar kunnen maken? Of misschien wil je je kennis van het Frans wat bijspijkeren om eens wat Franse boeken of kranten te kunnen lezen. Op internet zijn diverse bronnen die je op weg helpen bij de basiskennis van de Franse taal. Wil je de taal echt goed leren spreken, schrijven, lezen en verstaan dan ontkom je niet aan een professionele cursus, maar online kun je met een beetje discipline in elk geval de basis van het Frans jezelf goed aanleren.

Beginners

Ben je beginner in het Frans, of is de basiskennis van de middelbare school al diep weggezakt? De onderstaande links kunnen je op weg helpen van weinig tot geen kennis van het Frans.

Goethe Verlag
Leer Frans met de MP3-cursus van Book2, van Goethe Verlag. In totaal zijn er honderd lessen, waarvan dertig gratis.
Ga naar de cursus

Duolingo
Leuke interactieve site waar je op een snelle en leuke manier de basis en meer van het Frans leert. Je kunt ook via de gratis app Frans leren. Als je via Facebook een account aanmaakt kun je de strijd met je vrienden aangaan om zo snel mogelijk een nieuwe taal onder de knie te krijgen.
Ga naar de cursus

Loecsen
Handige site waar je onder een aantal thema’s diverse woordjes en zinnetjes vindt om Frans te oefenen en om Frans te leren spreken.
Ga naar de cursus

Nu Beter Frans
Deze Nederlandstalige website heeft drie verschillende niveaus, van beginner tot gevorderd. Je kunt een account aanmaken en ontvangt iedere dag vier opgaven. Als je wil, kun je ook iedere dag een e-mail krijgen met een link naar de opgaven.
Ga naar de cursus

Le Français illustré
De Fransman Jérôme werkt als leraar Frans in Nederland en houdt daarnaast een website bij waarop hij je op een simpele en natuurlijke manier bekend probeert te maken met de Franse taal. Met afbeeldingen, die wel wat weg hebben van het oplossen van rebus, worden alle Franse zinnen verduidelijkt. Mocht je dus een woord niet kennen, dan kom je er vaak via de afbeeldingen wel achter. Zo kun je op een speelse manier je Frans bijschaven. En, heel handig: je kunt hem ook volgen via Instagram of YouTube.
Ga naar de cursus

Gevorderden

Bezit je nog een redelijke hoeveelheid Franse taalkennis, bijvoorbeeld omdat je dit op de middelbare school enkele jaren hebt gehad? En wil je graag de basiskennis nog wat verdiepen? Dan kun je terecht bij onderstaande websites.

Français avec Pierre
Schrik niet als je deze website opent, want alles is in het Frans. Dit doet Pierre bewust, omdat hij verwacht dat je de taal dan sneller onder de knie hebt. Op deze websites worden gratis cursussen Frans aangeboden voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast kun je je kennis verder uitbreiden met de betaalde pakketten. Français avec Pierre is ook te vinden op YouTube, Facebook en Instagram.
Ga naar de cursus

RFI
Radio France Internationale heeft een uitgebreide website waarmee je op een makkelijke en leuke manier het Frans leert aan de hand van de actualiteit. Zo vind je er bijvoorbeeld het ‘Journal en français facile’, het nieuwsbulletin in eenvoudig Frans, en kun je er meedoen aan diverse luisteroefeningen.
Ga naar de cursus

TV5Monde
Op de website van de Franse internationale televisiezender TV5Monde vind je diverse oefeningen die je verder helpen met het leren spreken van de Franse taal. De site biedt Franstalige oefeningen aan op diverse niveaus, van A1 (beginner) tot B2 (gevorderde).
Ga naar de cursus

Bonjour de France
Franstalige website met diverse oefeningen op verschillende niveaus. Zo kun je met meerkeuzevragen je kennis testen, of oefeningen doen om de vervoegingen van werkwoorden te leren. Daarnaast is er een forum waar je met andere cursisten Frans in gesprek kunt gaan.
Ga naar de cursus

CategorieënCultuur
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Victoire schrijft:

  Ja,ik heb een franse moeder en Nederlandse vader. maar heb als kind frans gesproken maar ben dat grotendeels vergeten!
  en zou nu ik al in de 60 ben toch weer dat praktisch frans ,als ik franse mensen wil aanspreken dit goed verstaanbaar
  willen maken,kunnen.

 2. Henk schrijft:

  De beste website, naar mijn smaak, ontbreekt.

  https://www.podcastfrancaisfacile.com/

  De website biedt 200 dialogen op verschillende niveaus. Er zijn daarnaast talloze teksten, ook weer op verschillende niveaus. Zowel de dialogen als de teksten zijn ingesproken door ‘native speakers’ en de mp3s zijn gratis te downloaden. Je kunt specifieke grammatica oefenen aan de hand van teksten en audio-bestanden. Er zijn dictees ingesproken om je taalvaardigheid te testen.

 3. Rinske schrijft:

  Hallo,
  Ik wil mijn frans bijspijkeren. Ik kom al sinds mijn jeugd veel in frankrijk, ivm een oude boerderij die mijn ouders in noord frankrijk hebben gekocht. Ik ken alleen het frans van de middelbare school havo, maar wil dit graag uitbreiden. Heb jij misschien een advies voor een goede cd rom cursus frans? Of een ander programma voor thuis waarbij naat woordenschat en grammatica ook luister en speekvaardigheid aan te pas komt?
  Groeten Rinske

  1. Marita
   Marita schrijft:

   Hallo Rinske, zelf gebruik ik deze methode: https://frankrijkpuur.nl/link-zelfstudie/. Ik vind dit erg prettig werken! Je gebruikt geen CD-rom, maar download MP4-bestanden op je computer, die je kunt afspelen. Grammatica, woordenschat, spreek- en luistervaardigheid wisselen elkaar af en regelmatig wordt er stof herhaald. Succes! 🙂

  1. Marita
   Marita schrijft:

   Hallo Jérôme, wat leuk dat je een berichtje stuurt. Ik volg je blog op Instagram en vind het inderdaad een heel leuke manier om Frans te oefenen. Ik zal je blog toevoegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *