Tip: Gorges de la Dourbie

In het kalksteen van de hoogvlaktes van de Aveyron laten al tienduizenden jaren enkele rivieren hun sporen na in het landschap. Een daarvan is de Dourbie, die in de bergachtige Cevennen ontspringt. Misschien niet zo spectaculair als de nabijgelegen Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte, maar toch zeker de moeite van het verkennen waard. Ik reed onlangs van Millau door de Gorges de la Dourbie naar het op een uitstekende rots gelegen dorpje Cantobre.

Rondom Millau torenen de kliffen van de hoogvlaktes – causses genoemd – ver boven je uit. De causses worden hier scherp afgebakend door rivieren. Vrijwel direct wanneer je bij Millau de weg naar de Gorges de la Dourbie inslaat, raak je geïmponeerd door het rotsachtige landschap. Je komt hier, op de scheiding tussen de Causse Noire en de Causse du Larzac, in een gebied waar het water van de rivier, de ruig begroeide hellingen én de dieren vrij spel hebben. De streek is zeer dunbevolkt, in de Gorges de la Dourbie vind je slechts een handvol kleine dorpen. De lucht boven de rotsen is het domein van de gieren die de grond afspeuren naar voedsel. Met een klein beetje geluk zie je er een paar vliegen, terwijl je de auto door de bochtige kloof stuurt.

La Roque-Sainte-Marguerite
La Roque-Sainte-Marguerite
La Roque-Sainte-Marguerite
La Roque-Sainte-Marguerite

La Roque-Sainte-Marguerite

Zo’n kwartier nadat ik enkele gehuchten in de Gorges net buiten Millau gepasseerd bent, kom ik in het dorp La Roque-Sainte-Marguerite. Dit heeft mooie oude monumenten, zoals een kerkje uit de elfde eeuw, een kapel uit diezelfde eeuw en de ruïnes van een kasteel waarvan enkele onderdelen minstens uit de dertiende eeuw stammen. Het is een leuk klein dorpje dat zeker de moeite waard is om even doorheen te dwalen.

Tien minuten verderop in de kloof vind je de Église Notre-Dame-des-Treilles, die ook aan het dorp verbonden is. Al in de zesde eeuw stond op deze plek aan de rivier een kerkje. De huidige kerk dateert uit de twaalfde eeuw en heeft een mooie sobere Romaanse bouwstijl.

Saint-Véran
Saint-Véran

Saint-Véran

Rijd je verder in de kloof, dan bereik je vervolgens het hooggelegen dorpje Saint-Véran. Vlak boven dit oude kerkje ontstond in de dertiende eeuw het dorp Saint-Véran, genoemd naar een heilige uit de vijfde eeuw waarvan enkele relieken aan het kerkje geschonken werden. Vanaf de weg door de kloof zie je het hoog tussen de rotsen liggen, een smal weggetje brengt je naar het dorp.

Iets verderop kom je alweer een eeuwenoud gebouw tegen, de Hermitage Saint-Pierre, een elfde eeuwse romaanse priorij, waar nu een chambres d’hôtes gevestigd is.

Hermitage Saint-Pierre
Hermitage Saint-Pierre

Cantobre

De weg slingert, samen met de rivier, verder door het dal heen tot aan het dorp Cantobre, waar de rivier de Dourbie vanuit het departement Gard het departement Aveyron binnenstroomt. Cantobre vind ik zonder twijfel een van de mooiste dorpjes van deze streek, naast La Couvertoirade. Het ligt als een adelaarsnest bovenop een rots en je kijkt er zo uit over de valleien van de Dourbie en de Trévézel. Aan het begin van onze jaartelling hadden de Galliërs hier al een verdedigingspost en ook de Romeinen vonden het een strategische plek.

De naam Cantobre duikt voor het eerst op in de geschriften in de twaalfde eeuw, als de kerk van het dorp door de paus aan het grondgebied van de abdij van het verderop gelegen Nant wordt toegewezen. In de loop der tijd hebben er twee kastelen gestaan, maar de resten daarvan bevinden zich nu hooguit nog in de gevels van de schilderachtige stenen huizen op de rots. Het dorp bestaat uit zo’n dertig huizen, dicht op elkaar gebouwd. Midden in het dorp is een fonteintje verantwoordelijk voor verreweg het meeste geluid dat je in Cantobre zo op een dag hoort.

Met mijn bezoek aan het dorpje Cantobre komt de rit door de Gorges de la Dourbie tot een eind. Het is inmiddels tegen het middaguur, en ik besluit naar het stadje Nant te rijden. Hier vind ik op een gezellig pleintje een leuk restaurant met regionale gerechten op de kaart, Le Sanglier Hilare. Je kunt hier buiten onder overkapping van stenen arcaden zitten, of binnen in een gewelfde kelder. De voedzame lunch met een braadworst uit de streek, een gemengde salade en frites, geeft me een goede bodem voor de rest van de dag. Dat heb ik wel nodig, want die middag staat me een nieuw avontuur te wachten waarover ik eerder al blogde: een wandeling over de Causse du Larzac.

Gorges de la Dourbie
Gorges de la Dourbie
Gorges de la Dourbie
Gorges de la Dourbie
Gorges de la Dourbie
Gorges de la Dourbie

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gorges de la Dourbie, Aveyron, roadtrip
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Frankrijk Puur Roadtrips

Bestel nu ons boek