Gorges de la Loire
Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Langs eeuwenoude kastelen in de Gorges de la Loire

Wie aan de Loire denkt, denkt onvermijdelijk aan de beroemde kastelen in het gebied onder Parijs. Maar de Loire is meer dan dat! Veel verder stroomopwaarts, ten westen van Lyon, baant de rivier zich een weg door een heuvelachtig landschap, vol met leuk dorpjes. Daar vind je ook de Gorges de la Loire, waar de rivier dankzij een stuwdam uitgegroeid is tot een langgerekt meer. In deze blogpost neem ik je mee op een mooie route langs de westkant van de Gorges de la Loire, naar het leuke plaatsje Chambles, en naar twee bijzondere kasteeltjes die je niet mag missen.

Je leest op deze pagina over:

Ik rijd op een zonnige middag in september vanaf de grote, gezellige stad Saint-Étienne in de richting van de gorges. Het werd me aangeraden om vanaf de noordkant de rivierkloof binnen te rijden en al snel zie ik waarom. Nadat ik enkele gehuchtjes aan de D32 gepasseerd ben, ontvouwt zich een mooi panorama over de Loire. Vooraan een schilderachtig kasteeltje op een eiland, verderop de groen beboste hellingen. Langs de kant van de weg is een parkeerplaats, dus ik neem even de gelegenheid om uit te stappen en van het uitzicht te genieten. Onder me, op de helling die naar het meer loopt, zie ik de paarse gloed van de nog net bloeiende heide. Zon, kleuren, geuren en rust, dit zijn van die plekjes waar het Frankrijkgevoel overal aanwezig is.

Château de Grangent

Île de Grangent

Wat vandaag de dag een eiland is, was vroeger, voor de bouw van de stuwdam, in feite een rotspunt die enkele tientallen meters boven de rivier de Loire uitstak. Op die rots staat al eeuwenlang een kasteel. Volgens sommige bronnen in ieder geval sinds de elfde eeuw, maar wellicht al eerder. Naast het kasteel bevond zich sinds de late middeleeuwen ook een kleine kloostergemeenschap. Vandaag de dag is het eiland – inclusief het kasteel en de kerk – privébezit, dat helaas niet te bezichtigen is. Wat een voorrecht moet het zijn om op dat eiland te wonen!

Gorges de la Loire

Château d’Essalois

Als je een stuk na de stuwdam vervolgens linksaf slaat op de D108, kom je na enkele minuten in het dorpje Laborie. Hier vind je aan je linkerkant de afslag naar het Château d’Essalois. Vanaf de parkeerplaats is het naar het kasteel nog zo’n 10 minuten lopen over een grindweggetje. Het Château d’Essalois staat op een plek die al sinds het begin van de jaartelling bewoond is. Het kasteel zelf wordt voor het eerst vermeld in documenten uit de veertiende eeuw. Het huidige bouwwerk dateert grotendeels uit 1580 en ging sindsdien over in verschillende handen. Tot aan de negentiende eeuw raakte het gaandeweg in verval. Sinds die tijd wordt er gewerkt aan restauratie. Je kunt het nu kosteloos bezoeken, zowel vanbinnen als vanbuiten. Leuk is dat je helemaal naar boven in de toren kunt klimmen. Vanaf het topje van de toren heb je een schitterend uitzicht over de Gorges de la Loire. Kijk wel uit met kleine kinderen, laat ze niet zonder begeleiding naar boven klimmen want het is een smal en steil trappetje.

Château d'Essalois
De linkertoren kun je beklimmen.

Gorges de la Loire

Château d'Essalois

Château d'Essalois

Chambles

Ik besluit het ritje door de Gorges de la Loire met een bezoek aan het leuke dorpje Chambles. Dit ligt op een heuvel die boven de rivierkloof uittorent. Vanaf hier is het uitzicht nog indrukwekkender. Je staat hier midden in een klein, oud versterkt dorp dat zijn middeleeuwse karakter heeft weten te behouden. Blikvanger is de achttien meter hoge toren, die mogelijk uit de negende eeuw stamt en dus meer dan duizend jaar oud is. Je kunt er naar boven klimmen, maar let ook hier op met kleine kinderen, want het trappetje is ook hier smal en steil. Het is de moeite waard om even rond het kerkje te lopen, langs de oude muren uit de dertiende eeuw, waar ook nog een eeuwenoude poort te vinden is.

Chambles

Gorges de la Loire

Chambles

Chambles

Gorges de la Loire

Gorges de la Loire

Gorges de la Loire

Ligging

De Gorges de la Loire liggen op een klein half uurtje rijden vanaf Saint-Étienne, ongeveer halverwege het zuiden van het departement Loire. Ideaal om te combineren met een bezoek aan deze stad. Neem de tijd om het grillig gevormde landschap te ontdekken. En heb je nog wat tijd over, aan de andere kant van de gorges vind je ook nog het middeleeuwse dorpje Saint-Victor-sur-Loire, waar je nog een ander kasteel kunt bewonderen. Kijk voor meer informatie over het departement Loire op de site van het toerismebureau.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant